
Oyuna katılın: Türkiye’de gamer dünyası araştırması
Oyun endüstrisi hem küresel çapta hem de Türkiye pazarında hızla büyümeye devam ederken, oyuncu kitlesinin artan talepleri de markalar için yeni fırsatlar sunuyor. Bu dinamik sektörde başarılı bir iletişim stratejisi oluşturmak için, oyuncuları derinlemesine anlamak artık kritik bir gereklilik. Marketing Türkiye için VeriNays tarafından gerçekleştirilen 2024 Gamer Dünyası Araştırması, oyuncuların oyun alışkanlıklarından yeme-içme tercihlerine kadar geniş bir veri yelpazesi sunarak bu alandaki sorulara yanıt arıyor. Gelin, araştırmanın verileri doğrultusunda Türkiye’deki oyuncu kitlesini, trendleri ve beklentileri birlikte keşfedelim…
Global çapta etkisini hissettiren ekonomik durgunluk ve veri gizliliği politikalarında yaşanan değişiklikler gibi etkenlere rağmen, oyun endüstrisi tüm dünyada büyümeye devam ediyor. Türkiye’de de durum farklı değil…
Ülkemizde, özellikle mobil oyun pazarında önemli bir üretici ülke olma yolunda ciddi adımlar atılırken, sektör içerisindeki tüm ürünlere de yoğun bir talep mevcut. Oyun tutkunlarının büyülü dünyasına adım atmak isteyen markalar için de onları anlamak, kritik bir öneme sahip. Bizler de 2023 yılında, oyuncuları daha yakından tanıyabilmek adına Türkiye’deki oyuncu kitlesinin alışkanlıklarını ortaya koymayı hedefleyen bir araştırmayı sayfalarımıza taşımıştık.
Marketing Türkiye adına VeriNays tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, oyunlara dair tercihlerden oyuncuların yeme-içme alışkanlıklarına kadar geniş bir kapsamda pek çok soruya yanıt veriyordu. Bu yıl, değişen koşulları göz önünde bulundurarak tekrarını gerçekleştirdiğimiz araştırma, yine oyuncu tercihlerine dair markalara önemli ipuçları veriyor. Ekonomik koşullar neticesinde değişen alışkanlıkları ortaya koyarken, ekipman tercihlerinden ödeme yöntemlerine, Türkiye’de oyuncu kitlesini yakından tanımak adına pek çok metriği gözler önüne seriyor. Gelin, VeriNays’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği Gamer Dünyası Araştırması’nın verileri ışığında oyuncuların tercihlerine yakından bakalım.
Oyun neden oynanır?

Oyun oynamanın temel motivasyonları geçmiş araştırmalara benzer biçimde “eğlence” ve “kazanmak” üzerine yoğunlaşıyor. Oyun dünyasının ve oyuncu ekipmanları alanının iletişim çalışmalarında “hırs” ve “rekabet” kavramları öne çıkarken oyuncuların ilk tercihleri olarak belirttikleri “eğlence” kavramının kampanyalarda geri planda kalması ise düşündürücü…
Oyuncuların cihaz tercihi şaşırtmıyor

Araştırma verilerine göre her daim ulaşılabilir akıllı telefonlar yüzde 78 ile oyun oynamak için kullanılan en yaygın cihaz konumunda. Bu tercihi yüzde 41 ile masaüstü PC’ler ve yüzde 35 ile dizüstü bilgisayarlar izliyor. Oyuncular için özel dizayn edilen konsol cihazları arasında PlayStation yüzde 24 ile öne çıkıyor.
Az alınıyor, çok oynanıyor
Son yıllarda diğer tüm ürünlerde olduğu gibi, oyun fiyatları da dramatik bir şekilde yükseldi. Bu durum oyuncuların satın alım alışkanlıklarını da etkilemiş gözüküyor. Her 3 oyuncudan 1’i yılda sadece 1 oyun satın alıyor. Çalışmanın hedef kitlesinin günde ortalama dört saat oyun oynadığı göz önüne alındığında bu oranın oldukça düşük olduğu söylenebilir.
Steam’in liderliği devam ediyor

