Sanal bebekler metaverse ile geri dönüyor
“Sanal gerçeklik nedir?” sorusunun cevabını kısaca vermek özellikle teknolojinin hızla değiştiği günümüzde pek mümkün değil. Ancak sanal gerçekliği tarihçesini bakıldığında 1970’li yıllardan itibaren bilgisayar teknolojileri ver gerçek hayatı 3 boyutlu biçimde bir araya getirmeyi ifade eden bir kavram olarak ortaya çıktığı biliniyor. Öte yandan “metaverse” kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte sanal gerçeklik sanattan eğitime, inşaattan pazarlamaya pek çok alan kendini göstermeye başladı. Yapay zeka uzmanı Catriona Campbell, önümüzdeki 50 yıl içerisinde ebeveynlerin metaverse teknolojisiyle çocuk sahibi olabileceğini söylüyor.
Guairdian’da yer alan habere göre Campbell, sanal evrende var olan çocukların fiziksel evrendekinden farklı olacağını ve toplumun bunu benimseyeceğini dile getiriyor. 1990’lı yıların sonunda Japonya’da ortaya çıkıp hayatımıza giren sanal bebekler, bir diğer adıyla “Tamagotchi”ler bir dönemin popüler oyuncağı olmuştu. Çeşitli hayvan veya bebek figürlerinin oyuncular, seçtikleri sanal bebeği besleyip büyütüyor, tuvalet ihtiyacını gideriyor hatta yaramazlık yapması durumunda ceza bile verebiliyordu. Campbell, mateverse ile birlikte sanal evrende var olan çocukların fiziksel evrendekinden ve “Tamagotchi”ler biraz farklı olacağını söylüyor. Çünkü oyuncak sanal bebeğe dokunmatik ekrandan temas edebilirken “metaverse sanal bebek” simüle edilmiş ortamda kucaklanabilecek.
Abonelik sistemiyle bebek sahibi olunacak
Ayrıca Oyuncak sanal bebekler çocuklar için üretilirken söz konusu sanal bebekleri yetişkinler sahiplenecek. Campbell’a göre Japon oyuncağının tüm dünya hızla popülerlik kazanmasından yola çıkarak yeni sanal bebeklerin de toplum tarafından kolayca benimsenecek. Campbell, büyüyüp gelişebilecek sanal bebeğin metaversete kucaklanabileceğini söylüyor. Bebek büyüdükçe karakterleri ve duyguları da gelişecek ve simüle edilmiş duygusal tepkiler de ortaya koyabilecek. Abonelik gibi her ay para ödeyerek sahip olacağınız sanal çocuklardan sıkılırsanız, üyeliğinizi iptal ederek çocuğunuzdan vazgeçebilirsiniz. Bu durum çocuk sahibi olma konusunda endişeleri olan kişilere de ebeveynlik deneyimi sunuyor.
Avantajları da var dezavantajları da
Uzmana göre bu şekilde bebek sahibi olmanın avantajları da var dezavantajları. Fiziksel ortamda dünyaya gelen bir bebeğin iyi bir yaşam sürmesinin ciddi manada maliyet gerektirdiği su götürmez bir gerçek, sanal bebekleri için böyle bir bütçeye gerek yok. Ayrıca nüfusun azalması insan eliyle çevreye verilen tahribatının en aza indirilmesi de avantajlardan biri. Öte yandan alıp-kapanabilen’ ve kanlı-canlı bir bebekten mahrum olma hissi dezavantaj sayılabilir. Ancak Campbell’a göre dezavantajların da üstesinden gelinebilir.