Türkiye işyerlerinde cinsiyet eşitliğinde dünyada kaçıncı sırada?
BAREM, Global ortağı WIN Grubu ile birlikte 39 ülkede 33.326 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmasıyla işyerlerindeki cinsiyet eşitliğini mercek altına aldı. Araştırma kadın erkek eşitliğine ne kadar ulaşıldığının yanı sıra var olan durumu iş ve kariyer fırsatları açısından da sorguluyor… Araştırma verileri gösteriyor ki dünya genelinde cinsiyet eşitliğinin sağlandığına erkekler daha çok ikna olmuş durumda. Peki ya küresel verilerle karşılaştırdığımızda Türkiye işyerlerinde sunduğu cinsiyet eşitliği ve fırsatlarla kaçıncı sırada? Gelin araştırma verilerine birlikte bakalım…
İşyerlerinde eşitlik
- Dünyada nüfusun yüzde 60’ı iş yerlerinde cinsiyet eşitliğinin sağlandığına inanıyor, yüzde 34’ü ise buna ikna olmuş değil.
- Erkekler (yüzde 64), kadınlara (yüzde 55) göre eşitliğe ulaşıldığına daha yüksek oranda inanıyorlar.
- Eşitliğin sağlandığını düşünenlerin oranı yaş arttıkça azalıyor; 18-24 yaş grubunda yüzde 63 iken, 65 yaş ve üzerinde yüzde 48’e düşüyor.
- Eğitim yükseldikçe artan oran, eğitimsiz ve temel eğitimli grupta yüzde 55 iken en üst eğitim grubunda yüzde 65’e çıkıyor. Paralel şekilde en alt gelir grubunda yüzde 54 olan oran, en üst gelir grubunda yüzde 65’e yükseliyor.
- Tam gün çalışanlar arasında yüzde 65 olan oran, ev kadınlarında yüzde 53’e kadar düşüyor.
Türkiye’de işyerinde kadın erkek eşitliği sağlandığını düşünenlerin oranı yüzde 54. Bu oranla Türkiye 39 ülke arasında 30. sırada. Kadınlar (yüzde 48) ve Erkekler (yüzde 60) arasında eşitliğin gerçekleştiğine inananlar arasındaki farksa oldukça çarpıcı.
İş ve kariyer fırsatları açısından cinsiyet eşitliği
Dünya nüfusunun yüzde 60’ının işyerinde cinsiyet eşitliğinin sağlandığına inandığını ortaya çıkaran araştırmada eşitlik, iş ve kariyer fırsatları açısından da değerlendirildi.
Toplamda, nüfusun yüzde 37’si iş ve kariyer söz konusu olduğunda kadınların erkeklerle aynı fırsatlara sahip olduğuna inanıyor; bu oran kadınlarda biraz daha düşük (yüzde 32). Ancak hem toplamda, hem de kadınlar arasında kadınların erkeklerden daha az fırsata sahip olduğuna inanlar daha yüksek oranda (toplamda yüzde 45, kadınlar arasında yüzde 55). Kadınların daha fazla fırsata sahip olduğuna inanan küçük bir kesim de toplamda yüzde 14 olarak verilere yansıyor.
Türkiye kadınların erkeklere göre daha az iş ve kariyer fırsatı elde ettiğini düşünenlerin oranına (yüzde 55) göre, 39 ülke arasında 12. sırada. Bu oran kadınlar arasında yüzde 66’ya çıkıyor. Diğer bir deyişle Türkiye’de 3 kadından ikisi iş ve kariyer fırsatları açısından erkekler kadar şanslı olmadığını düşünüyor.
İşyerinde cinsiyet eşitliğinde en yüksek oranlar Asya Pasifik ülkelerinde iken en düşük oranlar Japonya’da elde edildi.
Türkiye’de kadınlara iş ve kariyer fırsatlarında pozitif ayrımcılık olduğunu düşünlerin oranı yüzde 25 ile dünya ortalamasının üzerinde. Ayrıca Türkiye’de bu oran erkekler arasında çok daha yüksek (yüzde 34).
Türkiye’de kariyer açısından eşitlik olduğuna inananların oranı ise yalnızca yüzde 18 ve bu oranla Türkiye 39 ülke arasında 38. sırada yer alıyor.