Toplumun yüzde 77’si kapıların mültecilere tamamen kapatılması gerektiğini düşünüyor
Ipsos, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile birlikte, 52 ülkede mülteciler hakkında düşünceleri ve tutumları anlamak için bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Türkiye’nin de içinde bulunduğu 52 ülkede mülteciler hakkında iyimser bakış yıldan yıla azalıyor. Ayrıca Türkiye’de kamuoyunun yüzde 77’si mültecilere kapıların tamamen kapatılması gerektiği görüşünde.
Araştırma şirketi Ipsos ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için küresel araştırmalardan derlediği bir dosya hazırladı. Araştırmada, mültecilere karşı global kamuoyunun duygu ve düşünleri ile mültecilere karşı sınır çizilmesinde vatandaşların duyguları ele alındı.
Olumlu bakış gittikçe azalıyor
Araştırmaya göre, “Savaşlar ve uğradıkları zulüm nedeniyle insanlar kendi ülkeleri de dahil olmak üzere, diğer ülkelere sığınma haklarının olması” konusunda küresel kamuoyunda güçlü bir görüş birliği söz konusu. Ancak, araştırmalara göre bu bakış açısı her geçen yıl azalıyor.
Araştırmaya göre yasa dışı yollarla göçe engel olmak için aranan çözümler, bu doğrultuda ülkelerin yapmış olduğu çözüm arayışları ve ülkeler arası anlaşmalar farklılıklar gösterdi. 52 ülkede gerçekleştirilen araştırmada; Kenya yüzde 93, Yunanistan yüzde 81, İngiltere yüzde 75, Almanya yüzde 74, Amerika yüzde 70 ve Türkiye’nin yüzde 57 oranında ulusal güvenlik önceliği ilkesi ile desteklerinin azaldığı gözlemlendi.
Çalışmaya göre, olarak başvuran yabancıların; savaştan kaçan gerçek mülteci olmadıkları, daha rahat ve refah bir yaşama kavuşmak için geldiklerini düşünüyor. Küresel ortalamada böyle düşünenlerin oranı yüzde 61. Ayrıca, her 10 kişiden 6’sı ülkelerine mülteci olarak gelen yabancıların ekonomik nedenlerden ötürü veya ülkelerinin sunduğu refah yaşam imkanlarından yararlanmak için geldiklerini düşünüyor. Türkiye’de bu şekilde düşünenlerin oranı yüzde 70.
Kamuoyunun kafası karışık
Araştırmada mültecilere karşı tutumlarda küresel kamuoyunda karışık bir tablo söz konusu. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde kişilerin savaş ve zulüm nedeniyle sığınma talebi haklarının olması konusunda yüksek oranda destek görülüyor. Öte yandan pratikte ise insanların ülkelerine daha fazla mülteci kabul edilmesi konusunda o kadar da istekli olmadıkları belirtiliyor. Araştırmaya göre kamuoyunda kapıların mültecilere tamamen kapatılması gerektiği düşüncesi mevcut. Küresel ortalama yüzde 44 bu görüşü destekliyor. Türkiye ise bu konuda yüzde 77 ile ilk sırada görünüyor. Almanya’da kamuoyunun yüzde 50’si, Amerika’da yüzde 48’i, İngiltere yüzde 44’ü, İtalya’da ise yüzde 39’u kapıların tamamen kapatılması gerektiği yönünde görüş bildiriyor.
“Kabul edilen mülteci sayısı kapasitenin üzerinde”
Mülteci alımına ilişkin kamuoyu görüşleri ülkeler arasında önemli ölçüde farklılıklar gösteriyor. Özellikle global kamuoyu tarafından öne çıkan baskın görüş, mülteci kabulünün kendi ülkesinde zaten alması gerektiğinin üzerinde bir sayıda gerçekleştirildiği yönünde… Bu anlamda duygular zorlayıcı ve listenin ilk sırasında yüzde 83 ile Türkiye, yüzde 81 ile Lübnan ve yüzde 76 ile Yunanistan var. Pakistan, Japonya ve Güney Kore ise zıt bir görüşe sahip. Kabul ettikleri kapasiteye uygun yapıda olduklarına inanıyorlar.
Mültecilerin ikamet ve kalıcı başvuruda bulunması, vatandaşlık edinme haklarını desteklenmesi veya sınırlı erişim imkanlarına sahip olması konusunda da ülkeler arası kamuoyu değerlendirmelerinde farklılıklar var. Kenya ve Uganda, tam erişimi aile bütünlüğü için desteklerken; Şili, Etiyopya ve Finlandiya sınırlı erişimden yana. Mültecilerin ikamet ve kalıcı başvuruda bulunması, vatandaşlık edinme haklarını desteklenmesi veya sınırlı erişim imkanlarına sahip olmasına karşı çıkanların en yüksek olduğu ülkeler: Türkiye yüzde 50, Lübnan yüzde 44 ve Malezya yüzde 39.
Uluslararası yardımlar yetersiz
Dünya genelinde mülteciler çoğunlukla gelişmiş varlıklı ülkelere değil, kendilerine en yakın ülkelere taşınıyor. Mültecilerin çoğunlukta olduğu ülkeler düşünüldüğünde ve o ülkelere yapılan uluslararası yardımlar değerlendirildiğinde küresel ortalama yüzde 37 ile uluslararası yardımlar yetersiz bulunuyor. Etiyopya, yardımları yetersiz bulan ülkeler arasında ilk sırada yer alırken, Yunanistan yüzde 72, Türkiye yüzde 43 ile yardımları yetersiz buluyor.
Araştırmanın tamamını incelemek için TIKLAYIN.
Devasa Netflix House’lar geliyor: Hangi Netflix evrenine gitmek istersiniz?