“Eşekli kütüphaneci”nin hikâyesini QNB Finansbank devam ettiriyor
2015 yılında hayata geçirdiği Minik Eller Büyük Hayaller kurumsal sosyal sorumluluk platformuyla başta kodlama eğitimi olmak üzere; kültür-sanat çalışmaları, sergiler, çocuk oyunları, müzik eğitimleri, eğitim araç ve gereç yardımlarıyla yaklaşık 565 binden fazla çocuğa ulaştı QNB Finansbank… Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda platformun yolculuğunu ekranlara taşıyan QNB Finansbank, sadece kendi ülkesi ve çocukları için değil insanlığın gelişimine de katkıda bulunmuş “Eşekli Kütüphaneci” Mustafa Güzelgöz’ün gösterdiği özveri dolu yaşam hikâyesini de seyirciyle buluşturdu. QNB Finansbank İletişim ve Müşteri Deneyimi Ofisi Direktörü Armağan Engel, “Biz iyi bir hikâyeyi reklama taşımakla kalmadık. O hikâyenin yeni sayfalarını yazmaya da devam ediyoruz” diyor…
23 Nisan için hazırladığınız kampanyanızda bu topraklardan çıkmış kıymetli bir hikâyeyi ekranlara taşıdınız ve “Eşekli Kütüphaneci” Mustafa Güzelgöz’ün anısını bir kez daha hafızalarda tazelemiş oldunuz. Peki bu hikayeyi seçmenizin ardında hangi içgörürler vardı?
“Eşekli Kütüphaneci’’ Mustafa Güzelgöz’ün hikayesi bu ülkenin insanının isterse neler yapabileceğini gösteren muazzam bir örnek. Yokluk Mustafa Güzelgöz’ü asla yıldırmamış. Vizyonu ve yenilikçi çözümleriyle Anadolu’daki çocukların eğitim alması için mücadele etmiş. Hepimiz için ilham verici bir portre.
Kütüphaneye memur olarak atanıyor fakat kimse gelmiyor. Biliyor ki toplum okumazsa geri kalır. Toplumun çağı yakalaması gerektiğini düşünüyor. Vizyonu bizimle birebir uyumlu. Bugün dünya Toplum 5.0 kavramını konuşuyor. Teknoloji bizler için bir tehdit değil hayatımızı kolaylaştıracak bir kavram olarak görülmeli. Özellikle insan verimliliği, sürdürebilirlik, çevre kontrolü gibi faydalar gündemde olacak. Biz de çocuklarımızı geleceğin teknolojisine bu vizyonla hazırlamak için çalışıyoruz. Tıpkı Mustafa Güzelgöz’ün o dönem kendi imkanlarıyla yaptığı gibi.
Bunun yanı sıra Mustafa Güzelgöz o günün şartlarında yenilikçi bir çözüm geliştiriyor. Kitapları eşeğe yükleyerek köylere eğitim götürüyor. Biz de Minik Eller Büyük Hayaller platformuyla çocuklarımızın eksik kalmamaları ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Projeler ve etkinliklerle geleceğin dünyasında ülkemizin de yer almasını istiyoruz.
Tüm bunlar düşünüldüğünde bu sadece içgörü işi değil. Biz iyi bir hikâyeyi reklama taşımakla kalmadık. O hikâyenin yeni sayfalarını yazmaya da devam ediyoruz.
Kampanyanızın yayınlanmasının ardından izleyicilerden nasıl geri dönüşler aldınız?
Son derece anlamlı ve duygusal geri dönüşler aldık. Reklam filmini izledikten sonra ağlayanlar olduğunu biliyoruz. Bizzat tebrik etmek için arayanlar oldu. Özellikle sosyal medyada ve iletişim gruplarında organik olarak yüksek bir paylaşım oranı yakaladığımızı gördük. Gelen mesajlar ve tepkiler açıkçası bizi memnun etti. Mustafa Güzelgöz’ün ailesi dahil bizi duygulandıran mesajlar aldık.
Kampanyanın sonunda “Minik Eller Büyük Hayaller” platformunun yolculuğuna da tanıklık ediyoruz. Bu yolculuğu bir de sizden dinleyebilir miyiz? Bu platform nasıl kuruldu?
2015 yılında, “çocuk” odağımızı ve çocuklarımızın becerilerini artırmaya yönelik projeleri hayata geçirmek istediğimiz “Minik Eller” ile çocuklarımızın geleceğe yön verecek yaratıcılıklarının başlangıç noktası olan “Büyük Hayalleri” bir araya getirerek “Minik Eller Büyük Hayaller” kurumsal sosyal sorumluluk platformunu oluşturduk.
