TikTok’tan yeni rapor: ABD’de kural ihlal eden video sayısı 2 milyon arttı
TikTok, platformun güvenliği için atılan adımları paylaşmak adına üç ayda bir rapor yayınlıyor. 2022 yılının ilk üç ayında TikTok’tan kaldırılan ihlal içeriklerinin, hesapların sayısı ve durumu hakkında bilgi veren en son Topluluk Kuralları Uygulama Raporu’yla, pazarın yüzde 80’ine tekabül eden 30 ülkeye ait veriler paylaşıldı. Buna göre sık sık tedavülden kaldırma TikTok’u talebiyle gündeme gelen ABD, en çok içerik ihlalinin tespit edildiği ülke oldu.
Spam hesap etkinlikleri ve sahte etkileşimleri gösteren yeni grafikler de bu son rapora eklendi. Ek olarak, kaldırma işlemlerinin kırılımları da belirlenen alt-politikaya göre kategorize ediliyor. Örneğin, nefret söylemi davranış politikası kapsamındaki iki alt politika olan nefret dolu ideolojiler ve saldırılar/ hakaretler nedeniyle kaldırılan içeriğin hacminin yanı sıra; proaktif olarak, sıfır görüntülemede ve altında 24 saat içinde kaldırılan içeriğin yüzdesi de yayınlanıyor.
Reklam ihlal eden videolar yaptırım arttı
2021 yılının son çeyreğinde yayınlanan rapora göre toplam 12 milyon 943 bin 295 videonun kaldırıldığı ABD’de, 2022 yılında yaklaşık 2 milyonluk bir artışla toplam 14 milyon 44 bin 224 video kaldırdı. Bu videoların yüzde 91,4’ü yayınlamasının üzerin 24 saat geçmeden, yüzde 86,4’ü hiç görülmeden kaldırdı. Öte yandan rapora göre TikTok’un reklam ihlaline karşı alınan önlemler kaldırılan toplam reklam sayısı arttı.
Türkiye’deki videoların yüzde 86,8 kimse görmeden kaldırıldı
Türkiye’de ise kaldırılan video sayısı geçtiğimiz 3 ay içerisinde 2 milyon 309 bin 415 oldu. Bunun yüzde 93,5’ini önceden kaldırılan, yüzde 86,8’ini hiç görülmeden kaldırılan 91,1’ini ise 24 Saat içinde kaldırılan videolar oluşturdu.
TikTok, savaşa karşı hangi önlemleri aldı?
Ukrayna’daki savaş göz önüne alındığında bu rapor, TikTok’un politikalarını ve uygulamalarını güçlendirmeye yönelik devam eden çabaların da altını çiziyor. Bu çalışmalara, işgalin başlangıcından Mart ayının sonuna kadar kaldırılan içerik ve hesapların yanı sıra; doğrulanmış, etiketlenmiş içerik hakkında bilgiler ve daha fazlası dahil edildi. Platform, savaşın başlamasıyla birlikte 24 Şubat’tan itibaren alınan önemlere de raporda yer verdi.
Güvenlik ekibi, Ukrayna savaşına odaklanarak 41bin 191 videoyu kaldırdı, bunların yüzde 87’si zararlı bilgilere karşı politikaları ihlal ettiği gerekçesiyle silindi. Bunların büyük çoğunluğu (yüzde 78) önceden kaldırıldı. Ayrıca 5 bin 600 videoya içeriğin gerçekleri kontrol edenlerce teyit edilemediğini belirten uyarıcı yazılar eklendi., devlet kontrolündeki 49 Rus medya hesabına ait içeriği tanımlandı ve Kendi kimlikleri hakkında kamuoyunu yanlış bilgilendirmek amacıyla küresel olarak koordineli faaliyet gösteren 6 ağı ve 204 hesabı tanımlayıp kaldırıldı.
Raporun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.