Toprağın koruyucusu Anadolu Efes için hasat zamanı!
Marketing Türkiye’nin bu yıl Mart ayında başlattığı “Koruyucular Serisi”nde iki ayrı başlıkta yer alarak öne çıkan markalardan olmayı başarmıştı Anadolu Efes. Kendi ziraat mühendisleri tarafından geliştirdiği tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidiyle Anadolu Efes, “toprağın koruyucusu” olurken, “kuraklığa dayanıklı” tohumlarıyla da suyun koruyuculuğunu üstleniyor. Kendisini bir tarım şirketi olarak konumlandıran marka, bu yıl arpa hasadı için Kayseri’de bir basın toplantısı düzenledi. Davetliler için birbirinden farklı deneyim alanları oluşturan şirketin “Gelecekte tarım, tarımda gelecek var” vizyonunu ve bu strateji ışığında attığı adımları Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, Üretim Direktörü Koray Anar ve Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi’den dinledik…
Anadolu Efes’in basın gezisinde ilk durak Nevşehir’di. Rehber eşliğinde büyüleyici şehri gezerken seyirlik alanlarında molalar verdik ve aynı gün Kayseri’ye doğru yola çıktık.
Yolculuk sırasında ilk kez tattığım “Malty” lezzetli ve sağlıklı olmasının ötesinde döngüsel ekonomiye katkısıyla çok daha dikkat çekiciydi benim için. Zira orada öğrendim ki bu sağlıklı atıştırmalık, malt posası yan ürününün “malt lifi” ham maddesine dönüşümüyle ortaya çıkmış. Üstelik bu inovatif ürünü geliştirenlerse: Kurum içi Girişimcilik Atölyesi’nden mezun olan Anadolu Efes çalışanları… Döngüsel ekonomide katma değeri inovasyonla yaratmak şahane bir fikir!
Hasada giderken…
Ertesi gün Kayseri’nin Tomarza ilçesinin Pusatlı köyüne arpa hasadına tanıklık etmek için yola çıktığımızda bu kez ilk durağımız Hürmetçi Sazlığı oldu. Etrafımızda rahvan koşan yılkı atları ve onların hikayeleri eşliğinde eşsiz bir deneyimin ardından sarı tarlalara doğru yeniden yola koyulduk.
Arpa tarlasında: “Gelecekte tarım tarımda gelecek var”
Hasadın ve arpa tarlasının tam da ortasında gerçekleşen keyifli buluşmada ilk sözü Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk aldı. İşin merkezinde yer alan tarımın, Anadolu Efes’in için de kilit bir role sahip olduğunu söyleyen Altürk, “Tarımsal faaliyetlerimiz vesilesiyla ülkemizde 10 bin kişiye geçim kaynağı sunuyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimizi akıllı tarım uygulamalarıyla tanıştırıyor ve kapsamlı eğitimler veriyoruz. Bu yıl tarımsal ekonomiye katkımızınsa 1 milyar TL seviyesinde olmasını bekliyoruz” dedi.
Bu yıl, geçen yıla göre sözleşmeli çiftçi sayılarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 70 arttığını belirten Altürk, “Tarımsal üretimi desteklemek için geçtiğimiz yıl çiftçilerimize toplam 10 milyon TL’lik ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunmuştuk. 2023 yılında bunu 3 katına çıkartarak çiftçilerimize gübre, mazot gibi ihtiyaçları için 30 milyon TL’nin üzerinde bir ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunduk.
Sertifikalı tohum dağıtımımızı ise bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artırdık. Ham maddelerimizi yerelden temin etmek, sürdürülebilirlik odağında bizim için son derece önemli bir konu. Bugün, ülkemizin Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerindeki 12 farklı ilinden, 360 bin dekarlık, yani 25 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alandan arpa alımı gerçekleştiriyoruz” diyerek de ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumunda olduklarının altını çizdi.
25 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarlalara “akıllı” çözüm
12 farklı ilde toplam 360 bin dekarlık devasa bir alanda tarım yapıyorken üstelik ürünleriniz için yüksek kalite standardı da arıyorsanız tarım faaliyetlerinize yapay zekayı dahil etmek bir tercihin ötesine geçebilir. Bu noktada Anadolu Efes’in hem çiftçilere sunduğu desteği hem de akıllı tarım uygulamalarını ise Anadolu Efes Üretim Direktörü Koray Anar‘dan dinledik.
“Tarımda teknolojinin gücünden yararlanıyoruz. Aldığımız arpanın kalitesini ve safiyetini garanti altına almak için son teknoloji 2 ayrı cihazımız bulunuyor. Biri arpa çeşitlerini analiz ediyor ve Türk arpalarını kayıt altına alıyor. Diğerim ise arpanın protein uygunluğunu hasat öncesinde tespit edebiliyor” diyen Anar, sözleşmeli çalıştıkları çiftçilerin emeklerinin hiçbir koşulda boşa gitmemesi için mahsulleri standartların altında kalan çiftçilerden de ürünlerini satın aldıklarını ve yem olarak satışını kendilerinin gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
Gelecek nesillere cömert topraklarımızı aktarabilmek için Anadolu Efes’in sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda çiftçilerinin yetkinliklerini sürekli olarak geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Anar sözlerini söyle sürdürdü: “Anadolu Efes, Akıllı Tarım Uygulamaları’na 2018 yılında ‘Gelecek Tarımda’ projesiyle başladı. Şirket, çiftçileri teknolojiyle tanıştırarak bir yandan doğal kaynakların sorumlu kullanımını teşvik ediyor, bir yandan verimliliği artırıyor, bir yandan da çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor. Şu anda da uydu sistemini kullanan bir uygulamayla çiftçilerin tarlaları anlık olarak görüntüleniyor. Erken müdahale edilmesi gereken durumlar kısa sürede tespit ediliyor, verimli bir hasat için hızlı aksiyon almaları mümkün oluyor..”
İklim kriziyle mücadele…
Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları ise Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi‘den dinledik. “2030 sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında çiftçilerimizin sürdürülebilir tarım uygulamaları konusundaki yetkinliklerini artırmayı hedefliyoruz.
Onları finansal olarak desteklerken, gençlerin tarıma yönelmesi için teşvik mekanizmaları oluşturmayı amaçlıyoruz” diyen ve sürdürülebilirlik alanında akıllı tarım uygulamalarının da kilit bir rol oynadığını belirten Saatçi “Akıllı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları sayesinde çiftçilerin gereksiz sulama yapmasının, gereksiz veya aşırı gübre kullanımının önüne geçiyoruz. Bu sayede yeraltı su kaynaklarını ve ekolojik dengeyi en üst seviyede korumak için çabalarken, iklim krizi ile mücadeleye katkı sunuyoruz” cümleleriyle sözlerini noktaladı…