Toplum yeni Covid-19 önlemleri hakkında ne düşünüyor?
Son iki yıldır pandemi bağımsız tek bir gündem konuşmak bile neredeyse mümkün değil. Hayatın pek çok alanında adaptasyon sağlanmış olsa dahi hâlen hayatın tam da ortasında duruyor küresel salgın krizi. Sürecin ilk haftasından bugüne “Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması” toplumun nabzını tutan Ipsos 92. dönem verileriyle toplumda yeni önlemlerin nasıl bir karşılık bulduğunu ortaya koyuyor. Gelin araştırmanın öne çıkan verilerini birlikte inceleyelim…
Toplumun yüzde 60’ı karantina süresinin düşmesine karşı!
COVID-19 olan kişilerin 7 günde PCR testine gerek olmadan karantina sürelerinin bitmesini her 4 kişiden 1’i doğru bir karar olduğunu düşünürken, toplumun yüzde 60’ına yakını yanlış bir karar olduğu görüşünde. Aşı olmuş ve olmamış kişiler nezdinde kararın doğru olduğunu düşünenlerin oranı benzer. Ancak kararın yanlış olduğu konusunda aşı olmuş kişilerin oranı yüzde 60 iken aşı olmamış kişilerde bu oran daha düşük (yüzde 48)
Temaslılara karantina uygulanmalı mı?
Omicron varyantının bulaş etkisinin çok hızlı olmasına rağmen hastalığın daha hafifi geçiriliyor olmasından dolayı Covid-19’a yakalanmış kişilerin karantina süresinin kısaltılmasının yanı sıra temaslı kişilerin semptomu olmadığı sürece herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmayacakları kararı da yine her 4 bireyden 1 tarafından doğru bir karar olarak nitelendiriliyor. Diğer taraftan bu kararın doğru bir karar olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 56. Aşı olmamış kişilerin bu kararın yanlış olduğuna dair görüşleriyse daha düşük seviyede (yüzde 40).
Toplumun yarısı Omıcron varyantının daha az tehlikeli olduğu görüşüne katılmıyor
Toplum Omicron varyantı konusunda hala çok rahat değil. Toplumun yarısı bu varyantın daha az tehlikeli olduğu görüşüne katılmıyor. Salgının nisan ayında zayıflayacağı görüşüne de bireylerin yüzde 26’sı katılırken, yüzde 46’sı salgının zayıflamayacağını düşünüyor.
Araştırma’nın metodolojisi
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 17- 20 Ocak 2022 tarihleri ile veriler; 92. dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3’tür…
“Toplum henüz rahatlamış değil”
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırma verilerini şu şekilde yorumluyor: Ülkeler arka arkaya kısıtlamalarda değişiklikler, gevşemeler ilan ediyorlar. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusu. Mesela Covid-19 olanların karantina süresi 7 güne indirildi ve bu süre sonunda PCR testi olmadan normal hayatlarına dönmeleri mümkün oldu. Ancak vatandaşların sadece dörtte biri bu kararı doğru buluyor. Bu bakış açısı aşı olmuşlar ve olmamışlar arasında da pek değişmiyor.
Aşı olan on kişiden altısı bu uygulamaya karşıyken aşı olmayanların yarısı karşı. Temaslı olduğu halde semptom göstermeyenlerin herhangi bir karantinaya girmeyecek olmaları da bir diğer değişiklik. Bu karar da toplumun çoğunluğu tarafından henüz desteklenmiyor.
Evet tedbirler hafiflemeye başlamasına rağmen, toplum salgının seyri konusunda rahatlamış değil. Yaklaşık olarak her iki kişiden biri Omicron’un önceki varyantlar kadar tehlikeli olduğunu düşünüyor. Salgının Nisan’dan sonra zayıflayacağı umudu henüz pek yaygın değil. Yine her iki kişiden biri o dönemde de herhangi bir zayıflama beklemiyor. Umarım yanılırlar.