Geçen yıl Kasım ayında Steam, Türkiye’de dolarla satış yapma kararı açıklamıştı. 2023 yılında Marketing Türkiye sayfalarında yer alan araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 82 ile tercih lideri olarak görünen Steam platformu, kararın etkilerini göstermeye başladığı 2024 yılında yüzde 76’ya gerilemesine rağmen hala lider. Geçten yıl yüzde 42 ile ikinci sırada yer alan Epic Games Store’un tercih oranı ise bu yıl yüzde 10’luk bir artışla yüzde 52 olarak ölçüldü. Daha önceki araştırmada ilk altı sırada kendisine yer bulamayan Microsoft Store ise yüzde 30’luk oranla üçüncü sıraya yerleşti.
Ödemeler kredi kartıyla yapılıyor

Satın alınan oyunlar için tercih edilen ödeme yönteminin ağırlıklı olarak kredi kartları olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yılın verilerine göre ise kredi kartlarının popülaritesinde yüzde 12’lik bir artış gözleniyor.
Buna ek olarak Papara, İninal gibi banka hesabına gerek duymayan ödeme platformları özellikle 18 yaş altı kitle için kurtarıcı durumunda.
Aksiyon ve adrenalin

Oynanan oyun türlerine bakıldığında oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan “aksiyon” türünün ilk sırada yer aldığı görülüyor. Hemen ardından ise spor oyunları, strateji, simülasyon ve macera türleri birbirlerine çok yakın sıralanıyorlar. Aksiyon çatısı altında toplanabilecek dövüş, battle royale ve shooter türündeki oyunlar da görece yüksek oranlarla liste içerisinde kendilerine yer buluyor.
Yılların eskitemediği oyun: PUBG

En sık oynanan oyunlara bakıldığı zaman online çok oyunculu oyunların öne çıktığı görülüyor. Tür tercihlerine uygun olarak Türkiye’de en fazla oyuncu sayısına sahip olan aksiyon/ battle royale türündeki PUBG yıllardır koruduğu liderliğini daha da pekiştiriyor.
Listenin ikinci sırasında aksiyon/shooter türündeki Valorant yer alırken, üçüncü sırada futbol simülasyon oyunu FC 24 bulunuyor. Son dönemlerde erişim yasağıyla gündeme gelen, bir oyundan çok oyun yaratma platformu olarak öne çıkan Roblox ise yüzde 11 ile beşinci sırayı CS Go ile paylaşıyor.
Online vs Offline

Oyuncuların oyun oynama biçimleri ve motivasyonlarına geldiğimizde hem online hem offline oynama davranışı öne çıkıyor. Bununla beraber sadece offline oyun oynama alışkanlığı oldukça düşük seviyelerde kalıyor.
Taraftarlık espora da taşınıyor

Oyuncuların espora yönelik ilgisi yüksek denebilecek bir seviyede. Öyle ki her 10 oyuncudan 6’sı son bir yıl içinde bir espor etkinliği izlediğini belirtiyor. Bu etkinlikler tahmin edilebileceği üzere büyük oranda online kanallardan takip ediliyor ve kitlenin yüzde 44’ü espor aktivitelerinde bir taraftar kimliği oluşturmuş durumda.
En çok desteklenen espor takımlarının, futbolda da büyük paya sahip olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın espor takımları olduğu görülüyor. Uluslararası arenada başarılar elde etmiş olan, FUT Esports, S2G Esports ve BBL Esports da bu alanda önemli desteğe sahip.
Espora dair en çok ilgi çeken müsabakalar ise yine geniş kitlelerce takip edilen ve oynanan oyunlardan oluşuyor. Burada sırasıyla PUBG, League of Legends, Valorant ve Counter Strike başı çekiyor.
Bu veriler bize esporun kısa bir süre içinde yakaladığı ivmenin önümüzdeki dönemde de hızla artacağı ipucunu veriyor. Yıldan yıla markaların giderek daha fazla ilgi gösterdiği bu alan gelecekte de özellikle gençlerle ilişki kurmak adına önemli bir mecra olacak gibi gözüküyor.
Peki gamer’ların dünyasında hangi markalar öne çıkıyor? Yanıtlar araştırmanın ikinci bölümünde, cumartesi günü Marketing Türkiye web sitesinde!