Türkiye’nin en etkili TikToker’ları
Özellikle Z kuşağı arasında popüler olan video paylaşım uygulaması TikTok, Türkiye’de de hızla yükseliyor. Gençlerin yeteneklerini sergilediği uygulama, yeni nesle ulaşmayı hedefleyen markaların da yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Peki, TikTok, diğer sosyal medya uygulamalarından nasıl farklılaşıyor? Mecranın Türkiye’den sevilen isimleri kimler? Kampanyalarını TikTok’a taşımaya hazırlanan markalar, hangi konulara dikkat etmeli? İşte yanıtlar…
ABD’deki erişim engeliyle gündeme gelen, Çinli teknoloji devi ByteDance tarafından geliştirilen TikTok, kullanıcılarına 15 saniyelik kısa videolar oluşturma ve müzik üzerine kolayca “lip sync” (dudak senkronizasyonu) yapma imkanı sağlıyor. Musical.ly adlı uygulamayla başlayan lip sync furyası, ByteDance’in Musical.ly’i satın almasıyla beraber TikTok üzerinden devam ediyor. TikTok üzerinde oluşturulan videoların önemli bir bölümü lip sync’lerden oluşurken, dans, mizansen, yemek yapma ve makyaj gibi içerikler de öne çıkıyor. Kullanıcılar tarafından en çok izlenen videoların akımlar oluşturduğu platformda, fenomen hesaplar bu akımlara göre videolar hazırlıyor.
Dünya genelinde 800 milyon aktif kullanıcıya ulaşan TikTok, Türkiye’de de özellikle yeni neslin ilgisini çekiyor. Peki, TikTok’ta öne çıkan Türk fenomenler kimler? Takip edilen isimler, hangi içerikleriyle öne çıkıyor? Markalar için TikTok’ta iletişim kampanyaları yürütmenin püf noktaları neler? İşte, TikTok’un Türk fenomenleri ve yükselen sosyal medya platformunun bilinmeyenleri…
“TikTok’ta başarının sırrı kalplere girebilmekte”
TikTok, içerik üreticilerinin evlerinde, okullarında, sokakta yaşadığı gerçek hayatlarına dahil olabildiğimiz, gerçek hayatın dijital yansıması bir içerik havuzu… Diğer sosyal medya mecralarından gerçeklikle, günlük olayların hızı ve yeniliğiyle ayrılıyor.
Mecrada görünür olabilmek büyük prodüksiyonlara bağlı olmadığından, kullanıcıların kendi içeriklerini üretme oranı diğer platformlardan çok daha yüksek. TikTok, hem influencer olmak isteyenlere, hem eğlenmek ve kendini göstermek isteyenlere hem normal kullanıcılara hem de markalara büyük fırsatlar sunan bir platform.
Fenomenler, kendi özgün platformlarında çok kuvvetliler. Ailem dedikleri takipçi kitleleriyle bambaşka ilişkileri var. Her gün etkileşime girebildikleri, konuşup soru sorabildikleri TikTok ailelerinin büyük çocukları onlar.
Dolayısıyla onlarla beraber olan markaları abilerine, ablalarına destek veren bir insan yerine koyup markayla ilişkilerini bambaşka bir yere taşıyabiliyorlar. Hem fenomenler hem de TikTok ailesi bu mecrayı, “eğlenceli, kafa dağıtan, kendilerini ifade edebildikleri, mutlu oldukları bir ortam” olarak tanımlıyor. Markaları TikTok’ta başarıya taşıyacak yol da bu iki noktadan başlıyor.
Spontane yazılan, seyircinin canlı olarak takip ettiği ve bu gençlerin her birinin oyuncuları olduğu bir pembe dizi hayal edin. İçine girmeniz gereken his, tam olarak bu olmalı. Olan biteni iyi takip etmek, karakterleri tanımak, marka ile uyum sağlayabilecek seçimleri yapmak çok önemli.
Eğer gündemi ve trendleri yakalarsanız, reklam kokan içerikten kaçabilirseniz; dikkat süresinin de çok yüksek olduğu bu platformda mesajınızı neredeyse arkadaşınıza anlatır gibi aktarma fırsatınız var. Örneğin, direkt markanın müziği ve ürünlerini göstermek zor. Orada dikkatliyseniz, gerçekten TikTok’un içindeyseniz, sahici ve samimiyseniz büyük başarılar elde ediyorsunuz.
Bunu yapmak elbet kolay değil, zira her şey anlık olarak değişiyor. Biz markalarımızla gerektiğinde saatlik yönlendirmelerle aktif bir iletişim modeli yürütüyoruz. Dizinin senaristi değiliz ama yönetmen koltuğundan olan biteni doğru kadraja sığdırabiliyoruz. Yeter ki kalplere girin… sır bu!” açıklamasında bulundu.
“3.6 milyonluk bir ailem oldu”
Çocukluktan bu yana oyunculuk hayalimle ezberlediğim replikler ve mimiklerle ayna karşısında denemeler yapardım. Eğlence amaçlı girdiğim TikTok’ta, ayna karşısında yaptıklarımı kamera karşısında yapmaya başladım. Videolar çekmeyi çok seviyorum ama açıkçası bu kadar yükseleceğimi hayal etmiyordum.
TikTok’ta dans eden, makyaj yapan, kurgu videolar çeken birçok içerik üreticisi var. Benim özelliğim, mimiklerle dublaj videoları çekmek. Bir yıl içerisinde 3.6 milyonluk bir ailem oldu. Aile dememe gülüp geçmeyin, bu gerçek bir aile. Onlarla sohbet ediyorum, bazen dertleşiyor, bazen gülüşüyoruz. Bir adım atarken önce onları düşünüyorum. Bir yıl önce çok fazla arkadaşım bile yokken şu an 3.6 milyon yakın arkadaşım oldu.
İnsanlar TikTok’a farklı bakıyor. YouTuberlar, sanatçılar, ünlüler, önce TikTok’u kınadı; oysa şimdi, kendileri TikTok’a giriyor, birçoğu da bizlerle iş birliği yapmak istiyor. Bence TikTok, insanlarla iletişim için en sağlıklı platform, çünkü çok gerçeğiz. Hatalarımız ve doğrularımızla, başarılarımız ve başarısızlıklarımızla her şey göz önünde. Takipçi ailelerimiz, samimiyetimizi alıyor ve kimsenin kuramadığı kadar güçlü bağlar kuruyoruz.
Böyle bir arkadaş ailesine sahip olmak, beni hem gururlandırıyor hem de olgunlaştırıyor. 17 yaşımda başladım ve ailemle beraber büyüyorum. TikTok dışındaki platformlarda da kendimi ifade etmeye başladım ve umarım bir gün çocukluk hayalime de ulaşacağım.
Temel Kural “Basit kurgu”
TikTok, lansmanından kısa süre sonra fenomenleri de dahil ederek bir çok farklı reklam modeli geliştirdi. TikTok kurallarına göre fenomen işbirliği yapmak istediğiniz Premium In Ads (Brand Premium) isimli reklam modelini kullanmanız gerekiyor. Çünkü TikTok Instagram’ın geçmiş tutumunun aksine yapacağınız fenomen anlaşmalarından
da gelir sağlamak istiyor. Bu modeli kullanırsanız fenomenle işbirliği yaparak fenomenin hesabı üzerinden reklam verebilirsiniz. Reklamın bedeli ise minimum 25.000 TL ile başlıyor, bunun karşılığında mecra size 3.5 milyon gösterim taahhüt ediyor. Bu bütçeye fenomene ödeyeceğiniz miktar dahil değil. İkinci sunulan model ise Hashtag Challenge modeli. Markalar en çok fenomen kullanımını bu modelde yapıyor. Oldukça pahalı bir model, hashtag challenge’ı sadece satın alıp başlatmanız yeterli değil. Duyurmanız için fenomen kullanımına ihtiyacınız var. Markalar minimum beş fenomen ile hashtag challenge başlatmayı tercih ediyor. Bugüne kadar yapılan en büyük hata ise yapılan challenge uygulamalarının sabit olmayışı.
Yanlış fenomen seçimleri, karmaşık yapılar, ödülsüz kurgular ve şişirilmiş izlenmeler düşük oranda katılımlarla sonuçlanıyor. O sebeple markalar kurgularının basitliğine önem vermeli ve kendilerine “Neden katılırdım?” diye sormalı. Üçüncü kullanılabilecek model ise en uygun fiyatlı olan In Feed Ads modelinde video kurgusu yaparken bir fenomenle anlaşıp onu oynatmak olacaktır. Çünkü bu tanıdık yüz, videonun geçilme oranını azaltacak ve izlenme oranını arttıracaktır. Reklam bütçesiyle yapılabilecek ana üç model bunlar, her birinde en önemlisi kurgu ve bu kurgunun tutundurma oranı. Bu sebeple bizler de H2O United olarak özellikle global ekipten düzenli
olarak beslenmeye çalışıyor ve trendleri takip ederek kurgularımızı geliştirmeye gayret gösteriyoruz.
Reklam araçlarını kullanmadan organik olarak birebir fenomenle işbirliği yapılmak istendiğinde ise yine kurgunun önemi öne çıkıyor. Ürünün çok ön planda olduğu, indirim gibi kampanyaların da ilk saniyelerde göze çarptığı tüm kurgular TikTok’un kuralları doğrultusunda güvenlik ekibi tarafından kısıtlanıyor. Doğal kurguların
içine ürün yerleştirme ile izlenme alabilirsiniz. Fenomen kullanımına bir örnek de markanın kendi TikTok profilinde de fenomen işbirlikleri yaparak video içerikler yayınlaması. Bu denemeyi hesabını yönettiğimiz markalardan Defacto’da tecrübe ettik. Marka kendi hesabında fenomeni ağırladığında etkileşim ve izlenmeler de bir o kadar artıyor. Fenomenle bir çekim yapıldıysa backstage temalı videolar da bir o kadar ilgi görüyor.
İnsanları eğlenmekten alıkoyacak bir içerik üretmeyin
TikTok’u en güzel ve doğru ifade eden kelimeler; özgün, eğlenceli, doğal ve gerçek… Platformu en iyi kullananlar ise içerik üreticileri yani fenomenler. TikTok fenomenleriyle çalışmak isteyen markaların
dikkat etmesi gereken noktalar da şöyle:
Doğru konumlanmak: Belirleyeceğiniz hedef kitleniz hangi kategoride içerik tüketiyor sorusunun cevabını bulmak oldukça önemli. Dans, spor, makyaj, moda, komik/eğlenceli ya da popüler içerikler olarak sınıflandırılabilecek akımları takip edenler olabilir. Siz de içerik stratejinizi buna göre oluşturabilirsiniz. Bu kategoriler üzerinden eğitici/bilgilendirici, tanıtım, promosyon gibi mesajları fenomenler aracılığıyla iletebilirsiniz.
Doğru fenomeni seçmek: TikTok’ta yüksek görünürlük için takipçi sayısı yerine izlenme ve etkileşim rakamlarını baz almanız doğru olacaktır. Algoritmanın nasıl çalıştığı hakkında hızlıca bilgi edinmekte fayda var. Ayrıca, fenomenlerden takipçilerinin istatistiklerini talep edebilirsiniz.
Doğru içerik: İnsanların TikTok’a eğlenmek, özgün içerikler keşfetmek ve tüketmek için geldiğini asla unutmayın. İnsanları bu deneyimden alıkoyacak bir içerik yerine, TikTok’a ve akışa uygun içeriklerle platformda yer almak başarının anahtarı. Briefinize istinaden en etkili içeriği fenomenlerle tasarlayabilirsiniz.
Doğru hedef belirlemek: TikTok’ta şu an swipe özelliği bulunmuyor. Fenomen kullanırken dönüşüm yerine bilinirliğin arttırılması, ürünün tanıtılması, kullanıcılarla etkileşime geçilmesi ve bağ oluşturulması gibi hedefler koymak ve ölçümlemek çok daha doğru olacaktır. Fenomenlerle çalışırken uzak durmanız gereken bazı durumlar da bulunuyor. İlki prodüksiyon ya da diğer platformlarda paylaşılan içeriği TikTok’ta paylaşmak, bir diğeri organik bir akım başlatmaya çalışmak. TikTok’un keşfet sayfasında yer alan hashtag challengelar bir ekip tarafından üretilir ve modere edilir. Popüler olduğu için bu alanda yer almaz.
Ayrıca tiktok ile ilgili hazırladığımız tiktok nedir makalesinde daha detaylı bilgi alabilirsiniz.