Sabancı Holding, YarınBizim projesiyle cephedekilerin yanında
Pandemi sürecinde toplam büyüklüğü 32 milyon TL’yi aşan hibe ve bağış programıyla toplumsal katkı sağladıklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “YarınBizim” projesiyle de bu zorlu dönemin kahramanları sağlık çalışanlarının aileleri için harekete geçtiklerini açıkladı. Nisan ayında hayata geçirilen “YarınBizim” projesiyle, sağlık çalışanlarının üniversite sınavına hazırlanan çocukları ve kardeşlerine mentorluk ve kariyer gelişim desteği veriliyor.
Sabancı Holding, “YarınBizim” projesi kapsamında yaptıklarını CEO Cenk Alper’in ev sahipliğinde gerçekleştirdiği bir toplantıda basın mensuplarıyla paylaştı. Gelin önce bu kapsamlı projede yapılanlara bir göz atalım ardından da hem projeyi hem de holdingin sürdürülebilirlik yaklaşımını Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’den dinleyelim…
74 şehirden 1.180 başvuru
- Projeden, sağlık çalışanlarının 11 ve 12’nci sınıflarda okuyan veya bu yıl yeniden üniversite sınavlarına hazırlanan çocukları ya da kardeşleri yararlanabiliyor.
- “YarınBizim” projesi “mentorluk programı” ve “kariyer gelişim programları” olarak eşzamanlı ilerleyen iki ayaktan oluşuyor. Projenin ilk ayağı kapsamında öğrenciler, kendisine en uygun olan Sabancı Topluluğu çalışanlarından oluşan “mentorlar” ile eşleştirildi.
- Projenin ikinci ayağında ise çevrimiçi eğitim ve webinar’larla gençlerin bu stresli süreçte en sağlıklı şekilde ilerlemeleri, gelecek kariyerlerine destek olacak bilgi ve yetkinliklerle donatılmaları sağlanıyor. Bu süreçte, Sabancı Topluluğu şirketlerinin eğitim videolarının yanı sıra Sabancı Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Staj ofisi tarafından kariyer destek programları da uygulanıyor; Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve mezunları tarafından bölüm ve meslek tanıtımları yapılıyor.
- YarınBizim projesi, Diyarbakır’dan Aydın’a; Trabzon’dan Gaziantep’e kadar toplam 74 şehirden kısa sürede 1.180 başvuru aldı. Burada tek şart ebeveyn rızası ve 1. derecede akrabanın sağlık çalışanı olmasıydı.
- Proje bünyesinde, sağlık çalışanı kapsamına doktor, hastane idari çalışanı, hastane temizlik çalışanı dahil çok geniş bir yelpaze dahil edildi. Başvuranlardan 716 çocuk gerekli koşulları sağlayarak projeye dahil oldu.
- Proje bünyesinde şu anda 65 ilden 698 adet menti, 559’u Sabancı Topluluğu’ndan, 67’si ise Topluluk dışından destek veren toplam 626 mentor var.
Sabancı Topluluğu vaadini güncelledi
CEO Cenk Alper, Pandemi sürecinde topluluk olarak vaatlerini yeniden güncelleyerek “Sürdürülebilir bir yaşam için öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz” olarak tanımladıklarını söylüyor. Alper’in de vurguladığı gibi Sabancı Topluluğu’nun artık vaadinin odağında sürdürülebilirlik var. Cenk Alper “Her zaman olduğu gibi yaptığı her işte ‘öncü’ olmak ve Türkiye ile dünyayı birleştirme misyonumuz var” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
- Bu vaadin altında tüm Topluluk şirketlerimizde 5 stratejik yön belirlemiştik: “Müşterilerimize kapsamlı bir deneyim sunmak”, “çevik küresel ve yerel bir ayak izi oluşturmak”, “sürdürülebilirliğe öncülük etmek”, “Dijital ve malzeme teknolojilerinde liderlik”, “işin geleceğine uyum”. Bu 5 stratejik yönlendirme ile Topluluk şirketlerimizle birlikte can-ı gönülden çalışıyoruz ve bu alanlarda öncü olmak için üstümüze düşen görevi yerine getirmeye bakıyoruz.”
