
Tüketici, market markalarının “premium”unu arıyor
Günümüzde market markaları, sadece uygun fiyatlarıyla değil, sundukları kaliteli içerikler ve günlük yaşamı kolaylaştıran pratik çözümlerle de tüketicilerin ilgisini çekiyor. Tüketiciler, bu markalara yalnızca ekonomik avantajları nedeniyle değil, aynı zamanda sundukları güvenilirlik, erişilebilirlik ve somut değerlerle de ilgi gösteriyor. Ancak, market markalarının tüketicilerde güven oluşturabilmesi için kalite, şeffaflık ve tutarlılık gibi unsurları doğru bir şekilde yansıtması büyük önem taşıyor. Peki, tüketicilerin market markalarına olan ilgisi hangi faktörlerle şekilleniyor? Market markaları içinde premium ürünler nasıl bir konumlanmaya sahip? Bu markalar, günlük yaşamda nasıl bir deneyim sunuyor? Alışveriş Günlükleri’nin yeni bölümünde Twentify, bu sorulara yanıt arıyor…
Premium kavramı, farklı ifadelerle açıklansa da ortak bir paydası bulunuyor: Kalite, güven ve tatmin… Bunlar, premium kavramının ardındaki üç sihirli kelime. Premium ürünler tanımlarken genellikle yüksek kalite, üstün içerik ve benzersiz deneyim özelliği vurgulanıyor.
- “Premium kavramını birinci sınıf, daha kaliteli, ayrıcalıklı ürünler olarak görüyorum.” (Kadın, 47)
- “Premium ürünün içeriğinde daha kaliteli malzeme kullanılması ve piyasadaki diğer ürünlerden daha farklı bir içeriğe sahip olması önemli.” (Kadın, 37)
Premium ürünler: Günlük yaşamın bir parçası
Premium ürünler, birçok tüketici için günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Ancak bu ürünlerin tercih edilme sebepleri ve tüketildiği durumlar kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Kimisi için bu ürünler bir ödül mekanizması, kimisi içinse günlük ihtiyacın vazgeçilmez bir parçası.
- “Premium ürünleri kendimi ödüllendirmek ve kendimi özel hissetmek istediğim zamanlarda tercih ediyorum.” (Kadın, 37)
- “Genelde günlük kullanımlarda tercih ediyorum. Kızım için en temiz içerikleri almaya çalışırım.” (Kadın, 35)
Katılımcıların motivasyonları arasında en sık karşılaşılan nedenler kalite, lezzet ve özel günlerde değerli hissetmek. Tüketiciler, premium ürünlerin yüksek standartlarını ve sağladıkları tatmini önemsiyorlar.
Markanın ardındaki üretici firmanın önemi büyük
Katılımcılar, süpermarket markalarını genellikle ekonomik bulsalar da bazıları kalite konusunda şüphe duyuyor. Ancak, bazı market markaları, bilinirlikleri sayesinde tüketiciler tarafından daha çok tercih ediliyor.
- “(Market markaları) Genellikle kendi isimleri altında başka firmalara ürettirdikleri için pek fazla güvenmiyorum.” (Erkek, 40)
- “Market markalarını da çoğu zaman köklü ya da isimli üreticiler üretiyor, neden güvenmeyeyim?” (Kadın, 35)
- “Süpermarketlerin kendi ürünlerini alırken özellikle üretici firmanın kim olduğuna dikkat ediyorum.” (Erkek, 34)
Katılımcıların güvenini üretici şirketler şekillendiriyor. Güvenilir üreticilerin olduğu market markaları daha çok tercih ediliyor.
Deneyimler algıyı etkiliyor
Tüketicilerin market markalarını nasıl algıladıkları, genellikle yaşadıkları deneyimlere dayanıyor. Olumlu ya da olumsuz deneyimler, bu markalara karşı algıyı önemli ölçüde etkiliyor.
- “A101’in Xroll çikolatalı gofretini alıp yediğimde sanki ağzımda çikolata değil kesme şeker çiğniyor gibiydim.” (Kadın, 24)
- “Şok marketteki Mis sütlerin Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yaptırıldığını görünce şaşırmıştım. Dolayısıyla güvenim arttı.” (Kadın, 42)
Devir, ekonomi devri!
Katılımcılar, özel markaları tercih etmelerinin en önemli sebebi olarak ekonomik gerekçeleri gösteriyor. Bunun yanı sıra bu ürünlerin kalite açısından da tatmin edici olduğunu düşünüyorlar.
“Market ürünlerinin daha uygun fiyatlı olması benim için önemli çünkü daha az fiyata daha çok alışveriş yapabiliyorum.” (Kadın, 47)
Tüketiciler güven ve endişe arasında kalıyor
Özel markalar cazip olsa da tüketiciler genellikle ürün kalitesi ve içeriği konusunda tereddüt ediyor. Bu endişelerin giderilmesi için daha fazla şeffaflık ve güven arayışı ön planda.
“Özel markalı ürünlerin gerekli standartlara sahip olup olmadıklarına dair şüphelerim var.” (Erkek, 35)
Çoğu katılımcı, premium market markalı ürünlerin daha kaliteli olduğunu düşünüyor ancak gerçekten premium olup olmadıkları konusunda şüpheleri var. Marketlerin kendi markalarıyla premium ürün sunmasının pazarlama stratejisi olabileceği ifade ediliyor.
- “Ambalajı albenili yapıp fiyat yükselterek premium diye pazarlıyorlar. Bir çeşit satış taktiği.” (Kadın, 56)
- “İçeriğine bakıyorum eğer gerçekten premium denecek kadar bir farklılık varsa satın alma sürecini etkiliyor ama maalesef birçok ürün premium yazmasına rağmen içerik olarak çok da farklı olmuyor.” (Erkek, 34)
Ürünlerin her zaman beklentileri karşılamaması gibi tereddütler de var. Market markalı ürünlerin içeriklerinde farklılık olabileceği ve bu yüzden her zaman güvenilemeyebileceği belirtiliyor.
“Aldığım bir ürün bozuk çıktı, başka bir marketin ürünüydü, kalitesizdi. Bu yüzden market markalı ürünlere karşı dikkatliyim. Üretici bilgisi yoksa güvenmiyorum.” (Erkek, 55)
Marketlerin premium ürünler sunabilmesi için yalnızca ambalaj ve pazarlamaya değil, gerçek kaliteye de odaklanmaları gerekiyor. Katılımcılar, premium algısının yalnızca yüksek fiyatla değil, içerik kalitesinin somut şekilde yansıtılmasıyla oluştuğunu belirtiyor. Doğal içerikler, yüksek kaliteli hammaddeler ve şeffaf üretici bilgisi, premium markaların güven kazanmasında önemli faktörler. Tüketiciler, ürünlerin gerçekten fark yarattığını hissettiklerinde süpermarket markalarına da güven duyabiliyor.