Pandemi, 150 bin yeni marka doğurdu
Pandemi dönemi şüphesiz pek çok zorluğun yanı sıra yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getirdi. Bu dönemde zorunlu olarak değişen iş süreçlerinin ve iş teknolojilerinin yol açtığı gelişmelerin akabinde birçok sektörde bir o kadar yeni marka, tüketiciye merhaba dedi. İşini koruma içgüdüsüyle hareket eden iş sahipleri ve yeni girişimciler bu süreçte itici güç oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Kasım ayı sonunda yayınladığı istatistiklere göre, marka tescil başvurularında son 9 yılın en yüksek artışı yaşandı. İşletmelerin geçmiş yıla göre yüzde 26,6 artış gözlemlenen marka tescil başvurularının sayılasının 149,164’e yükseldiği kaydedildi.
Defans Patent Marka ve Patent Vekili Av. Eşref Borça, karantina döneminin iş sahiplerini işlerini geliştirmeye ve korumaya yönelttiğini ve bu psikolojiyle hareket edip yeni alanlarda iş fırsatları oluşturmak amacı taşıyan şirket sahiplerinin, bu artışın itici gücü olduğunu ifade ediyor. Yine Covid-19 salgınının çalışan nüfus üzerindeki psikolojik etkilerini incelemek üzere, Goodjob Marka Danışmanlığı şirketi tarafından yapılan “Beyaz Yakalının Bilinçaltı ve Değişen Anlam Dünyası” isimli bilinçaltı araştırmasına göre, bu dönemde kendisiyle baş başa kalıp hayatı sorgulayan kişilerin oluşturduğu yeni girişim sayısındaki artışın yeni marka tescil başvuru sayısındaki artışta etkili olduğu bulgusuna ulaşıldı.
“Markalaşma Türkiye’nin ekonomisine destek verecek!”
Marka haklarının zedelenmesiyle ortaya çıkan zararların, küresel salgın sürecinde yaşanan ekonomik zorluklara eklenmemesi için marka tescilinin önemine değinen Borça, son 9 yıllık dönemdeki zirve başvuru sayısına ulaşıldığını ifade etti. Markalaşmanın Türkiye’nin ekonomisine destek vereceğini ifade eden Borça, özellikle uluslararası alanda, 2019 yılına göre 2020 yılında, yerli EPC (European Patent Convention) patent başvurularında ortalama yüzde 14,6’lık, PCT (Patent Cooperation Treaty) başvurularında ise yüzde 25,3’lük bir artış yaşandığını belirtiyor.
Faydalı model başvurularında son 14 yılın en yüksek artışı yaşandı
Özellikle sanayiye uygulanabilen ve ülkelerin ekonomilerine ciddi katkılar sağlayan faydalı model başvurularında bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 26,3 oranındaki artışla son 14 yılın en yüksek artışı yaşandı. Defans Patent Marka ve Patent Vekili Av.Eşref Borça, özellikle Covid-19 sürecinde zorunlu olarak değişen iş süreçlerinin ve iş teknolojilerinin meydana getirdiği gelişmeler sonucunda artan faydalı model başvurularının sanayi ekonomisine canlandırıcı etkileri olacağını ifade etti.