Pandemide doğan çocuklar daha düşük IQ’ya sahip
Pandemi döneminde doğup büyüyen çocukların sözlü, motor ve bilişsel performansının pandemi öncesindekilere göre daha düşük olduğunu gösteren bir araştırma yayınlandı.
Araştırmaya göre, pandemi öncesi 10 yılda, 3 ay ila 3 yaş arası çocukların IQ testlerinden aldıkları ortalama puan 100 iken bu rakam aynı yaş grubu için pandemi döneminde 78’e geriledi.
Çocukların dünyaya geldikleri ilk birkaç yıl özellikle bilişsel gelişimleri için oldukça önemli. Hem aileleri hem de dış dünyayla kurdukları etkileşim sırasında çocuklar keşfediyor, öğreniyor ve nöronları arasında yeni sinir ağları gelişiyor. Bununla birlikte, pandemiyle birlikte değişen koşullar, çocuk gelişimi açısından da büyük etkiye sahip oldu. Çocuklar parklardan, oyun alanlarından, kreş ve okullardan uzak kalarak dış dünyayla yeterince etkileşim kuramadı. Evde ise dışarının yerini tutacak yeterli uyaran bulunmuyor. Kaçınılmaz olarak, pandemi dönemindeki çocuklar bilişsel gelişimi değerlendiren testlerde düşük puanlar aldı.
Ayrıca, araştırmacılar, daha düşük sosyoekonomik çevredeki çocukların bu testlerde daha kötü performans sergilediğini söyledi.
Brown Üniversitesi’nde yapılan araştırma, henüz hakem onaylı bir dergide yayınlanmasa da baskı öncesi sunucu olan MedxRiv‘de yayınlandı.
Pandemide çocukların IQ’sunda büyük düşüş!
Araştırmanın başındaki isim olan Sean Deoni, “Bu gerçekten büyük bir fark. Başlıca bilişsel bozuklukların haricinde, böyle şeyleri pek görmeyiz” dedi.
Çalışmaya ABD’nin Rhode Island eyaletinden 672 çocuk katıldı. Çocukların 188’i Temmuz 2020’den sonra, 308’i Ocak 2019’dan önce, 176’sı Ocak 2019 ile Mart 2020 arasında doğmuştu. Çalışmaya dahil edilen çocukların hiçbirinde gelişimsel bir engel yoktu ve hiçbiri erken doğmuş bebekler değildi.
“Düşe kalka öğrenen çocuklar tarih oldu” yazısını okumak için tıklayın!
Kaynak: gıdahattı