Purposewashing’e dikkat!
Pinkwashing ve Greenwashing’i henüz dilimize yerleştirmişken şimdi de Purposewashing’in bombardımanı altındayız. Türkçesini tez zamanda buluruz elbette ama böyle kullanmak da pek havalı. Kısaca “Amaç Aklama” demiş dünya ölçeğinde gençlik araştırmaları yapan Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı – Universum Orta Doğu Direktörü Evrim Kuran. Ekim sayımızda, “Neden gençlerin hayalini süsleyen pazarlama ve iletişim hayali meslek seçiminde gerilere düştü?” sorgulamasını yaptığı içgörülü makalesinde işveren markası olmak isteyen şirketlere yol da gösteriyor.
Universum, dünya genelinde üç binden fazla üniversite ve bir milyonun üzerinde katılımcıyla “Gençler için En Çekici İşverenler” araştırmasını sekiz yıldan bu yana yapıyor. Türkiye’de de 70 binden fazla öğrenci ve genç çalışana hem çalışmak istedikleri kurumu hem de neden çalışmak istediklerini soruyor. Yanıtlarda WOM etkisini görmek mümkün.
Öğrencilerin yüzde 65’i, genç profesyonellerin yüzde 75’i çalışacakları şirkete karar verirken ilk olarak o şirketin mevcut çalışanlarını referans alıyor. Öğrenciler için ikinci sırada okullarındaki öğretim görevlileri, genç profesyoneller içinse online platformlardaki yorumlar geliyor. En az sosyal medya influencer’larından etkileniyorlar.
Amaç odaklı pazarlama ama “mış gibi” yapanlardan değil
Bugünün en popüler pazarlama akımlarından biri “Amaç Odaklı Pazarlama (Purpose-Driven Marketing). Amaç Odaklı Pazarlama, paydaşların ortak toplumsal hedefler etrafında bağ kurmalarını amaçlayan bir pazarlama trendi. Ulvi amacın (purpose) performansla da güçlü bir ilişkisi var. Araştırmalara göre, “Amaç odaklı şirketlerin kalitesi ve ürünleri daha iyidir” diyenlerin oranı yüzde 81. “İlham Veren Amaç” yaklaşımı ise dünya genelinde sırasıyla Birleşik Krallık, İtalya, ABD, Kanada ve İsveç’te ilk sıralarda. Türkiye’de öğrencilerde ve genç çalışanlarda 23 ve 25’ci sıralarda.
İçi boş çevre KSS’si yapanların Greenwashing, kanserojen madde içeren ürünleri saklamak için Pinkwashing ve bugün “faydalıymış gibi” yapanların Purposewashing/ amaç aklama yapmamalarını çünkü genç zekaların bunu fark ettiğini söylüyor araştırmalar. Konuk yazarımız Evrim Kuran’ın makalesi Marketing Türkiye Ekim sayısında.