Neden yataktan çalışmamalısınız?
Birçok iş insanı için günün an acıklı anı uyanıp yataktan kalkmak… Uzaktan çalışmanın başlamasıyla birlikte özellikle Amerikalıların yeni trendi olan “yataktan çalışma” birçok kişi için oldukça cazip bir seçenek. Fakat uzmanlar uyarıyor: uzun dönemde birçok sağlık sorununu tetikleyebilir…
Kasım 2020’de 1000 Amerikalının katılımıyla gerçekleşen bir ankette yüzde 72’lik bir kesim salgın sırasında yataklarından çalıştıklarını söyledi. Bu rakam krizin başlangıcından bu yana yüzde 50’lik bir artış olduğuna işaret ediyor. Her 10 kişiden biri, “çalışma haftalarının çoğunu veya tamamını” yatakta geçirdiğini belirtiyor. Bu alışkanlık özellikle genç çalışanlarda daha yaygın.
WFB (Work From Bad) alışkanlığı edinen bireylerin bazıları evinde çalışma masasının bulunmamasını sebep gösterirken, çoğu keyif ve konfor için bu çalışma stilini benimsiyor. Instagram’da #WorkFromBed hashtag’i ile binlerce fotoğraf paylaşılıyor; bunların birçoğu pijama, kahve ve hatta kahvaltı içeriyor.
Ancak gerçek şu ki, yatağı ofise çevirmek konforlu gibi görünse de hem psikolojik hem de fiziksel bir sürü sağlık problemini tetikleyebilir. Şuan bir belirti göstermese de bu ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilir.
ABD’deki en büyük tıbbi araştırma kurumlarından biri olan Mayo Clinic’ten Susan Hallbeck, “Hiçbir yatak çalışmak için optimal değil” diyor ve ekliyor, “Sizi çökmeye veya yayılmaya teşvik eden yumuşak bir yüzeyde olduğunuzda boynunuz, sırtınız, kalçalarınız ve diğer birçok organınız gerilir. Gerçekten işe yarayacak bir şekilde desteklenmeniz imkansız ve bu durum ilerleyen yaşlarda birçok soruna sebep olabilir.”
Uzun süre yataktan çalışmak sadece fiziksel olarak zarar vermekle kalmaz üretkenlik ve uyku alışkanlıklarınızı da olumsuz etkiler. Maryland’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde nöroloji doçenti ve uyku uzmanı olan Rachel Salas,“Yatakta ne kadar çok televizyon izlerseniz, video oyunları oynar ve uyumazsanız, beyniniz ‘oh, tamam, bu aktivitelerden herhangi birini yatakta yapabiliriz’ demeye başlar. Dizüstü bilgisayarınız ve telefonunuzla yatakta vakit geçirmeye başladığınızda, beyniniz ve vücudunuz sonunda yatağı dinlenmeyle ilişkilendirmeyi bırakır” diyor. Salas, Covid-19’a eşlik eden uykusuzluk ve uyku bozukluklarındaki küresel artışa atıfta bulunarak, pandeminin “coronasomnia”ya neden olmasının en büyük sebebinin de bu olduğunu söylüyor.
Kaynak: BBC