
Perakendeden uzaya: Amazon, Starlink’e rakip oluyor
Amazon uzun süredir üzerinde çalıştığı uydu internet projesi Kuiper’i hayata geçti. Şirketin, 27 adet internet uydusundan oluşan ilk partisini taşıyan United Launch Alliance’a (ULA) ait Atlas V roketi, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan başarıyla fırlatıldı.
Alçak Dünya yörüngesine yerleştirilen uydular, Amazon’un küresel geniş bant internet hizmeti sunmayı hedeflediği 3.236 uyduluk Kuiper takımyıldızının ilk bileşenleri. Şirket, 2023 yılında gerçekleştirdiği iki test fırlatmasının ardından bu kez operasyonel uydularla yola koyuldu.
Amazon, özellikle internet altyapısının yetersiz olduğu bölgelere erişim sağlama hedefiyle, SpaceX’in hâlihazırda dünya çapında 125 ülkede 5 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren Starlink ağıyla doğrudan rekabet etmeye hazırlanıyor. Starlink ise bugüne dek 7 binden fazla uyduyu yörüngeye yerleştirmiş durumda.
Amazon’un önünde şimdi yoğun bir takvim var: ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), şirketin 2026 ortasına kadar uyduların yarısını uzaya yerleştirmesini şart koşuyor. Amazon, bu hedef doğrultusunda Blue Origin ve Arianespace gibi uzay taşımacılığı şirketleriyle de anlaşmalar yaptı. Projenin toplam yatırım tutarı ise 10 milyar doları aşıyor.
Amazon’un Kuiper projesi ne ifade ediyor?
Amazon’un Kuiper projesi sadece bir teknoloji yatırımı değil; aynı zamanda şirketin bulut bilişim (AWS), lojistik ve e-ticaret gücünü birbirine entegre eden vizyoner bir genişleme stratejisi. Starlink gibi doğrudan tüketiciye yönelik bir hizmet sunarken, aynı zamanda kurumlara özel, yüksek hızlı ve düşük gecikmeli bağlantı altyapısıyla farklı iş modelleri yaratma potansiyeli de taşıyor. Ulaşılması zor coğrafyalarda bağlantı kurulması, Amazon’un lojistik kabiliyetini güçlendirebilir; Prime hizmetlerinin yaygınlaşmasını hızlandırabilir. Bu girişim, Amazon’un sadece bir perakende devi değil, aynı zamanda bir altyapı sağlayıcısı olarak da konumlanmaya başladığını gösteriyor.