Facebook’tan bir veri skandalı daha!
Dünya çapında 533 milyon Facebook kullanıcısının sızdırılan verileri çevrimiçi olarak yayınlandı. Bilgi güvenliği uzmanları, sızdırılan bilgilerin kötü aktörler tarafından siber suçlarda kullanılabileceği konusunda uyardı.
Yüz milyonlarca Facebook kullanıcısının verileri, telefon numaraları, tam adlar ve e-posta adresleri gibi kişisel bilgiler dahil olmak üzere Cumartesi günü çevrimiçi olarak sızdırıldı. 106 ülkede 533 milyon kullanıcıdan sızdırılan veriler, belirsiz bir bilgisayar korsanları forumunda yayınlandı. Verilerin bir yıldan eski olduğuna inanılıyor, ancak güvenlik uzmanları bu bilgilerin suçlular tarafından kimlik dolandırıcılığı yapmak için kullanılabileceğini söylüyor. Bu veriler, Birleşik Devletler’de 32 milyon kullanıcıya, Birleşik Krallık’ta 11 milyon kullanıcıya ve Hindistan’da altı milyon kullanıcıya ilişkin kayıtları içeriyordu.
Facebook sızıntının önemini küçümsedi
Facebook sözcüsü Liz Shepherd bir tweet’te “Bu daha önce 2019’da bildirilen eski veriler” dedi. “Bu sorunu Ağustos 2019’da bulduk ve düzelttik.”
İsrailli bilgi güvenliği ve siber suç uzmanı Alon Gal, Shepherd’ın sızıntıyla ilgili açıklamasına yönelik şüphelerini dile getirdi.
Gal, ihlal hakkında tweet attı: “Kötü aktörler kesinlikle bilgiyi sosyal mühendislik, dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı ve pazarlama için kullanacaklar.”
Bu, Facebook kullanıcı verilerinin web’e ilk sızması değil. Ukraynalı siber tehdit araştırmacısı Bob Diachenko’ya göre Aralık 2019’da 267 milyon Facebook Kullanıcı Kimliği, telefon numarası ve adı ifşa edildi. Verilerin siber suçlular tarafından toplandığına inanıyordu. 2018 yılında İngiliz siyasi danışmanlık firması Cambridge Analytica’nın milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini topladığı ortaya çıktı. Temmuz 2019’da Facebook, veri gizliliği ihlalleri nedeniyle ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından 5 milyar dolar (4,2 milyar avro) para cezasına çarptırıldı.
Kaynak: Reuters, AP, dpa, Deutsche Welle