Devlet dairelerini TikTok’a kapatan ülke sayısı artıyor
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun ardından Kanada da devlet kurumlarında çalışanların TikTok kullanmasını yasaklandı. Öte yandan Danimarka parlamentosu da “casusluk” riski teşkil ettiği gerekçesiyle 179 milletvekili ve çalışanlarından TikTok uygulamasını resmi telefonlara yüklememesini, yüklü olanların ise silmesini istedi.
Kanada hükümeti, yasak kararına ilişkin yaptığı açıklamada uygulamanın “kabul edilemez düzeyde gizlilik ve güvenlik riski oluşturduğunu” belirtti. Danimarka parlamentosunun uyarı niteliği taşıyan isteği ise Danimarka Siber Güvenlik Merkezi’nin raporu sonrasında e-posta yoluyla milletvekili ve çalışanlara iletildi.
Kamu kurumlarının yönetiminden sorumlu Kanada Hazine Kurulu, yaptığı açıklamada TikTok’un veri toplama metotlarının telefondaki birçok bilgiye erişimi mümkün kıldığını iddia etti. Diğer taraftan kurul, uygulamanın risklere açık olmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir sızıntı olmadığını belirtti. Kanada’nın kararı ve Danimarka’nın uyarısıyla birlikte Çin merkezli TikTok’un kullanıcı bilgilerini Pekin hükümeti ile paylaştığından endişe eden ülke sayısı artmış oldu. Ayrıca geçtiğimiz hafta Hollanda da devlet görevlilerinin telefonlarına TikTok yasağı getiren bir öneriyi meclis gündemine taşımıztı.
Kullanıma açıldığı günden bu yana gerek formatı gerekse içerikleriyle tartışmaların merkezine otursa da TikTok artık devasa kitlelerin vazgeçilmezlerinden biri… Dünya çapında 1 milyarı aşkın kişinin aktif olarak kullandığı TikTok, son yılların en hızlı büyüyen sosyal medya platformu konumunda. Daha birkaç yıl öncesine kadar hem içerikleri hem de hedef kitlesi kimi çevrelerce hakir görülen, marka imajına zarar verir endişesiyle reklam dahi çıkılmayan platform bugün pek çok reklamverenin ana mecrası konumunda. Bu mecraya özel çekilen reklam filmleri, yüksek takipçili “TikToker”larla iş birlikleri derken reklam bütçesinin de hatırı sayılır bir kısmına ambargo koyuyor TikTok…