İletişimciler THY’deki isim değişikliğini Marketing Türkiye için değerlendirdi
Türkiye’nin uluslararası alandaki adının “Turkey” yerine “Türkiye” olarak değiştirileceği bir süredir konuşuluyordu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, global ölçekte “Turkish Airlines” olarak bilinen Türk Hava Yolları’nın da bu bağlamda isim değişikliğine gideceğini açıkladı. Erdoğan’ın “Artık Turkey yok Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de ‘Türkiye Hava Yolları’ yazacağız” ifadelerini kullanmasının ardından verilen kararın markanın bilinirliğine ne şekilde etki edeceği tartışma konusu oldu.
Brand Finance’ın 2022 yılına ilişkin “Türkiye’nin En Değerli Markaları-Turkey 100” listesinde 1 milyar 604 milyon dolarlık marka değeriyle zirvede yer alan Türk Hava Yolları, aynı zamanda dev sponsorluk anlaşmalarıyla da küresel ölçekte tanınıyor. Yıllardır yatırım yapılan “Turkish Airlines” isminin değiştirilecek olmasının marka açısından yaratabileceği etkileri iletişim sektörünün önde gelen isimleri Marketing Türkiye için yorumladı:
Bilinirliğini olumsuz etkileyebilir
Özlem Çıragöz
Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetici Ortağı
“Markanın genelde kabul edilen birtakım kodları vardır ve bunların olabildiğince değişmemesi, aynı frekansta kalması gerekir. Özellikle de globalleşme maksadıyla çok fazla yatırım yapmasıyla öne çıkmış markalardan biri olarak Turkish Airlines’ın isim değişikliğine gitmesi markayı dünya çapındaki bilinirliği açısından olumsuz etkileyebilir. Politik olarak arka taraftaki stratejiyi bilmediğim için o açıdan bir şey söyleyemem. Ancak politika gündeminin içerisinde bizim kullandığımız iletişim ve pazarlama stratejilerinin tamamen dışında birtakım aksiyonlar alınabiliyor.
Marka perspektifinden bakacak olursak lokal bir marka globale açılırken renkten tutun isminin söylenme şekline hatta Türkçe karakter kullanıp kullanılmamasına kadar dikkat edilir. Örneğin ünlü araba markası Toyota bile daha rahat söylensin diye zamanında isim konusunda bir revizyona gitmişti. ‘Türkiye Hava Yolları’ adının yabancı bir insan için çok bir anlamı olmayacaktır diye düşünüyorum. Belki markayı ele alan iletişimciler bununla ilgili birtakım başka şeyler planlayabilir. Daha kısa, daha kolay telaffuz edilebilecek bir isim seçmek rahatlatıcı bir aksiyon olabilir.”
“Tepeden inme” bir kararla isim değiştirilmez
Serhan Ok
Goodjob Kurucu Ortağı / Marka Danışmanı ve Toplum Bilimci
“Zaten Türkiye adının kullanılması kararı verilmişti. Burada marka ismi değişikliğinden, global bir hava yolu şirketinin ismini değişmesinden bahsediyoruz. Yüzlerce uçağın, dünyanın dört bir yanında ofisi ve uygulama alanı olan bir marka için böylesi kökten bir değişim yapılmaması gerek. Bu ‘tepeden inme’ verilecek bir karar değil çünkü burada bürokratik bir durumdan değil bir marka değerinden bahsediyoruz. Bana göre teknik anlamda ‘Turkish’ demekle ‘Türkiye’ demek arasında bir fark yok.”
İtibarı korumayı zorlaştırır
Barış Karcıoğlu
Mese İletişim Genel Müdürü
“Türk Hava Yolları uluslararası bir marka. Aynı zamanda pek çok sponsorluğu var. Bütün bu alanlar içerisinde ‘Turkey Airlines’ diye anıldığı bir yerde yok, kurumsal ismi ‘Turkish Airlines’. Dolayısıyla ‘Turkey’ kelimesinin çift anlamlılığı ve bunun yol açtığı sorunlar bazında bir etkisi yok.
Şimdi Türk Hava Yolları’ndan kavramı çıkarıp da Turkey olarak adlandırılan Türkiye’nin kullanılmasının akılda kalıcı hale gelmesi kapsamlı bir bakış açısı ve iletişim çalışması gerektirir. Uluslararası olma iddiasındaki bir markanın millileşme çabası üzerinde yükselmesi global itibarın sağlanmasını zayıflatıyor benim gözümde.”
‘Ben niçin kendi ülkemin değerlerine sahip çıkmıyorum da başkasının değerlerine sahip çıkıyorum’ gibi milli bir vurgu buna göre bir etki-tepki yaratacaktır. Ayrıca millileşme gayesi güdülmüyorsa dahi bir marka açısından böylesi kökten bir değişim, markanın bilinirliğini korumasını zorlaştırır, itibarı korumak ve globalleşmek için ayrıca çaba gerektirir. Uluslararası tüketicilerin de kendilerinden bir pay bulabilecekleri bir vizyonla değiştirilirse elbette farklı değerlendirilir. Ancak daha milli bir çerçeveye oturtmak amacıyla yapılan bir isim değişikliğinin diğer ülkelerdeki tüketicilerden olumsuz tepki göreceğini düşünüyorum.”
Akıl dışı bir karar
Konuya ilişkin Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula şu ifadeleri kullandı: