Online müzik servisleri, fiziksel kopya satışlarını geçti
Dijital trendlerin başında gelen online müzik dinleme alışkanlıkları, birçok müzik yayıncısı servisin yaygınlaşmasıyla birlikte ilk defa fiziksel kopya satışlarını geride bıraktı. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği RIAA, yayınladığı 2014 ABD Müzik Gelirleri Raporu’nda, CD’nin başını çektiği fiziksel kopya satışlarının 2,1 milyar dolarda kaldığını belirledi. Sadece albüm ve şarkı indirme servislerinin 2,5 milyar dolarlık satış yaptığının belirlendiği araştırmada, online müzik yayın servislerinin ise %30’lara varan büyüme istatistikleriyle birlikte 1,9 milyar dolara yakın gelir elde ettiği görülüyor.
2013 yılına göre %13’lük bir pazar payı kaybına uğrayan fiziki kopya satışları ABD müzik gelirleri pastasında hala online müzik yayıncılığının üzerinde bir paya sahip. Ancak online müzik dinleme alışkanlıklarının hala büyük bir bölümünü oluşturan dijital albüm ve şarkı satışlarının gerisinde kalan fiziki satışlar, önümüzdeki yıllarda online müzik yayın servislerinin de gerisinde kalacağa benziyor.
Online müzik dinleme alışkanlıklarındaki yerini her geçen yıl daha da sağlamlaştıran müzik yayın servisleri (Spotify, Pandora, Beats, Deezer vb.) 2009 yılında %5’lik paya sahipken 2014 yılında %27’ye ulaştı. Aylık ücretli abonelik sistemleriyle daha kaliteli ve reklamsız müzik yayıncılığı yapan bu servisler, 2014 yılında sadece ABD’de 7.7 milyon ücretli abone sayısına sahip oldu.
Dijital müzik piyasasında ise albüm ve şarkı indirme servisleriyle yarışan online müzik yayıncıları, 2 yıl gibi kısa bir sürede 900 milyon dolara yakın bir gelir artışına sahip oldu. Müzik indirme servislerinin gelirleri ise 300 milyon dolar kadar azaldı.
Reklam içeren ücretsiz aboneliklere sahip müzik yayıncılığı 2 yılda %34 gibi bir büyüme oranı yakalamışken ücretli müzik servisleri de %25 büyüdü.
Sadece RIAA’in sağladığı ABD verilerine bakarak müzik dinleme alışkanlıklarının dijitale doğru yönelmesiyle birlikte fiziki müzik satışlarının global pazarda da azaldığını söylemek mümkün.