Depremin ardından çalışanların şirketlerinden beklentileri değişti!
Farklı şehirlerden ve değişik sektörlerden 100’ü aşkın şirketin katılımıyla Youthall tarafından gerçekleştirilen “Deprem Sonrası İş Dünyasında Gündem ve Yetenek Yönetimi” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılan şirketlerin tamamı deprem bölgesine yardım çalışması gerçekleştirdiklerini belirtirken, yüzde 60,3’ünün depremden doğrudan etkilendiği tespit edildi. Şirketlerin afet sonrasında aldığı geri bildirimlere göre ise çalışanlar deprem sonrası dönemde yüzde 83,6 oranla en çok psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor.
Şirketlerin yüzde 72,6’sı “yardımlara devam” dedi
Teknoloji, sağlık, otomotiv, FMCG gibi farklı sektörlerden katılımcıların yer aldığı araştırmada, şirketlerin tamamı deprem bölgesine yardımda bulunduklarını belirtirken, bu şirketlerin yüzde 72,6’sı yardımlarını uzun vadeli devam ettirmeyi planladıklarını kaydediyor.
Her 5 şirketten 3’ünün (yüzde 60,3) depremden doğrudan etkilendiğini ortaya koyan araştırmada, katılımcı şirketlerin yüzde 75,7’si çalışanlarının gönüllülük projelerine katılabilmelerini kolaylaştıran gönüllülük izni gibi olanaklar tanırken, bu konu özelinde çalışanlarına herhangi bir imkan tanınmadığını belirtenlerin oranı yüzde 24,3 oluyor.
Psikolojik destek uygulamasını, maddi destek ve uzaktan çalışma imkânı takip etti
Şirket yöneticilerine “Deprem sonrası hangi alanda kendinizi ve çalışanlarınızı desteklemeye ihtiyacınız var?” sorusu sorulduğunda yanıtlar arasında psikolojik destek sağlanması yüzde 83,6 ile ilk sırada yer alırken liste şöyle devam ediyor; maddi destek (yüzde 53), uzaktan çalışma imkanı (yüzde 51) ve yeni yan haklar (yüzde 22).
Ayrıca, güvenli iş ortamı, şehirler arası çalışma imkanı ve farklı eğitim taleplerine verilen yanıtlar, toplamda yüzde 4,2’lik bir kesimi oluşturuyor.
Şirketlerin yüzde 46’sının depremden etkilenenlere özel istihdam planı var
Deprem bölgesinde yaşayan ya da direkt etkilenen kişilere yönelik hayata geçirilen istihdam planlarına yönelik görüşlerin de alındığı araştırmada şirketlerin yüzde 46’sı özel istihdam planlarının mevcut olduğunu söylüyor. Araştırmaya katılan şirketlerin sadece yüzde 16’sı böyle bir plana sahip olmadıklarını belirtirken, yüzde 38’lik bir kesim sürecin şuan “belirsiz” olduğunu düşünüyor.
Araştırma kapsamında özel istihdam planı olan şirketlerin yüzde 47’si, 1 ila 5 kişi arasında istihdam sağlayacaklarını belirtirken, yüzde 29’u bu istihdamları IT ve AR-GE/Üretim alanlarında planladıklarını ifade ediyor.
Araştırmada, 5-15 kişi arasında özel istihdam sağlayacak şirketlerin oranının yüzde 36 olarak kaydedilirken şirketlerin yüzde 41,2’si işe alımlara bir ay içinde başlayacaklarını belirtiyor.