Toplum, normalleşme sürecini destekliyor mu?
Küresel salgın krizi hayatımıza gireli neredeyse tam bir yıl olacak. Sürecin en başından bu yana “Koronavirüs Salgını ve Toplum” araştırmasıyla toplumun nabzını tutan Ipsos 45. dönem verilerini paylaştı. Covid-19’un etkilerine, yaşanan mutasyon örneklerinin bu sıkıntılı süreci ne yönde değiştireceğine, sokağa çıkma kısıtlamalarına ve normalleşme kararlarına yönelik tutum ve davranışların irdelendiği araştırmada her 10 kişiden neredeyse 6’sının normalleşme sürecini olumlu karşıladığı gözlemleniyor…
Normalleşme planına yönelik kamuoyu desteği yüzde 58.
Ipsos’un gerçekleştirdiği araştırmada; vatandaşlara illerin risk açısından sınıflandırılması ve buna göre Mart ayı başında kademeli olarak normalleşme sürecinin başlaması konusunda görüşleri soruldu. Bu karara destek verenlerin oranı vermeyenlerden yüksek oldu. Her 10 vatandaştan yaklaşık 6’sı destek verirken, vatandaşların dörtte biri bu karara karşı çıktığı görüldü. Toplumda normalleşme konusunda bir beklenti olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak; henüz bu beklenti büyük çoğunluğu kapsamıyor…
10 kişiden 8’i yeme-içme mekanları açılsın istiyor!
Kasım ayından itibaren salgınla mücadele kapsamında, restoran, kafe, lokanta gibi yeme içme yerlerinin faaliyetleri kısıtlı bir şekilde devam ediyor, sadece paket servis veya gel-al sistemi ile çalışmalarına izin veriliyor. Mart ayında normalleşmenin başlayacağına dair açıklamalar bu işletmelerin durumunun ne olacağına dair soruları da beraberinde getirdi. Vatandaşların yüzde 80’i bu işletmelerin tekrar faaliyetlerine başlaması gerektiğini düşünüyor. Burada temel beklenti, müşteri sayısı kapasitesi, oturma süresi gibi yeni kısıtlamalar uygulanarak bu işletmelerin açılması yönünde.
Yasaklara ne kadar uyuluyor?
Kasım ayında sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasının üzerinden 3 ay geçti. Son haftalarda vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamalarına uymadığına dair görüntüler hem televizyon ekranlarında hem de sosyal medyada çokça konuşulur oldu. Ipsos da son dönem çalışmasında; araştırmaya katılan bireylerden vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamalarına ne kadar uyduklarını değerlendirmelerini istedi. Buna göre tablo pek iç açıcı değil. Vatandaşların bu kısıtlamalara tümüyle uyduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 6. Vatandaşların kısmen uyduğunu belirtenler yüzde 53 iken, hiç uymadığını söyleyenler yüzde 37 düzeyinde. Diğer bir ifadeyle, her ne kadar sokağa çıkma kısıtlamaları devam etse de vatandaşların bu kısıtlamaları esnettiği görüşü hakim.
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuyla ilgili değerlendirmesinde: “Son günlerde de yine normalleşme ihtiyacı ile tedbirlerin devam etmesi fikirleri çokça tartışılıyor, yine bir karar noktasına geldik gibi görünüyor. Normalleşme ihtiyacı derken, her iki kişiden biri için salgının etkilerinde bir değişim söz konusu değil. Muhtemel bir mutasyonun salgının daha uzun sürmesine yol açacağını düşünenler büyük bir çoğunluk oluşturuyor.
Evet normalleşmeye maddi-manevi ihtiyaç var, bu kesin, ancak her ne kadar günlük kayıp sayılarında büyük artış gözlemlenmiyorsa da son haftalarda günlük vaka sayılarında kayda değer artış oldu. Salgınla mücadelemizde, normalleşmeye geçmemizi gerektiren gerçek bir kazanım olduğundan emin miyiz? Bilim kurulunun ve yetkililerin önlerindeki dilemma işte bu..” diyor.