Teknoloji devlerinin “reklam şeffaflığı” krizi!
CheckFirst ile Mozilla tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, büyük teknoloji şirketlerinin kullandığı reklam araçlarının dolandırıcılık ve dezenformasyonu izlemeye yardımcı olabilecek anlamlı veriler sunmakta başarısız olduğunu ortaya koyuyor.
Televizyon reklamlarında genellikle sponsor açıkça duyurulur. Ancak dijital reklamlar daha aldatıcıdır. Bir şeyin reklam olduğu belirtilse bile tam olarak kimin, hangi reklamı, neden verdiği anlaşılmayabilir. Platformlar talep edenlere güçlü bir reklam şeffaflığı sağlamazsa, manipülasyonu tespit etmek ve şüpheli içerikleri incelemek zorlaşır.
Dezenformasyonu önleme ve izleme araçları sunan bir yazılım şirketi olan CheckFirst ile Mozilla iş birliğinde yürütülen bir araştırma, X, TikTok, LinkedIn, Google, Meta ve Apple’ın reklam şeffaflığı performansını analiz etti.
Araştırmacılar, Avrupa Birliği’nin 2023 Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ve Mozilla’nın kendi reklam kütüphanesi kılavuzlarını esas alarak, platformların reklam havuzlarını genel erişim, reklam içerikleri, ödeme yapanların bilgileri ve kullanıcı hedefleme detayları gibi başlıklarda detaylıca taradılar.
Mozilla Avrupa Birliği Advocacy Lead’i Claire Pershan, “Reklam şeffaflığı araçları hayati bir önem taşıyor. Ancak buna rağmen araştırmamız, dünyanın en büyük platformlarının yararlı reklam havuzları sunmadığını gösteriyor” diyor.
En kötü performansı gösteren platform “X”
Analiz edilen reklam havuzlarının hiçbiri iyi bir sonuç vermedi. X ise veri erişilebilirliği ve arama yetenekleri açısından en düşük puanı aldı ve denetçilere yalnızca tek bir CSV (comma separated values) dosyası sağladı. Pershan X’in reklam şeffaflığı performansı hakkında, “X’in reklam araçları tamamen hayal kırıklığı yarattı. Reklam havuzu herhangi bir filtreleme ve sıralama yeteneği sunmuyor; reklamlara yalnızca hantal bir CSV dosyası üzerinden erişilebiliyor; reklamların içeriği açıklanmıyor (sadece URL). Hedefleme parametrelerinde ve alıcı verilerinde boşluklar var ve ayrıca geçmişe dair içerik araması yapmak neredeyse imkansız” açıklamasında bulunuyor.
Daha endişe verici bir gerçekse araştırmacıların analiz edilen platformların çok azında influencer içeriği için bir havuzu olduğunu tespit etmesi.
Kaynak: Mashable