Okul alışverişi için velilerin ortalama bütçesi kaç TL?
Hepsiburada, 20 milyon öğrenciyi ve ailelerini yakından ilgilendiren “Okula Dönüş” sürecinde ebeveynlere tasarruf ve ödeme kolaylığı sağlayacak okula dönüş kampanyasını duyurdu. Defterden kitaba, ayakkabıdan kıyafete ve teknoloji ürünlerine uzanan binlerce farklı üründe geçerli olacak kampanya 16 Eylül’e kadar sürecek.
Hepsiburada, 16 Eylül 2024 tarihine kadar geçerli olacak okula dönüş kampanyasını başlattı. Söz konusu kampanya süreci ve Hepsiburada tarafından gerçekleştirilen “Okula Geri Dönüş – Alışveriş Dinamiklerini Anlama Araştırması’nın sonuçları Hepsiburada Ticari Grup Başkanı (CCO) Ender Özgün tarafından bugün gerçekleşen basın toplantısında açıklandı.
Kobilere ek gelir sağlayacak
Ender Özgün, okula dönüş sürecinin sadece bir kampanya dönemi olmadığını, Türkiye ekonomisi için de yaz tatilinin ardından bir atak dönemine işaret ettiğini belirterek, “Kurulduğumuz günden bu yana, Hepsiburada olarak en büyük önceliğimiz tüketicilerin uygun fiyatlı ve kaliteli ürünlere ulaşmasını sağlarken, Türkiye genelinde de esnafımıza, KOBİ’lerimize ilave gelir fırsatı yaratıp Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına destek olmak. Bugün milyonlarca müşterimizi, Türkiye’nin 81 iline yayılan ve toplam sayısı 103 bin esnaf ve KOBİ’lerimiz ile bir araya getirerek, ülkemize karşı olan sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz” dedi.
Müşterilerin beklentilerinden yola çıkarak kampanyayı tasarladıklarını belirten Özgün, “Bu kampanyayı tasarlarken, öncelikle tüketicilerimizin bizden beklentilerini dikkate aldık. Sahaya inip, onları dinledik. Gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarını, ilgili ekiplerimizle anlamlandırarak bütüncül bir kampanya tasarlamaya dikkat ettik. Hem indirimlerle tüketicilerimize tasarruf imkanı sağlayan hem de esnafımıza, ilave ciro imkanı yaratan bir kampanya sürecini hayata geçirdik. Burada bizim için en önemli noktalardan biri, Türkiye genelinde bir değer zinciri yaratabilmek. Hepsiburada iş ortağı olarak e-ticarete giren esnafımıza, Iğdır’dan Tekirdağ’a pastel boya, kalem, kitap ve birçok farklı ürün satma imkanı yaratıyor; onlara fiziksel sınırları ortadan kaldıran bir rekabet avantajı sunuyoruz” diye konuştu.
Tüketicinin kararını fiyat-performans belirliyor
Hepsiburada’nın gerçekleştirdiği Okula Geri Dönüş – Alışveriş Dinamiklerini Anlama Araştırması’nın sonuçlarını da açıklayan Özgün, okul alışverişinde kararın fiyat-performans, kalite ve ürün güvenliği odağında şekillendiğinin altını çizdi. Özgün, “Bu süreçte, ailelerin en önemli gündem maddeleri, yüzde 58’lik oranla ‘fiyat değişimlerine karşı önlem alabilmek’ olarak karşımıza çıkıyor. Bunu yüzde 37 ile ‘kaliteli ürünlere erişmek’ ve yüzde 35 ile ‘bütçelerini kontrollü ve idareli kullanmak’ takip ediyor” dedi.
Araştırmaya göre okul alışverişlerinin genel olarak planlı bir şekilde yapıldığını belirten Özgün, “Araştırmaya katılan her 100 kişiden 84’ü, bu süreçte bir alışveriş listesi hazırladığını söylerken, yüzde 69’luk bir kesim de bu listeyi başkalarıyla da paylaştığını ifade ediyor. Aslında bu istatistik, son dönemde e-ticarette popülaritesi hızla artan link paylaşımı modelinin önemini göstermesi adına da son derece kıymetli.
Araştırmada öne çıkan diğer bulgular ise şöyle:
- Kırtasiye ürünleri ve ayakkabı her yaş grubunda, en çok tercih edilen kategoriler arasında yer alıyor. Onları yüzde 69 ile çanta takip ediyor.
- Araştırmaya katılan aileler, okul alışverişine ortalama 10 bin TL bütçe ayırıyor. Araştırmaya göre, 1000 TL’den daha az bütçe ayırdığını belirtenlerin oranı yüzde 1, bin- 2 bin TL arası bütçe ayırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 3, 2-3 bin TL arası bütçe ayırdığını belirtenlerin oranı yüzde 8, 3-5 bin TL arası bütçe ayırdığını belirtenlerin oranı yüzde 15, 5-7 bin TL arası bütçe ayırdığını belirtenlerin oranı yüzde 19, 7-10 bin TL arası bütçesi olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 13 olurken; 10-15 bin TL’den daha fazla bütçesi olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20 olarak araştırmaya yansıdı. 15 bin TL’den daha fazla bütçesi olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 17 olarak araştırmaya yansıdı.
Araştırmaya katılanların;
- yüzde 55’i kredi kartı limitine dokunmadan borçlanma veya kredilenme yöntemini tercih edeceğini söylüyor.
- Okula dönüş alışverişinde yüzde 84’ü alışveriş listesini planlıyor, yüzde 69’u diğerleriyle de paylaşıyor.
- Okul Alışverişinde kadınların yüzde 72’si, erkeklerin ise yüzde 54’ü süreci tamamen kendisi yürüttüğünü söylüyor.
- Alışverişte anneler giyim konusunda öncü iken, babalar teknoloji ve kırtasiye alanında öncü konumda yer alıyor. Ebeveynler, bir yandan aile bütçesini düşünürken, bir yandan da çocuklarının “gönlünü yapmaya” gayret ediyor.