Daha henüz yıkılmadık: Türkiye’nin mutluluk oranı açıklandı
Pandemi ile geçirdiğimiz koca iki senede bozulan psikolojiler ve değişen ruh halleri epeyce konuşuldu. Buna karşın görünen o ki mutluluğumuzu bozmak için bundan da fazlası gerekiyormuş. BAREM’in Gallup International Association (GIA) ile gerçekleştirdiği Global Mutluluk Araştırması’na göre, insanların yüzde 57’si çok mutlu veya mutlu olduğunu söylüyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 42...
Mart 2020’de pandemi krizi başladığında, insanların çoğu krizin sonbaharın sonunda biteceğini düşünüyordu. 2021 yılında aşılamanın hızlanması, sağlık krizini çözeceği beklentisini yarattı. 2022 yılına yaklaştığımız bugünlerde ise algı; krizle ilgili net bir sonun beklenmediği ve kronik bir durum haline geldiği yönünde.
Bunca gelişme haliyle devamlı değişen düzenleri ve altüst olan tuh hallerini de beraberinde getirdi. Yine de BAREM’in GIA ile birlikte 45 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; buna rağmen dünya nüfusunun yarıdan çoğu mutlu.
Araştırmaya göre, yaş ilerledikçe mutluluk azalıyor. Dünyada 18-34 yaş grubu yüzde 61 oranla en mutlu kesim. Mutlu olanların oranı 35-54 yaş grubuna yüzde 58’e, 55 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 50’ye düşüyor. Gelir arttıkça mutluluk da artıyor. Toplumun en üst gelir grubunda 3 kişiden ikisi mutlu iken (yüzde 67), en alt gelir kesiminin ancak yarısı mutlu (yüzde 49).
Mutluluk, eğitim düzeyine göre değişiyor
Dünyada eğitim arttıkça mutluluk artıyor. Eğitimsiz ve temel eğitimli gruplardaki insanları yüzde 52’si mutlu iken, mutlu olanların oranı orta eğitimlilerde yüzde 56’ya, üst eğitimliler arasında ise yüzde 63’e yükseliyor. Mutluluk çalışma durumundan da etkileniyor. Dünyada öğrenciler ve çalışanlar en mutlu kesim (yüzde 61), ev kadınları arasında mutluyum diyenler ortalamanın üstünde (yüzde 58). En düşük mutluluk oranları işsizler (yüzde 50) ve emeklilerde (yüzde 45).
Türkiye’nin yarıya yakını mutlu
Dünyada en mutlu 5 ülkeye baktığımızda birinci sırayı yüzde 83 ile Kolombiya alıyor. Onun ardından Kazakistan (yüzde 81), Ekvator, Malezya ve Nijerya (yüzde 78) geliyor. En mutsuz ülkeler ise yüzde 37 ile Hong-Kong ve Gana. Onları Ermenistan, İtalya (yüzde 39) ve Rusya (yüzde 41) izliyor.
Yapılan araştırmada Türkiye’de 10 kişiden biri çok mutlu ve üç kişiden biri ise mutlu olduğunu ifade etti. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mutluluk açısından kadınlar ve erkekler arasında fark görünmüyor. Dünya genelinden farklı olarak yaş arttıkça mutluluk da artıyor. En az mutlu grup 18-34 yaş arasındaki gençler (yüzde 37) iken 55 yaş ve üzerindeki kişilerin yüzde 45’i mutlu. Türkiye’de mutluların oranı; üst sosyoekonomik statü grupları olan AB’de yüzde 55 iken, diğer grupların toplamında yüzde 39’a düşüyor. Çalışma grupları açısından bakıldığında ev kadınları (yüzde 44), öğrenciler ve ücretli çalışanlar (yüzde 43), esnaf ve emekliler (yüzde 42) yakın mutluluk oranlarına sahipken en az mutlu kesim işsizler (yüzde 24). Türkiye’de en mutsuz kesimler; işsizler ve gençler.
Araştırma Künyesi:
Araştırmada Ekim – Aralık 2021 aylarında, 45 ülkede 41.560 kişiyle görüşüldü. Türkiye’de Kasım ve Aralık aylarında 1003 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle anket yapıldı.