Sorumlu Dijital Ebeveynlik mi!
Salgın döneminden edindiğimiz pek çok alışkanlık varsa da sanırız ki en belirgin olanı; dijital hizmetlere ve akıllı cihazlara bağlılık ya da bir tür bağımlılık olmalı. Bağlılığımız, evde kaldığımız o uzun sürenin ardından çocuklarla başladığımız seyahatlerde yeni bir boyut kazanıyor. Kişisel kullanım dozunu bu dönemde epeyce arttırdık artırmasına ama cihazlar bir başka misyonu daha beraberinde getiriyor. Cihazlar şimdi anne ve babaların sosyal alandaki joker kartı olma görevini üstleniyor.
Dünya çapında 400 milyon kullanıcı ve 250 bin kurumsal müşteriye siber güvenlik çözümleri sunan Kaspersky, yine küresel araştırma hizmeti veren Toluna ile birlikte “Sorumlu Dijital Ebeveynlik nedir?” sorusuna yanıt aramış. Orta Doğu, Türkiye, Afrika (META) ve Baltık ülkelerinden 5 bin kişinin katıldığı “Sorumlu Dijital Ebeveynlik” anketi oldukça ilginç sonuçlar ortaya koymuş:
- Ebeveynlerin neredeyse tamamı, yüzde 91’i, seyahatlerde çocuklarını eğlendirmek için cihazlardan yararlanıyor.
- Ankete katılanların yüzde 46’sı cihazları çocuklarını sakinleştirmek için kullanırken, yüzde 20’si kendilerine vakit ayırmak için çocuklarına cihaz veriyor.
- Ankete göre Türkiye’deki çocukların yüzde 73’ünün kendi akıllı telefonu veya tableti var ve bu çocukların büyük bir kısmı ilk cihazlarına henüz sadece 10 yaşındayken sahip oluyorlar.
- Bu yüksek orana rağmen Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 26’sının çocuklarına internet güvenliği konusunda bilgi vermediği, bu nedenle de çocukların internette nasıl güvende kalacaklarını bilemediği ölçümlenmiş.
Peki, nasıl koruyacağız korumasız beyinleri?
Kaspersky Network Çocuk Güvenliği Direktörü Andrey Sidenko bakın bu soruya nasıl yanıt veriyor, “Çoğu ebeveyn çocuklarını eğlendirmek, sakinleştirmek ya da kendilerine vakit ayırmak için cihazlardan yararlanıyor. Ancak çocukların dijital cihazları kontrolsüz kullanmaması gerekiyor. Kaspersky’nin tahminlerine göre Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 20’si çocuklarının dijital hayatını bilinçli bir biçimde izlemek istiyor. Ekran başında geçirilen süreyi sınırlayarak ya da karşılıklı konuşarak bu denetimi yapmak bir yere kadar mümkün olsa da bir güvenlik çözümünden destek almak da gerekiyor”.
Çocuklara cihazlarını daha faydalı şekilde kullanmalarını öğretmek ve onları uygunsuz içeriklerden korumak için Çocuk Güvenliği Direktörü Sidenko tavsiyeler de veriyor:
- Çocuğunuza internet etiğini (hakaret veya aşağılama içeren yazılar yazılmaması, utanç verici ve uygunsuz fotoğraflar paylaşılmaması) ve internette uyulması gereken güvenlik kurallarını (yabancılara yanıt verilmemesi, çok özel bilgilerin paylaşılmaması) anlatın.
- Çocuğunuzla iletişim kurun. Onun ilgi alanlarını keşfedin ve bunlara yönelik içerikler ve video yayıncıları önerin. Onları anlayan modern bir ebeveyn olduğunu gösterin ve sizden her zaman öneri alabileceğini bilmelerini sağlayın.
- Çocuğunuzun internette yaptıklarını izlemek için Kaspersky Safe Kids gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.