TikTok, ABD’deki yasağı Yüksek Mahkeme’ye taşıdı
Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin yasak hamlesine karşı Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulunulduğunu açıkladı.
TikTok, geçtiğimiz hafta federal mahkemenin yasak kararını ertelemeye yönelik talebini reddetmesinin ardından Yüksek Mahkeme‘ye başvurdu. TikTok’tan yapılan açıklamada, geçici olarak durdurulması için acil tedbir kararı başvurusunda bulunulan ve uygulamanın satışını veya yasaklanmasını mümkün kılan yasanın, “yaklaşık 170 milyon ABD’li kullanıcının haklarını ihlal ettiği” vurgulandı.
Yüksek Mahkeme’ye sunulan başvuru dilekçesinde, TikTok ve ByteDance‘in “Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrolündeki Uygulamalardan Koruma Yasası”nın uygulanmasının durdurulması için tedbir kararı talep ettiği belirtildi.
TikTok, ABD’de tartışmaların göbeğinde
ABD yönetimi, geçen yıl Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçladığı TikTok’un ya ABD’li bir firmaya satılması ya da yasaklanmasının öngörüldüğü bir adım atmış, bu bağlamda Kongre’den geçen yasa tasarısı ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı.
Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre vermiş, aksi takdirde firmanın ABD’de yasaklanarak kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirmişti.
TikTok firması da bu yasanın ABD Anayasası’nın 1. maddesindeki ifade özgürlüğüne ve ülkenin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu savunarak, iptali için temyize başvurmuştu. Temyiz Mahkemesi ise TikTok’un yasaya karşı açtığı davada TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştı.
Yasağın etkilerinin ne olacağı ve TikTok’un ABD’de faaliyet göstermeye devam edip edemeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar ise Yüksek Mahkeme’nin davayı kabul etmesi halinde bu tür yasakların ifade özgürlüğü açısından kritik bir emsal teşkil edeceğini belirtiyor.