- “Pandemide iki temel önceliğimiz vardı. İlki çalışanlarımızın sağlığı. Pandeminin başında bir taahhütte bulunmuştuk. Biz demiştik ki; “60 bin kişiyle bu işe başlıyoruz, 60 bin kişiyle bitireceğiz”. Bu konuda o günden bugüne hiçbir kişiden ayrılmadan, Topluluğumuzda arkadaşlarımızın hem sağlığını hem de iş güvenliğini öncü tutan bir yaklaşımla ilerlemeye devam ettik. Şimdi önceliğimiz tabii ki devletimizin de desteğiyle hızlı bir şekilde aşılamaya devam etmek ve yavaş yavaş yeni düzendeki çalışma yöntemlerimize geçmek. İkincisi iş sürekliliğiydi. Baktığımızda hiçbir işimiz bu pandemi döneminde kesintiye uğramadı ve finansal sonuçlarımızdan da takip edeceğiniz gibi oldukça başarılı bir şekilde büyümelerine devam etti.”
- Topluluk Vaadimizin çok önemli bir parçası sürdürülebilirlik. Biz Türkiye’de, 2050 yılına yönelik olarak sürdürülebilirlik hedeflerini açıklayan ilk büyük Topluluk olduk. “2050 yılında net sıfır karbon ve sıfır atık olacağız” dedik. Ama bunun yanında toplumsal etkimizi maksimize etmek adına da ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Bunu tek başımıza yapmıyoruz. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi’nin Türkiye’deki ilk temsilcisiyiz.
- 9 ay içerisinde MSCI’ın sürdürülebilirlik endeksinde iki kademe atlayan muhtemelen dünyadaki tek şirket olabiliriz. Son not artırımıyla birlikte, sürdürülebilirlik endeksinde 2025 hedefimize şimdiden ulaşmış durumdayız. Bunu daha da ileri götüreceğiz.
Cenk Alper Sabancı Holding’in sürdürülebilirlik yaklaşımındaki üç temel noktayı ise şöyle acıkıyor:
- İlki iklimin acil durumu.
- İkincisi sürdürülebilir iş modellerini teşvik etmek. Girişim sermayesiyle yaptıklarımız, dijitalleşmeyle yaptıklarımız, şirketlerimizin döngüsel ekonomiden daha fazla değer yaratmaya çalışması bunun çok güzel örnekleri.
- Ve üçüncüsü topluma ve insanlığa olan pozitif etkimizi artırmak.
Cephede savaşanlara destek
Gelelim “YarınBizim” projesine… Cenk Alper’in tutkulu anlatımından ne kadar sahiplendiği de anlaşılıyor. Alper’in şu sözlerle anlatıyor projeyi:
- “Pandemi sırasında biz en başından beri hep şunu demiştik: Cephede savaşanlara destek olacağız. Cephede kimler savaşıyor; sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarımız hastanelerde bu kadar fazla vakit geçirirken onların evlatları zor durumdalar, ailelerinden uzaklar. Ailelerini göremiyorlar ve özellikle 11-12. Sınıftaki çocuklar çok ciddi stresli bir süreçten geçiyor. Böyle bir dönemde anneleri, babaları, kardeşleri yokken biz bu sınav hazırlık süreçlerinde onlara destek olmak için YarınBizim projemizi başlattık.
- Proje çığ gibi büyüyor. Biz başlangıçta “ne yaparız”, “ne kadar kaynak ayırırız” derken, Sabancı Üniversitesi, Sabancı Vakfı, Topluluk şirketlerimiz, herkes bu işe kaynaklarını seferber etti. Bu projeye özel olarak hayata geçirdiğimiz portalımızın büyüme hızını artık kontrol edemiyoruz. Sabancı Üniversitesi mezunları bu işe geldi. Onlar şu anda katkıda bulunuyorlar, üniversite tüm alt yapısını açtı, vakıf alt yapısını açtı. Aksigorta, Brisa, Akbank herkes buraya destek olabilmek için inanılmaz bir iş yapıyor.