Patronların yeni endişesi “ölçememek”
Stanford Üniversitesi profesörü Nicholas Bloom, uzaktan çalışan insanların pandeminin başlangıcından daha üretken olduklarını belirtiyor. Araştırma için Mayıs 2020’den bu yana Chicago Üniversitesi, ITAM ve MIT’den diğer akademisyenlerle bir araya gelen Bloom, evden çalışmanın ofise oranla yüzde 9 daha verimli olduğunu ortaya koyuyor…
“Mart 2020’de evden çalışmaya döndüğümüzde tamamen hazırlıksızdık. Yönetim sistemlerimiz, performans değerlendirme sistemlerimiz, toplantı yapılarımız, iş akışlarımız, ekipmanımız yoktu” diyen Bloom, şimdi çok daha tecrübeli bir iş dünyası olduğunu vurgulayarak teknoloji bunu kolaylaştırdıkça üretkenliğin devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Araştırma çalışanların geri bildirimlerini baz alsa da, evden çalışmanın daha verimli olduğunu doğrulayan somut veriler de var. Çağrı merkezi çalışanları için dakika başına daha fazla çağrı, kod için daha fazla değişiklik gönderen mühendisler ve çalışılan saat başına artan iş çıktılarına ilişkin Çalışma İstatistikleri Bürosu verileri mevcut. Ancak insanların evden çalışırken kendilerini daha verimli hissetmeleri bile başlı başına önemli bir veri.
Çalışanlar çalışma günlerinin yüzde 40’ında evlerde
Bloom’un verilerine göre Amerika’da çalışma günlerinin yüzde 40’ı evlerden sürdürülüyor. Bu veriyi ofis anahtar kartı şirketi Kastle’ın ofis binalarının yüzde 43 dolulukta olduğuna işaret eden analizi de doğruluyor.
Bloom, pandemiden sonra evden çalışma oranının yüzde 25 ila 30 civarında kalmasını bekliyor, bu da evden çalışmanın hiçbir şekilde ortadan kalkmayacağı anlamına geliyor. Oteller, sinemalar ve restoranların açılması ve sosyalleşmeyle birlikte trafik pandemi öncesi seviyelere dönerken, patronlar ofise dönüş kararlarını tekrar gözden geçirilebilir.
Patronların endişesi artıyor
Birçok işveren evden çalışmanın verimli olduğunu kabul ediyor, ancak yine de çalışanların iş birliği yapması ve evdeyken de yaratıcı olması gibi somut bir şekilde ölçülemeyen konular sebebiyle endişe duyuyorlar.
Northeastern Üniversitesi tarafından aralık ayında yayınlanan bir rapor, şirketlerdeki üst düzey yöneticilerin yarısından fazlasının, çalışanlarının ofis dışında yaratıcı ve yenilikçi olma yeteneğini koruyabilmesi konusunda endişe duyduğunu ortaya koydu. Ayrıca sürekli uzaktan çalışmanın şirket kültürünü ve bağlılığını nasıl etkileyeceği konusunda endişeleniyorlar.
Araştırma ayrıca ofis çalışanlarının üçte birinin haftada beş gün ofise döndüğünden beri en kötü çalışan deneyimi geri bildiriminde bulunduğunu ortaya koydu.
LinkedIn verilerine göreyse tecrübeli çalışanların yüzde 60’ı uzaktan çalışma fırsatı için mevcut işlerini bırakabileceğini söylüyor.
Esnek olmayan şirketler yetenek kaybediyor
Apple, çalışanların haftada üç gün ofise gelmesini sağlayacağını açıklamıştı ancak o zamandan beri, çalışanların bunu reddetmesi ve önde gelen bir makine öğrenimi mühendisinin şirketin esnek olmaması nedeniyle istifa etmesi üzerine bu planı değiştirdi. Büyük bankalar da giderek daha fazla uzaktan çalışma imkanı sunuyor. Uzaktan çalışmayı küçümsediğini söyleyen JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, en son hissedar mektubunda, şirket çalışanlarının yalnızca yarısının tam zamanlı olarak ofiste olacağını söyledi.
Kaynak: Recode
İş arayanlar daha işe başlamadan istifa etmeyi düşünüyor… Peki ama neden?