Evden çalışanla ofise giden aynı maaşı almayacak!
Son aylarda pek çok kez ertelenen ofise dönüş işveren ve çalışanları bir kez daha karşı karşıya getiriyor. Liderlerin önünde çalışanlarını tekrar ofise dönmeye ikna etmek gibi zorlu bir görev var. Bu noktada kimi işverenler ofise dönmek istemeyen çalışanlarına zam yapıyor kimisi ise ikramiye ve ek haklar teklif ediyor. Gelin işverenlerin sunduğu tekliflere ve çalışanların verdiği reaksiyona daha yakından bakalım…
Tamamen uzaktan çalışanlara daha düşük ücret ödenmesi gerekip gerekmediği konusu çokça tartışıldı. Özellikle de daha az maliyetli coğrafi bölgelere taşınanlar bu tartışmanın merkezindeydi. Bu noktada ofiste çalışanlar gündemin dışında kaldılar: 2022’de evden çalışmanın avantajından vazgeçeceklerse, bunun için onlara ek ödeme yapılması gerekecek mi? Ne de olsa anketler, çoğu çalışanın tam zamanlı olarak ofise geri dönmek için çok az iştahı olduğunu gösteriyor. Zira, veri analizi şirketi Morning Consult tarafından şubat ayı ortasında yapılan bir ankette, uzaktan çalışanların yüzde 54’ü, şirketleri geri dönmeye zorlanırlarsa işlerini bırakmayı düşüneceklerini kaydetti.
Bu gibi istatistikleri göz önünde bulunduran bazı şirketler çalışanlarını tam zamanlı veya iki ila üç günün ofiste geçirildiği bir hibrit modele ikna etmek için ücret artışı ve ikramiye konularını masaya yatırıyor. Ancak araştırmalar, esnekliği artık tazminattan çok daha fazla önemseyen çalışanlar için bunun bile yeterli olmayabileceğini gösteriyor. Üstelik yeni ücret skalalarının oluşması kadınlar ve azınlıklar için ücret farklarını daha da kötüleştirme potansiyeline sahip.
Yol masrafı tekrar masaya yatırılıyor
Ek olarak, bazı şirketler, ofis çalışanları için işe gidip gelme maliyetleri gibi ek finansal teşvikler de oluşturuyor. Amerika merkezli bir ücret analizi şirketi olan Payscale’de Ücret Eşitliği Stratejisti olan Ruth Thomas, “İnsanlar 18 ay boyunca evdeyken bu seyahat masraflarını yaşam masraflarına dahil ediyordu ve şimdi işe gidip gelmek ek bir masraf gibi geliyor” diye açıklıyor. Bu nedenle Bloomberg gibi şirketler artık küresel çalışanlara işe gidip gelmeleri için günlük 75 $ (55 £) ödenek sunuyor. Thomas, “İşverenler ofisi gitmek istediğiniz bir yer haline getirmeye çalışıyor” diye ekliyor.
Şirketler, maaşın yanı sıra ofis çalışanlarını ödüllendirmek için başka yaratıcı avantajlar da sunuyor. Simon Coughlin, işbirliği ve yaratıcılığı geliştirmek için çalışanlarından haftada en az üç gün ofiste olmalarını isteyen Londra merkezli PR ajansı Babel’in müdür yardımcısı. Coughlin, “İnsanların Pazartesi ve Cuma günleri dışındaki günlerde ofiste olmayı seçme eğilimi olduğunu keşfettik” diyor ve o günlerde insanları ofise çekmek için kahvaltı, öğle yemeği ve kokteyl gibi etkinlikler düzenlediklerini belirtiyor.
Yemek ve içecek ikramlarının ötesinde, bazı şirketler sosyal programlama ve ücretsiz spor salonu üyelikleri gibi ofise dönüş avantajları da sunuyor.
Çalışanlar ödeme yerine esnekliği tercih ediyor
Öte yandan Workplace Group tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 72’sinin, yüzde 10’luk bir maaş artışına kıyasla, bulundukları yerde uzun vadeli esnekliği tercih ettiğini kaydetti.
Anonim profesyonel ağ Blind’de de, kullanıcılara ofise gitmek için kalıcı bir evden çalışma seçeneğini mi yoksa 30.000 dolarlık bir maaş artışını mı tercih edecekleri soruldu. Amazon, Google ve Twitter gibi şirketleri temsil eden ABD merkezli 3.000’den fazla katılımcının yüzde 64’ü ödeme yerine esnekliği seçti. Görünüşe göre bazı çalışanlar için, evde çalışmanın faydalarını geçersiz kılmak için ücret artışının çok, çok önemli olması gerekecek.
Kaynak: BBC News