
Snapchat’ten global B2B kampanya: “Snapchat Kuşağıyla Tanışın”
Snapchat ilk global B2B kampanyası “Meet the Snapchat generation” (Snapchat kuşağıyla tanışın) ile kullanıcılarının özgün yapısını gözler önüne seriyor. Snapchat’in global pazarlama ve iç kreatif ekibinin yanı sıra prodüksiyon ortağı SpecialGuest tarafından yaratılan kampanya bugün A.B.D, Kanada ve Avustralya’da yayınlanmaya başladı.
Kampanya aralarında Frito-Lay, Starling Bank ve NFL de bulunan Snapchat’in hali hazırda çalıştığı markaların yöneticilerini uygulamayla yaptıkları iş birliğinin kendi iş hedeflerine nasıl yansıdığını ve Snapchat ile çalışmanın markalar için neden doğru bir seçim olduğunu anlatırken görüntülüyor. Birleşik Krallık’ta 17 Ağustos’ta yayına girecek kampanya Avrupa’nın kalanı, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 24 Ağustos’tan itibaren gösterilmeye başlanacak.
Kuşak kelimesinin anlamını değiştiren kampanya
Genellikle bir yaş grubunu anlatmak üzere kullanılan “kuşak” kelimesine kampanyanın ana söyleminde yer veren kurumun CMO’su Kenny Mitchell, Campaign US’e verdiği bir söyleşide “Snapchat Kuşağı”nın tanımının yaş ile değil, markanın kullanıcılarının onları diğer sosyal medya ve mesajlaşma platformlarının kullanıcılarından ayıran akıl yapılarıyla tanımlandığını belirtti.
“Bu kuşak, arkadaşlarıyla iletişim kurarken görselliğin gücüne inanan insanlardan oluşuyor” diyen Mitchell, Snapchat kullanıcılarının sosyal farkındalığının oldukça yüksek olduğunu belirtirken ekliyor, “Snapchat jenerasyonu dünyayı değiştirecek güce sahip olduklarını düşünmelerinin yanı sıra bunu bir sorumluluk olarak da görüyor”.
Snapchat kullanıcılarının yüzde 82’si dünyada görmek istedikleri değişimin yaratıcıları olmaları gerektiğini düşünürken yüzde 80’i kurumların sosyal problemleri çözme sürecinde önemli bir rolü olduğunu savunuyor.
Snapchat’in kullanıcı kitlesinin tamamının gençlerden oluştuğu düşünülse de Mitchell bu algının gerçekliğe yansımadığını, uygulamanın yetişkin kullanıcılarının sayısının hızla arttığını ve 25 yaş üstündeki kullanıcılarının önemli bir kısmının Snapchat’i diğer tüm sosyal medya platformlarına tercih etmesiyle Snapchat’in pazarlamacılar için cazip hale geldiğini belirtiyor.
Snapchat fırsatı kaçırmadı!
Snapchat’in kampanyasının en büyük rakipleri Facebook ve TikTok’un zorlu zamanlardan geçtiği bu dönemde yayınlaması elbette soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Çinli bir internet devi olan Bytedance’in sahibi olduğu TikTok’un A.B.D’deki operasyonlarının hükümetin bilgi sızdırılması endişeleri ışığında Microsoft tarafından satın alınabileceği konuşulurken, Facebook’un bir ayı aşkın süredir devam eden boykotunun yanı sıra sosyal medya platformunun CEO’su Mark Zuckerberg’ün geçtiğimiz hafta senatonun karşısında ifade vermesi, mahremiyet veya haksız rekabet konusunda henüz hiç açık vermemiş Snapchat için bir fırsat doğurdu desek yanılmış olmayız.
Snapchat CMO’su Mitchell, Facebook’tan bütçesini geri çeken bir pazarlamacıya bu yatırımını “geleneksel sosyal medya platformlarına bir tepki olarak doğmuş diyebileceğimiz, insanlara arkadaşlarıyla direkt ve kolaylıkla iletişim kurma olanağı sağlayan” Snapchat’e yapmasını söyleyeceğini belirtti.
Mitchell uygulamanın mahremiyete verdiği önemi, “Snapchat’in kurucuları Evan Spiegel ve Bobby Murphy tüm uygulamayı tasarlarken mahremiyeti merkeze aldılar; uygulama yapısı gereği mahremiyet üzerine kurulu. Herkesin birbirini görebileceği bir sanal meydanımız yok. Yorum atma veya beğenme seçeneği de sunmuyoruz. Bu şekilde kullanıcılarımız neyse o oluyorlar. Atılan her snap’i otomatik olarak siliyoruz, bu da kullanıcılarımızın üzerindeki iyi gözükme baskısını ortadan kaldırıyor. İçerik platformumuzu güvenilir yayıncılarla birlikte oluşturduk. Yani yanlış bilginin ya da zarar verebilecek içeriklerin yayılmasına olanak sağlayacak bir forumumuz dahi bulunmuyor” sözleriyle açıkladı.
Snapchat reklamları
Snapchat’in en güncel reklam formatı salgının başlangıcından bu yana global boyutta ilgi gören Dynamic Product Ads.
Snapchat birkaç hafta önce 2020’nin ilk 6 ayının finansal sonuçlarını paylaştı; her ne kadar gelirleri yüzde 29 oranında artarak 917 milyon dolara ulaştıysa da kurumun kayıpları da yüzde 12 oranında büyüyerek 632 milyon dolar olarak kayda geçti.
“Bu çalkantılı dönemde hatırı sayılır bir başarı sağladığımızı düşünüyorum” diyen Mitchell sözlerini, “bizi asıl mutlu eden bir şirket olarak teknolojimize, alt yapımıza, yeteneklerimize yatırım yapmaya devam etmemiz oldu ve umudumuz bu yatırımların uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak olması. Bu felsefeyi tüm ekip olarak paylaşıyoruz” diyerek noktaladı.
Kaynak: Campainglive