Mesajlaşma uygulamalarında kavimler göçü gerçek oldu mu?
WhatsApp Messenger’ın 2021’in ilk haftası biterken gizlilik sözleşmesinde değişikliğe gitmesi tüm dünyada tepkilere yol açtı. Şirket değişikliğin yalnızca uygulama üzerinden kurumsal hesaplarla yapılan görüşmeleri kapsadığını açıklasa da kullanıcıların ve otoritelerin tepkisinden kaçamadı. Değişikliğe tepki gösteren kullanıcılar ise, alternatif mesajlaşma uygulamalarına yöneleceklerini sosyal medyada paylaşmaya başladı. Öyle ki Twitter’da “#whatappisiliyoruz”, “telegramageçiyoruz”, “bipegeçiyoruz” benzeri hastagler açıldı.
Dijital ölçümleme ve araştırma şirketi Gemius, Türkiye’de dijital kullanıcı davranışlarını oluşturduğu dijital Türkiye paneli üzerinden 17 bin kişinin davranışlarını takip etmiş. Gemius Audience verilerine göre; 1 Ocak 2021’den bugüne mesajlaşma uygulamaları WhatsApp Messenger, Telegram ve BİP’in gerçek kullanıcı sayılarındaki değişime birlikte bakalım…
11 Ocak 2021 tarihi ile, aylık 50 milyonun üzerinde gerçek kullanıcı sayısına sahip olan WhatsApp’in günlük gerçek kullanıcı sayısı ilk kez 40 milyonun altına düştü. İlerleyen günlerde 40.3 milyon aktif kullanıcı görülse de, önceki dönemlerdeki rakamların altında kaldı. Bununla birlikte, bugüne kadar Whatsapp’in Türkiye’de en fazla kullanılan mobil uygulama olduğunu belirtmekte fayda var.
Telegram ve Bip’in kullanıcı sayılarını değerlendirdiğimizde ise 4 gün kadar kısa bir sürede milyonlarca kullanıcının bu uygulamalara yöneldiğini görüyoruz. 2 uygulama da 9 – 13 Ocak tarihleri arasında kullanıcı sayısını 2 katına yaklaşan oranlarda arttırmış.
WhatsApp kararında geri adım atmadığı sürece alternatif platformların güçlenmeye devam edeceği âşikar… Marketing Türkiye olarak biz de bu süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz…