Türkiye’de çalışanlar emeğinin karşılığını alabiliyor mu?
Kurum içerisinde ekibin her bir paydaşının ortak hedefe aynı motivasyonla ilerleyebilmesinin belki de en kritik eşiklerinden birisi çalışan memnuniyeti… İşveren cephesinde söylemler alabildiğine iddialı olsa da çalışan tarafında bu söylemlerin ne derece karşılık bulduğu büyük bir soru işareti. 24 Saatte İş’in gerçekleştirdiği “çalışan memnuniyeti” araştırması bu soru işaretine yanıt verirken çalışanların yüzde 90’ının emeğinin karşılığını almadığını düşündüğünü, yüzde 83’ününse çalışma koşullarını olumsuz olarak nitelendirdiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, yüzde 79’ununsa yöneticilerine memnuniyetsizlik mesajı var… Gelin araştırmanın öne çıkan verilerine daha yakından bakalım…
Mobbing yönetici memnuniyetsizliğindeki en büyük neden
- Anket sonuçlarına göre bir iş yerindeki en temel motivasyonlar iyi çalışma koşulları ve iyi bir yönetici. “Yöneticilerimizden memnun musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 21’i “memnunum” yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 79’u yöneticisinden memnun olmadığını belirtti.
- Sonuçlar, yönetici memnuniyetsizliğindeki en büyük nedeninin mobbing olduğunu gösteriyor. “Çalışma koşullarınızdan memnun musunuz?” sorusu katılımcıların yüzde 83’ü tarafından olumsuz olarak yanıtlanırken, “Emeğinizin karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz” sorusunun yanıtı da yüzde 90 oranındaki katılımcı için “hayır”.
- “Sosyal / yan haklarınız var mı?” ve “Sosyal / yan hakları yeterli görüyor musunuz?” sorularına verilerin yanıtlar ise katılımcıların yüzde yüzde 70’inin sosyal/yan haklarının olmadığını, yüzde 88’lik bir kesiminse yan haklarının yetersiz olduğu görüşünde olduğunu ortaya koydu. Yapılan işin ağırlığını karşılamayan ücret politikaları, maaş dağılımındaki adaletsizlikler ve hiç tanımlanmayan ya da kısıtlı sosyal haklar çalışan memnuniyetsizliğinin başlıca nedenleri.
- Anket, “İdeal çalışma tarzını nasıl tanımlarsınız?” sorusuna da yanıt aradı. Verilen yanıtlara göre ideal çalışma tarzı; işin niteliğine uygun maaş politikalarının uygulandığı, yönetici baskısının olmadığı, mesai saatlerinin aşılmadığı, sosyal hakların gözetildiği huzurlu bir ortam olarak nitelendirildi.
Türkiye işyerlerinde cinsiyet eşitliğinde dünyada kaçıncı sırada?