Silikon Vadisi’nden göç başladı, birden çok vadi kurulabilir…
Silikon Vadisi onlarca yıl ileri teknolojinin merkez üssü oldu. Ancak bu değişmek üzere… Çok sayıda yüksek profilli teknoloji yatırımcısı yani bir başka deyişle “Silikon Vadisi müdavimi” ardı ardına vadiden taşınma kararını açıklıyor. Peki, bu “göç kervanında” kimler var? Yoksa yeni bir teknoloji üssü mü oluşuyor?
Silikon Vadisi, Bill Hewlett ve David Packard’ın bölgeye yerleşmesiyle 1938’den başlayarak teknoloji endüstrisinin merkez üssü oldu. Ancak bu değişebilir. Belki de bunun en çarpıcı kanıtı; Kurdukları şirketin soyundan gelen Hewlett Packard Enterprise’ın (HPE), merkezini Teksas’a taşıyacak olması. Yakın zamanda bir başka Silikon Vadisi müdavimi Oracle (ORCL) da karargahını Austin’e taşıyacağını açıkladı. Bölgeden çıkanların sayısı giderek artıyor.
Bu arada Silikon Vadisi’nin yatırımcılarıyla yöneticileri de San Francisco’dan ayrılıyor: Bel Air evlerini bu yılın başında sattıktan sonra Elon Musk da Teksas’a taşındığını söyledi.
Şirket merkezinin, şirket kurucularının ve büyük isim Venture Capital yatırımcılarının taşınması teknoloji endüstrisinin kurumsal “diasporasının”, tabirin tam anlamıyla teknoloji göçüne işaret ediyor.
Bu göçün ardındaki nedenler ne?
San Francisco’dan çoktan ayrılmış olanlar şehrin ve hatta eyaletin kötü yönetiminden şikayet ediyor. Tam olarak neyi kastettikleri net olmasa da California teknoloji yatırımcılarından bir bölümü, özellikle Elon Musk’ın eleştirdiği Covid-19 kısıtlamalarını uygulamaya koymuştu.
Diğer yandan Silikon Vadisi’nde emlak fiyatları oldukça yüksek. Bir başka etkenin de Kaliforniya’da oldukça yüksek olan kişisel gelir vergi oranı. Oysaki bu vergi bazı eyaletlerde yok.
Yeni bir teknoloji üssü mü oluşuyor?
Bölgenin “Silikon Vadisi” olarak anılmasının nedeni, Advanced Micro Devices (AMD) ve Dell (DELL)’de dahil olmak üzere önemli endüstri liderlerine ev sahipliği yapıyor olması.
Austin Ticaret Odası’ndan alınan verilere göre, Kasım ayı itibarıyla teknoloji ve diğer sektörlerdeki 39 şirket bu yıl Austin’e taşındı. Bunlar arasında Palantir’in kurucu ortağı Joe Londonsdale tarafından yönetilen risk sermayesi şirketi 8VC de var. Oda kayıtlarına göre Tesla (TSLA), Austin’in hemen dışında, 5.000 kişilik istihdam yaratması beklenen 4 milyon metrekarelik bir tesis inşa ediyor.
Bir teknoloji firması olmasa da, e-sigara üreticisi Juul Labs da şirket ofisini geçen yıl Bay Area’dan Austin’e taşıdı.
Austin Odası’nın Başkanı ve CEO’su Laura Huffman, şirketlerin oraya taşınmak istemesinin nedenlerinden biri olarak bölgenin çeşitli ve yüksek eğitimli nüfusu olduğunu öne sürerek, “Şehrimizden söz ederken İnsan Başkenti diyoruz” açıklamasını yapıyor. Bölgedeki 25 kolej ve üniversite sayesinde şehrin çalışan nüfusunun yüzde 47’sinin lisans derecesine sahip olduğu belirtiliyor.
Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, daha fazla sayıda büyük firmayı bölgeye çekme fırsatı olduğunu söylüyor.
Founders Fund Müdürü Peter Thiel ve Varda Space Industries’in kurucu ortağı Delian Asparouhov, Aralık ayı başında bölge yönetimine gözdağı veren ama daha çok bir çağrı niteliği taşıyan, “Tamam çocuklar beni duysun, ya Silikon Vadisi’ni Miami’ye taşırsak” diyen bir tweet attı. Miami Belediye Başkanı Suarez bu seslenişe hızlı bir şekilde yanıt verdi, “Nasıl yardımcı olabilirim?”