Minik Eller Büyük Hayaller KSS platformu kapsamında çocukları geleceğe hazırlamak felsefesi ile matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime kadar birçok alanda proje gerçekleştiriyoruz.
4-14 yaş arası çocukları hedeflediğimiz platformda yenilikçi, yaratıcı ve analitik nesiller yaratmaya odaklanıyoruz. Başta kodlama eğitimi olmak üzere; kültür-sanat çalışmaları, sergiler, çocuk oyunları, müzik eğitimleri, eğitim araç ve gereç yardımlarıyla yaklaşık 565 binden fazla çocuğa ulaştık. Bir çocuğa katkıda bulunmanın geleceğin inovasyon liderlerine katkıda bulunmak olduğuna inanıyor, Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz.
Minik Eller Büyük Hayaller sosyal sorumluluk platformumuz, finansçının karakterini oluşturan yenilikçi, yaratıcı, analitik, güvenilir olma özelliklerini, geleceğin yaratıcı liderleri çocuklara aktarma hedefi ile çocuk odaklı toplumsal gelişim platformu olarak oluşturuldu. Türkiye’nin dört bir yanındaki gönüllü finansçıların desteği ile platformun çatısı altında birçok projeye imza atıyoruz.
Her zaman belirttiğimiz gibi QNB Finansbank’ın en büyük gücünü gönüllü finansçıları oluşturuyor. 2015 yılından bugüne Tüm Türkiye’de 565 binden fazla çocukla buluşan 3 binden fazla gönüllü finansçı, Türkiye’ye değer katacak proje fikirlerini de hayata geçirme imkânı buluyor.
Minik Eller Büyük Hayaller platformu bugüne dek kaç çocuğa ulaştı? Hangi alanlarda hayatlarına dokundu?
2015 yılında kurduğumuz ve 4-14 yaş arası çocuk ve gençleri hedefe aldığımız Minik Eller Büyük Hayaller Kurumsal Sosyal Sorumluluk Platformu altında başlatılan projelerde, çocukların yenilikçi, yaratıcı, analitik, güvenilir, teknolojik, çözümcü, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarına destek vermeyi hedefliyoruz. Bu amaçla matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime kadar birçok alanda proje gerçekleştiriyoruz.
Bugüne kadar yaklaşık 565 binden fazla çocuğa ulaştık. Başak Koleji’yle birlikte 2018 yılında hayata geçirdiğimiz QNB Finansbank Tales Matematik Müzesi Gezici Tır projemizle 36 şehirde 106 bin 194 çocuğa ulaştık. Projemizi, pandeminin de etkisiyle 2021 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yılında ülke çocuklarına armağan etmek istedik ve QNB Finansbank Tales Sanal Matematik Müzesi adı ve www.qnbfbtalesmatematikmuzesi.com web sitesi ile online ortama taşıdık. Proje kapsamında toplam ulaştığımız çocuk sayısı 128 bin 661’e ulaştı. Ayrıca 2015 yılından bu yana düzenlediğimiz kodlama eğitimlerini de bu süreçte hızla online ortama taşıdık. 8-14 yaş arası çocuklar, Scratch eğitimlerine www.minikellerkodyaziyor.com web sitesi üzerinden ücretsiz olarak erişebiliyorlar. Bugüne kadar Minik Eller Kod Yazıyor projesiyle Tüm Türkiye ve yurt dışı şehirlerinin bazılarında 45 binden fazla çocuğa ulaşılarak 345 bin saate yakın kodlama eğitimi verdik.
Yine 1994 yılında kurulan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) tarafından hayata geçirilen ÇEV Sanat “Genç Yetenekler” projesi kapsamında üstün yetenekli 33 müzisyen gencin vakfın etkili çalışmalarıyla dünyanın en iyi okullarında müzik eğitimlerine devam ederlerken QNB Finansbank olarak onları 6 yıldır desteklemekten ve dünya çapında tanınmalarını sağlamak için kendilerini desteklemekten büyük gurur duyuyoruz. Geleceği gençlerimiz temsil ediyor. Gençler nasıl yetişirse ilerideki yaşam ona göre şekillenecek. Genç Yetenekler projesi de bunlardan biri. ÇEV Sanat’ın “Genç Yetenekler” projesi kapsamında eğitimlerini sürdüren Türkiye’nin üstün yetenekli genç müzisyenleri ayrıca her sene QNB Finansbank sponsorluğunda konser veriyorlar.
