Önümüzdeki 10 yılı şekillendirecek küresel riskler…
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) her yıl Davos’ta düzenlenen yıllık toplantılar öncesi hazırladığı Küresel Riskler Raporu yayımlandı. Rapora göre, 2025 yılı için en önemli ve acilen dikkate alınması gereken risk, devlet temelli silahlı çatışma.
Dünya Ekonomik Forumu‘nun yayımladığı Küresel Riskler Raporu, Eylül-Ekim 2024 döneminde dünya çapında 900 risk uzmanı, politika yapıcıları ve sektör liderlerinin katıldığı, uzun ve kısa vadeli küresel risklerin analiz edildiği anketin sonuçlarını içeriyor.
Rapora göre, 2025’te acilen dikkate alınması gereken risk devlet temelli silahlı çatışma olarak görülüyor. Bu yılki anket sonuçlarında ekonomik riskler daha arka planda görünse de toplumsal ve jeopolitik gerilimlerle bağlantılı olarak önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.
Katılımcıların yüzde 23’ü bu yıl için en büyük riskin devlet temelli silahlı çatışmalar olduğunu düşünürken, en önemli 10 risk sıralamasında ikinci sırada aşırı hava olayları yer alıyor. Bunları, jeo-ekonomik çatışma, yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon, toplumsal kutuplaşma, ekonomik gerileme, yeryüzü sisteminde kritik değişiklikler, ekonomik fırsat eksikliği veya işsizlik, insan hakları ve sivil özgürlüklerin erozyona uğraması ve eşitsizlik takip ediyor.
Aşırı hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber casusluk ve savaş da gelecek iki yıla ilişkin en büyük 10 risk arasında yer alıyor.
Uzun vadeli görünümde çevresel riskler en büyük tehdit
Gelecek 10 yıla ilişkin uzun vadeli en büyük 10 risk arasında ise çevresel riskler ilk sırada bulunuyor. Aşırı hava olayları, biyolojik çeşitlilik kaybı, ekosistemin çöküşü, dünya sistemlerindeki kritik değişiklikler ve doğal kaynakların kıtlığı gibi çevresel riskler 10 yıllık risk sıralamasını domine ediyor.
Eşitsizlik ve toplumsal kutuplaşma gibi riskler kısa ve uzun vadede öne çıkarken, yasa dışı ekonomik faaliyetler, artan borç yükleri ve stratejik kaynakların belirli bölgelerde yoğunlaşmasına ilişkin artan endişeler, gelecek yıllarda küresel ekonomiyi istikrarsızlaştırabilecek kırılganlıklar olarak görülüyor.
Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Mirek Dusek, raporun sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Artan jeopolitik gerilimler, küresel güvenin zarar görmesi ve iklim krizi, küresel sistemi daha önce hiç olmadığı kadar zorluyor. Ülkeler arasındaki parçalanmaların ve artan risklerin damgasını vurduğu bir dünyada, liderlerin bir seçeneği var. O da işbirliğini ve dayanıklılığı teşvik etmek ya da artan istikrarsızlıkla yüzleşmek. Riskler hiç bu kadar yüksek olmamıştı.”
Yıla damga vuracak sosyal medya trendleri