Medya ajanslarının geleceği Marketing Türkiye New Step’te konuşuldu: “Fiyatın bir anlamı kalmadı”
Dünyadaki tüm dengeleri alt üst eden koronavirüs salgını, sağlığımızı ve sosyal yaşamımızı etkilediği gibi pazarlama ve iletişim dünyasını da derinden sarstı. Next Step’in bittiği, New Step’in başladığı bugünlerde gelecekte neler olacağını bilme ihtiyacı her zamankinden ağır basıyor. Marketing Türkiye olarak sektörün sac ayaklarını oluşturan sektör paydaşlarını düzenlediğimiz “Marketing Türkiye New Step” webinar’larıyla bir araya getiriyoruz.
Bu buluşmaların üçüncüsü olan “Medya Planlama Ajansları Sektör Meydanı” oturumuna Türkiye’nin önde gelen medya planlama ajanslarının yöneticileri katıldı. Oturumda medya ajans yöneticileri içinde bulundukları süreci değerlendirirken, sektörün salgından nasıl etkilediğini ve gelecek öngörülerini paylaştı.
İşte “Medya Ajansları Sektör Meydanı” oturumunda öne çıkan başlıklar:
İş süreçlerinde farklılıklar olacak: Uzaktan çalışma modeli bu süreçten sonra hayatımızın çok önemli bir parçası olacak. Bu dönemden sonra da iş süreçlerinde ciddi farklılıklar yaşanacak. Fiziki toplantılar eskisi kadar gerçekleşmeyecek.
Öngöremediğimiz bir dönemden geçiyoruz: “Yeni normal”e nasıl geçeceğimizi bilmiyoruz. Öngöremediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Nitekim karantina döneminin bittiği Norveç, Danimarka gibi ülkelerde bile süreç hala tedbirli olarak devam ediyor.
Salgından ne kadar etkilendiğimiz portföy çeşitliği ile alakalı: Sektördeki ajansların salgından ne kadar etkilendiği portföyle çeşitliği ile alakalı. AVM’de mağazaları bulanan markalara sahip medya ajansları süreçten çok etkilendi. Buna karşın FMCG ve gıda markalarına sahip ajanslar ise bu durumdan pek etkilenmedi.
Birtakım markalar için fırsat doğdu: Kriz dönemleri birtakım sektörler ve markalar için fırsat doğuruyor. Şimdiye kadar reklam yapmayan vitamin ve sağlık kategorisi çok daha fazla reklam çalışması yapmaya başladı. Sessiz markalar bu süreçte seslerini daha çok çıkaracak.
Türkiye dinamik bir ülke bu krizinde üstesinden gelecektir: Bir anda böyle bir durumla karşılanınca şok geçirdik ve hazırlıksız yakalandık. Ancak kısa bir sürede de duruma alıştık. Eski hayatımıza döndüğümüzde büyük bir patlama yaşayacağız. Türkiye dinamik bir ülke ve bu krizinde üstesinden gelecektir.
Ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek zorundayız: Hem bu dönemde zor bir şekilde faaliyetlerimizi yönetmek hem de ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek zorundayız.
Yaşam tarzımızı sorgulayacağız: İş süreçlerinde farklılıklar olacak. Fiziki toplantılar eskisi kadar olmayacak. Bu süreçten sonra yaşam tarzımızla ilgili birtakım sorgulamalar yapmamız gerekecek.
Globalden olumlu yansımalar gelmiyor: Otomotiv, finans gibi sektörlerin iletişim çalışmalarında büyük bir düşüş var. Ayrıca globalden de olumlu yansımalar gelmiyor. Bu süreçten daha ne kadar etkileneceğimizi halen bilemiyoruz.
Sektörel çeşitlik çok önemli: Sektörel çeşitliğin çok çok önemli olduğunu anladık. Bu tip dönemlerde çeşitli küçük markalar sektörü ayakta tutuyor. Bu tip süreçlerde gıda ve perakende markalarına sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu gördük.
Yüzde 12 daralma bekliyoruz: 2020 yılında pazarda yüzde 12 daralma bekliyoruz. Bu rakamlar herkes açısından korkutucu.
Sektör temsilcileri ortak adım atmalılar: Mecraların, reklamverenlerin ve ajansların karşılıklı olarak birbirlerini anladıkları bir süreç yaşıyoruz. Bu dönemin bitmesiyle birlikte tüm tarafların ortak adım atmalarını bekliyoruz.
2020 yılını kayıp bir yıl olarak görüyoruz: Sektör olarak 2020 yılından büyük umutlarımız vardı. Nitekim yılın ilk üç ayında gelen veriler çok iyiydi. Dijital hariç pazar yüzde 7 büyüdü. Mart ayının ortasında ilk vaka görülse de reklam harcamaları bir anda durmadı. İyimser tahminimiz Eylül sonunda toparlanacağımız. Ancak 2020 yılını kayıp bir yıl olarak görmek durumundayız. Reklam pastası 5 sene öncesinin rakamlarına dönebilir.
FMCG ve Gıda sektörlerinin pazardaki payı artacak: Sektörün ana oyuncuları otomotiv ve finans sektörlerinin reklam harcamaları ciddi oranda azalacak. FMCG ve Gıda sektörlerinin pazardaki payı artacak ve markaların sosyal sorumluluk kampanyaları gündemde ciddi yer tutmaya devam edecek.
TV ve dijitalin dışında sağlıklı mecra kalmayacak: Bu süreçte TV ve dijital dışında pek de sağlıklı bir mecra kalmayacak. Dijitalin reklam pastasındaki büyümesi daha da hızlanacak. Ekran dediğimiz her mecra ciddi olarak büyümeye devam edecek. Şu anda neredeyse açıkhava mecrasına reklamveren kalmadı.
Fiyatın bir anlamı kalmadı: Globalde ciddi küçülmeler var. Şu anda fiyatın anlamı kalmadı çünkü reklamveren bulamıyorsunuz. TV kanalları eski yapımlara döndü. Sıfır maliyetle para kazandıkları için şu anda TV kanallarının biraz olsun reklamverene yardımcı olması gerekiyor. Herkesin eşit fedakarlıkla bu işin üstesinden gelmesi gerekiyor.
Çalışanlarımızı korumamız gerekiyor: Ajanslar olarak çalışanları işten çıkarmamak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Ajansların sektör dataları ödemelerinin ötelenmesi gerekiyor. Bu maliyetlerin ötelenmesi durumda çalışanların maaşlarını ödeyebiliriz. Sektör paydaşları olarak tam bir dayanışma içinde olmalıyız.