Suarez Twitter’da, “Miami’nin uluslararası bir teknoloji merkezi olarak itibarını artırmak ve Miami’yi geleceğin şehri yapmakla ilgileniyorsanız, sizden haber almak istiyoruz. İnovasyonu geliştirmek ve girişimciliği uygulamaya geçirmek için birlikte çalışalım” dedi.
New York merkezli Goldman Sachs’ın da bazı operasyonları Miami’ye taşımayı planladığı bildiriliyor.
Tüm bu “göçler” bir sonuç olarak kabul edildiğinde Teksas, Austin ve Florida, Miami’nin teknoloji yatırımcıları için cazip bir seçenek olduğu görülüyor. Gelecekte tek bir teknoloji merkez üssü olmayabilir.
Kimler “göç” ediyor
Bu yıl Teksas’a gitmek üzere Körfez Bölgesi’nden ayrılmayı planladığını açıklayan teknoloji firmalarının büyüklerinden bazıları şunlar:
- Hewlett Packard Enterprises: Şirket, merkezini bu ayın başlarında San Jose’den Teksas’a taşımayı planladığını duyurdu. Houston hali hazırda en büyük istihdam merkezi ve şirket şehirde yeni bir kampüs inşa ediyor.
- Oracle: Oracle, Kaliforniya’daki varlığını sürdürmeyi planlamasına rağmen, merkezini Redwood City, California’dan Austin’e taşıyor. Sözcü Deborah Hellinger, CNN Business’a verdiği demeçte, “Bu hareketlerin Oracle’ı büyüme için daha iyi konumlandırdığına ve personelimize çalışma şekli konusunda daha fazla esneklik sağladığına inanıyoruz” dedi.
- Elon Musk: Tesla CEO’su, geçen hafta The Wall Street Journal’ın CEO Konseyi yıllık zirvesinde Kaliforniya’dan Teksas’a taşındığını açıkladı. Daha önce Twitter’da Tesla’nın merkezini Teksas’a taşıyacağını belirtmişti.
- 8VC: Londonsdale’in VC firması, merkezini Silikon Vadisi’nden Austin’e taşıyor. Lonsdale, Austin American Statesman’a geçen ay verdiği demeçte, “Yaşama maliyeti, yetenek, kültür ve başka nedenlerle sadece Silikon Vadisi değil, ülke çapında inşa edilecek çok yer olduğu çok açık hale geldi.” demişti.
- Drew Houston: The Dropbox (DBX) CEO’su Austin’de bir ev satın aldı ve geçen ay The Information’da yayınlanan bir rapora göre daimi ikametgahı yapmayı planlıyor.
- FileTrail: Hukuk firmaları için kayıt yönetimi yazılımı üreten eski San Jose merkezli firma Nisan ayında Austin’e taşındı.
- DZS Inc.: Telekomünikasyon ekipmanı firması Mart ayında, merkezini California’dan Plano, Texas’a taşıyacağını ve şehirde yeni bir “mükemmel mühendislik merkezi” yaratacağını söyledi.
- QuestionPro: Bu çevrimiçi anket yazılımı firması Ocak ayında Bay Area’dan Austin’e taşındığını duyurdu.
Yakın zamanda Florida’ya taşınan önemli isimler:
- David Blumberg: San Francisco Business Times’ın bu ayın başlarında bildirdiğine göre, erken aşamadaki risk sermayesi şirketi Blumberg Capital’in kurucusu ve yönetici ortağı Miami Körfezi’nden ayrıldı. Business gazetesine göre Blumberg, Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Kaliforniya’nın felaketle sonuçlanan siyasi durumu düzeltmek, eski parlaklığını ve yaşam kalitesini geri getirmek için harekete geçmesini kesinlikle umut ediyor ve dua ediyoruz, ancak şimdi gidiyoruz.” dedi.
- Keith Rabois: Founders Fund’da genel bir ortak ve PayPal ve LinkedIn’de eski yönetici olan Rabois, geçen ay bir Fortune muhabirine Miami için Bay Area’dan ayrıldığını söyledi.
- Jon Oringer: Shutterstock’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı ve eski bir New York sakini, South Florida Business Journal’a göre Ekim ayında Miami Beach’te 42 milyon dolarlık bir konak satın aldı. Oringer, o zamandan beri Miami teknoloji sahnesindeki girişimleri kuluçkaya yatırmayı ve bunlara yatırım yapmayı hedefleyen bir firma olan Pareto Holdings’i kurdu.
Kaynak: CNN