Salt’ta sanat dolu bir gece!
12 Aralık akşamı Salt’ın 2023 yılı çalışmalarında Salt’ın tüm paydaşlarına özel bir etkinlik gerçekleştirildi: “Salt’ta Bir Gece”
Salt Galata’nın özel mimarisinin unsurlarını öne çıkaran ışık ve ses performansının da izlendiği gecenin amacı Salt’ın çok katmanlı programlarını ve üretimlerini yakından deneyimlemeye olanak sağlamaktı. Salt Genel Müdürü Deniz Ova, Salt’ı anlatan, destekçi, paydaşları ve ekibine teşekkür ettiği bir konuşma yaptı. İşte Ovalı’nın konuşmasından satır başları…
Salt nedir? Salt ne yapar?
- Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan Salt, yenilikçi programlarıyla ziyaretçi ve kullanıcılarına özgür bir karşılaşma, araştırma ve ifade alanı sunan bir kültür kurumu.
- Salt olarak, günümüz meselelerine farklı açılardan yaklaşarak geçmiş ile bugün arasındaki diyaloğu besliyor, yeni okumalara alan açıyoruz. Sanat, tasarım ve toplum konularında nitelikli bilgi üretimine katkıda bulunuyoruz.
- 1950 sonrası Türkiye sanat tarihi ve 20. yüzyıl Türkiye’sinde mimarlık ve tasarımın gelişimini, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılından günümüz Türkiye’sine toplum ve coğrafyanın dönüşümüne ilişkin yazılı ve görsel kaynakları Salt Araştırma’da bir araya getiriyoruz.
- Salt, öğrenci, akademisyen ve araştırmacılar başta olmak üzere, kaynaklarından yararlanarak farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten herkes için bir “altyapı kurumu” ve “başvuru merkezi” olarak işlev görüyor.
- Bu bakımdan Salt’ın sürekliliği, kendi faaliyetlerimiz kadar, kurumdan yararlananların üretimlerine de dayanıyor.
Bu yolda geride bıraktığımız 12 yılda bugüne dek:
- İstanbul ve Ankara’da 100’ü aşkın sergi açtık; bununla beraber 3,5 milyon ziyaretçi ağırladık.
- Film gösterimi, performans, konser, konferans, atölye gibi 1.500’den fazla program gerçekleştirdik.
- Geçtiğimiz günlerde 10. yılını kutlayan Salt Araştırma Fonları aracılığıyla Türkiye odaklı 74 araştırmaya fon sağladık.
- 100.000’den fazla basılı kaynağı bir araya getiren Salt Araştırma/ kütüphanemizde 600.000 kişi ağırladık; ücretsiz erişime sunduğumuz ve 2 milyondan fazla belge içeren dijital arşiv koleksiyonumuzla her yıl yüz binlerce kullanıcıya ulaştık.
Salt’ın 2024 programları hakkında kısa bilgiler:
- 2024 yılında da farklı sanat pratiklerinin çıkış noktası olmaya, kullanıcı ve ziyaretçi odaklı programlar ve içerikler geliştirmeye, yaratıcı ve eleştirel düşünceyi teşvik etmeye devam edeceğiz.
- Arşiv Koleksiyonuna yeni bir boyut kazandırıyoruz, Grafik Tasarım alanında iki duayen tasarımcı olan Bülten Erkmen ve Sadık Karamustafa ile ilk arşiv çalışmamızı 2024’de paylaşacağız. 2050+ adlı İtalyan tasarım stüdyosu ile hava kirliliğine dikkat çekeceğimiz, ve Grafik Tasarımın Türkiye’deki yakın tarihine ışık tutacağımız sergilerimiz ziyaretçileriyle buluşacak.
- Birikimlerimizi Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırabilmek ve nitelikli araştırmalar için kullanıcıları kaynaklarla buluşturmak artık çok daha önem taşıyor. Salt gibi pozitif etki yaratan, kültür, sanat ve araştırmaya ayrıcalıksız erişim sağlayan bir kurumun varlığını sürdürmesi, hem üreticiler hem de kullanıcılar ve ziyaretçiler açısından bugün dahada kritik.
Salt destekçi ve paydaşlarına teşekkür ediyor
- Kurumumuzun sürdürülebilirliğini sağlamanın tek yolunun tüm paydaşlarımız ve destekçilerimizle öğrenme, tartışma ve katılım odaklı bir üretim şeklinden geçtiğinin farkındayız.
Bu vesileyle, kâr amacı gütmeyen, kamu hizmetinde bir kültür kurumu olarak:
- Türkiye kültür sanat dünyasına, topluma ve bilgi üretimine katkıda bulunmak üzere sağladığı imkânlar için kurucumuz ve daimî destekçimiz Garanti BBVA’ya teşekkür ederiz.
- Değerli katkılarıyla 2023 yılı çalışmalarımızda yanımızda olan tüm bireysel ve kurumsal destekçilerimize,
- Üretimlerimizi birlikte gerçekleştirdiğimiz sanatçılara, yaratıcı profesyonellere, akademisyen ve araştırmacılara,
- Çalışmalarımızı kamuya duyurma ve ulaştırmamıza destek olan medya ve basın mensuplarına,
- Yarattığımız sosyal etkinin bilinciyle büyük bir özveriyle çalışan tüm Salt ekibine içtenlikle teşekkür ederiz.
Gecede aynı zamanda ON|OFF aydınlatma tasarımı stüdyosu iş birliğiyle gerçekleştirilen “Spektrum” adlı ışık enstalasyonun açılışı da yapıldı. Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından 1892 yılında tasarlanan Salt Galata yapısının mimari unsurlarını farklı açılardan izleme imkânı sunarken güneşin döngüsünü temsil eden renk ve gölge etkileşimlerini deneyimleniyor.