Perakende geleceğe hazır mı?
Perakende sektörü uzun, hummalı, oldukça da sancılı bir değişim sürecinden geçiyor uzun zamandır… Değişen tüketici davranışları, dijitalin hayatımızdaki yerinin artması gibi pek çok tetikleyeni var değişimin. Buradan hareketle dünyanın önde gelen perakende stratejistlerinden biri olan İbrahim İbrahim’in yazdığı “Future Ready Retail” kitabı perakendeciler için oldukça önemli bir kaynak konumunda. Esas Gayrimenkul’ün desteğiyle Türkçeye çevrilen “Future Ready Retail” Türkiye’de de akılcı perakende stratejileri kurgulanmasına önayak olmayı hedefliyor.
Esas Gayrimenkul’ün desteğiyle Türkçeye çevrilen “Geleceğe Hazır Perakende” kitabı değişen tüketici ihtiyaçlarının perakende sektörünü nasıl dönüştürdüğünü ele alıyor. Kitabın yazarı ve dünyanın önde gelen perakende stratejistlerinden biri olan İbrahim İbrahim; basın mensuplarıyla bir araya gelerek perakendenin geleceğine ilişkin öngörülerini aktardı. Buluşmada Esas Gayrimenkul’ün CEO’su Cem Eriç ve COO’su Nevzat Yavan da perakendenin geleceği ve ticari gayrimenkul sektörünün ülkemizdeki son durumu konusunda önemli bilgiler paylaştı.
Toplantıda görüşlerini aktaran Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de AVM sektörünün önemli bir dönüşümden geçtiğini ve bu dönüşümle birlikte AVM’lerin şehir yaşamının vazgeçilmez bir parçası olarak tüm paydaşları için değer yarattığını ve herkesi mutlu ettiğini gözlemliyoruz” dedi. AVM’lerin sosyal hayattaki vazgeçilmez rolünün yanında, içinde yer alan mağazalarla birlikte çok büyük bir ekosistem yarattığını, bu ekosistemin ülkemizdeki üretim, lojistik, altyapı dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle beslediğini ve çok önemli bir ekonomik değer yarattığını belirten Cem Eriç sözlerine şöyle devam etti: “Esas değerleriyle sektörümüze ilham vermeyi önemsiyoruz. Alışveriş merkezlerinin de insan odaklı tasarım yaklaşımıyla yeniden şekillendiğini, perakende deneyiminin yeni baştan kurgulandığını ve mekânların kürate edilmiş, iyi yaşam deneyimleri sunan paylaşım ortamlarına dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Bu bağlamda dünyanın önde gelen perakende fütüristlerinden İbrahim İbrahim ile bir araya gelmekten çok mutluyuz. İster bir işletme sahibi ister yönetici veya sadece sektörle ilgileniyor olun; bu önemli kitap, perakende sektöründe geleceğe hazır olmak için size değerli bilgi ve stratejiler sunacak. Esas Gayrimenkul olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında sektörümüze yol gösterici nitelikteki bu kitabı dilimize kazandırmaktan onur duyuyoruz.”
AVM’ler seri üretim dükkan salgınından mustarip
“Geleceğe Hazır Perakende” kitabının yazarı İbrahim İbrahim kitabın ortaya çıkış sürecini aktardıktan sonra; “Yıllardır sayısız yayın için makaleler yazdım, sayısız konferansta dünyanın dört bir yanından gazetecilere perakendenin geleceği ile alışveriş merkezlerimizin ve ana caddelerimizin nasıl etkileneceği hakkında konuşmaya yaptım. Bu kitabı yazmaya başladığımda ilk yaptığım şey, yazdığım makalelerin ve verdiğim röportajların çoğunu tekrar okumak oldu. Beni etkileyen şey; bir yandan zorlukların çoğunun hâlâ devam etmesi, diğer yandan da yeni zorlukların hızla ortaya çıkmasıydı. Alışveriş merkezlerimizin ve ana caddelerimizin çoğu, topluluklarla ve tüketicilerle bağlarını yitirmiş, vasat ve ‘seri üretim’ dükkânlar salgınından mustarip. Bir aciliyet duygusu var ve fiziksel perakendeye olan bağımlılıkla onun düşüşü arasındaki ikilemi ele almak için boşa harcanacak zaman yok. Alışveriş merkezleri ve ana caddeler, vurguyu insanların sadece bir şeyler satın alabileceği bir yerden, ‘toplulukların bir şeyler yapabileceği bir yere’ kaydırarak yeniden tasarlanmalı” dedi.
Perakendenin geleceği “insan odaklı” olacak
İbrahim İbrahim sözlerine şöyle devam etti; “Alışveriş, yeme içme ve eğlence alanlarını; yaşama, çalışma, öğrenme ve topluluk etkinlikleri mekanları ve olanakları ile sorunsuz bir şekilde bir araya getirmek için stratejiler geliştirmek kritik öneme sahip. Bu değişimi sağlamak için, ‘kiralama kutularını’ aşan bir ‘mekân kürasyonu’ yaklaşımı şart. İnternet, ticareti fiziksel perakendecilikten uzaklaştırdı. Ama internetin alışveriş merkezlerini ve ana caddeleri öldürmeyeceğine tutkuyla inanıyorum; internet onları özgürleştirecek! Alışveriş merkezlerimizi ve ana caddelerimizi, topluluklar ve tüketicilerle olan bağını yitirmiş ‘sıradan’ perakendeciliğin prangalarından kurtarmak ve onlara gerçekten özgün bir ‘mekân ruhu’ aşılamak, topluluklarla uyumlu ve mekânın gerçek özünü yansıtan benzersiz deneyimlerin bir araya gelmesinden geçiyor.”
Toplantıda Esas Gayrimenkul vizyon ve hedefleri konusunda bilgi veren Nevzat Yavan ise “Yakın dönem stratejimiz; Esas Gayrimenkul Varlık Yönetimi Platformu olarak, sektöre bilgi birikimimizi aktararak AVM’lerin varlık yönetimi süreçlerine rehberlik edeceğimiz 25 AVM’ye ulaşmak. Varlık yönetimi, bir platform olarak ele aldığımız; danışmanlık hizmetleri, dijital varlıklar, finansal servisler, insan ve kültür danışmanlığı, proje yönetim/geliştirme, kiralama, mülk yönetimi, sürdürülebilirlik gibi ana bileşenlerden oluşan bir hizmet anlayışı. Bizim ağırlıklı işimiz ticari gayrimenkul geliştirmek ve yönetmek. Türkiye’nin ekonomik yapısı artık yeni AVM projesi geliştirmeye uygun değil. O alanda büyümeyi, daha çok sahibi olmadığımız AVM’lerin varlık yönetimini gerçekleştirerek yapıyoruz” dedi.