Mutluluğa giden yol ev ve ofisin kesiştiği noktadan geçiyor
Uzaktan çalışmak eve tıkılıp kalmaya, ofise gitmek de bunaltıcı trafik stresine sebep olabiliyor. Dolayısıyla bilgisayarı yanına alıp bazen evde, bazen açık havada bazen de ofiste iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabilmek “Ah keşke” dedirten bir hayal olarak kafamızda canlanıyor. Bu hayal, pandemiyle birlikte yaygınlaşan hibrit çalışma sistemiyle pek çok çalışan için mümkün hale geldi. Ayrıca CISCO’nun yaptığı “Global Hibrit Çalışma Araştırması” gösteriyor ki hibrit çalışanlar, diğer çalışanlara göre daha sağlıklı ve daha mutlular…
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ülkelerinde 10 binden fazla profesyonelle yapılan araştırmaya göre, hibrit modelde çalışanlar, mental, fiziksel ve finansal bakımdan, ofisten çalışanlara kıyasla daha iyi durumdalar. Katılımcıların yüzde 76’sı, hibrit ve uzaktan çalışma modelinin yaşamlarını her anlamda iyileştirdiğini söylüyor. Yüzde 69’u uzaktan çalışırken tasarruf yaptığını, yüzde 53’ü bu çalışma modelinin ruh sağlığına iyi geldiğini, yüzde 60’ı da uzaktan çalışırken daha çok egzersiz yapma fırsatı bulduğunu belirtti.
“Ofise gitmeyince en az 4 saat bize kaldı”
Araştırma, EMEA bölgesindeki ülkelerde, 10 binin üzerinde çalışanla yapıldı. Çalışanların yüzde 76’sı hibrit ve uzaktan çalışma modelinin genel olarak yaşamlarını her anlamda iyileştirdiğini söyledi. Yüzde 75’inden fazlası ise özellikle daha esnek çalışma saatleri nedeniyle iş/özel yaşam dengelerinin daha iyi kurulduğunu aktardı. Yüzde 60’a yakını, işe gidip gelmek için ayrılan zaman azaldığından haftada en az 4 saatin kendilerine kaldığını söylerken; katılımcıların yüzde 22’si bu sürenin 8 saati bulduğunu belirtti.
Finansal, fiziksel, mental, sosyal ve duygusal olarak çalışanların durumunu mercek altına alan geniş araştırmanın detayları ise şöyle:
- Sosyal refah
Modern yaşamın hızı birçok insanın ailesi ve arkadaşlarıyla geçireceği zamanı kısıtlıyor. Bu bağlamda, araştırmaya katılanların yüzde 39’u, ailelerine, arkadaşlarına ve hatta evlerindeki hayvan dostlarına ayıramadıkları zamana, hibrit/uzaktan çalışma sayesinde yeniden kavuştuğunu söyledi. yüzde 67’si hibrit çalışma modelinin aile ilişkilerini iyileştirdiğini, yüzde 46’sı ise arkadaşlık ilişkilerinin güçlendiğini ifade etti.
- Finansal refah
Hibrit çalışma ortamının genellikle gözden kaçırılan bir avantajı da ofise gidip gelmenin ortadan kalkmasıyla sağlanan maddi tasarruf. Yakıt ve ulaşım giderleri, kahve veya yemek gibi küçük kalemler hesaplandığında ciddi bir maliyet ortaya çıkabiliyor. Nitekim araştırmaya katılanların yüzde 69’u uzaktan çalışırken tasarruf yaptığını, yüzde 84’ü de bu tasarrufların uzun vadede sürdürülebileceğini belirtti. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 67’si ise iş değiştirmeyi düşündüklerinde bu faktörü de hesaba katacaklarını söyledi.
- Duygusal ve mental refah
Ruh sağlığımız yaşamımızın birçok alanını etkiler. Nitekim, ankete katılan çalışanların yüzde 53’ü hibrit ve uzaktan çalışma modelinin ruh sağlığına iyi geldiği görüşünde. Katılımcıların yüzde 78’inden fazlası hibrit çalışma sayesinde daha mutlu olduklarını, yüzde 55’i ise uzaktan çalışmanın stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğunu ifade etti.
- Beden sağlığı
Ankete katılanların yüzde 60’ı, uzaktan çalışırken daha çok egzersiz yapabildikleri ve yeme-içme alışkanlıklarını değiştirdikleri için fiziksel olarak daha sağlıklı olduklarını ifade etti.