Minik Eller Büyük Hayaller platformu bugüne dek toplumda nasıl bir karşılık buldu? Ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz?
Banka olarak, kurumsal sosyal sorumluluğu; kurumların kendilerini kurumsal eylemlerinden sorumlu tuttukları ve bir bütün olarak toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmaya çalıştıkları bir tür öz denetim şekli. Biz de QNB Finansbank olarak kendimizi; sosyal sorumluluk sahibi bankacılık faaliyetleri yürüten, sosyal sorumlu ve bu açından bilinçli banka olarak tanımlıyoruz. Sosyal açıdan sorumlu, bankacılık faaliyetlerini bütünlük içinde yöneten ve sürdürülebilirlik, çevresel performans ve diğer etik kaygılar gibi konularda tüm paydaşlarımıza karşı sorumluluk bilinci olan bir kurumuz.
Bu yaklaşım ve tutumla hareket ettiğiniz de toplumdan da olumlu karşılık alıyorsunuz. Özellikle eğitimlerimizi ulaştırdığımız bölgelerde çocuklardan, velilerinden ve eğitimcilerden yoğun ilgi görüyoruz. Bunu her yıl düzenlediğimiz Scratch Cup Türkiye finalinde katılan çocuklarımızın ailelerinin ve öğretmenlerinin yaşadıkları heyecanda görebiliyoruz. Bununla birlikte katılım ve ilgi de her yıl buna paralel olarak artış gösteriyor.
Sosyal sorumluluk projelerinin en kritik özelliklerinden birisi de sürdürülebilir olması. Siz 2015 yılında başlattığınız bu projeyi 2022’de halen başarıyla sürdürüyorsunuz… Peki gelecek için hedefleriniz neler?
Pandemi, tüm dünyada çalışanları, kurumları belli ölçüde etkiledi. Bununla birlikte kurumsal sosyal sorumluluk projeleri üzerinde de ciddi etkileri oldu. Sosyal çalışmalar yapısı gereği çoğu zaman karşılıklı olarak bir araya gelme ya da birebir teması da gerektiren süreçler olabiliyor. Burada bizi ayrıştıran en önemeli etken dijitalleşmeye ve teknolojiye yaptığımız yatırım ve bunu çalışmalarımızın odağına koymamız oldu. Çocuk ve gençler için hayata geçirdiğimiz eğitim programlarını çok hızlı bir şekilde online platformlara taşıyabildik. Bu da daha fazla çocuğa ulaşmamıza vesile oldu. Bu anlamda teknolojinin sunduklarıyla pandeminin bize pozitif bir etkisi de oldu diyebiliriz.
2015 yılında tüm Birleşmiş Milletler Üye Devletleri tarafından kabul edilen BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, insanlar için şimdi ve gelecekte barış ve refah için ortak bir plan sunuyor. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada devletlerin, akademinin ve sivil toplum kuruluşlarının olduğu kadar biz kurumların da çok büyük rolleri var. Biz kurumlar, çeşitli KSS faaliyetleri aracılığıyla, insani gelişmeyle ilgili sosyal konuların ele alınmasına yardımcı olmak için kaynaklarımızı seferber ettik. COVID, tüm dünya için zorlu bir dönem oldu. Pandemi etkisinde sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma sürecinde KSS alanında yapılan çalışmalarla çok önemli dersler çıkardık. Bu deneyim bize öğretti ki tüm paydaşların eşitsizliklerle mücadele etmek ve toplumun fay hatlarını düzeltmek için bir araya gelmesi gerektiğidir. Bu bağlamda pandemi, KSS çalışmalarımızı en ihtiyacı olan kesimlere ve topluluklara ulaştırmak için uygun modeller geliştirmemize olanak sağladı.
2022 yılında da çocuklarımızın bilimsel okuryazarlık gelişimine destek olmak adına mevcut projelerimizi devam ettirirken yeni iş birlikleri ile kurumsal sosyal sorumluluk platformumuzu genişletiyoruz.
Perfore Fikir proje ortaklığında ise QNB Finansbank Çocuk Müzikal Akademisi ve Sahnesi projesi ile 6-12 yaş aralığındaki yetenekli fakat dezavantajlı 50 çocuğa Mayıs ayı itibariyle drama, müzik ve dans alanlarında 5 aylık bir eğitim verilmeye başlandı. Eğitimlerini tamamlayan çocukların oynayacağı ve yine çocuklara yönelik bir sahne performansı oluşturularak beş ayrı sanat merkezinde Ekim ayında sergilenecek. Bu proje kapsamında ise 300’den fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.