Uyanış hareketi başlıyor…
Fütüristler Derneği ve Marketing Türkiye iş birliğiyle tasarlanan Gelecek Günü’nün 11’incisi bu yıl “Uyanış Hareketi” ana temasıyla gerçekleştirilecek. 17 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel&Conference Center’da gerçekleşecek etkinlikte “Ekosistem”, “Şehir” ve “Karbon Nötr”den oluşan üç ana bölümde “Uyanış Hareketi”nin son durumu, aciliyeti ve ciddiyetiyle ilgili son gelişmeler paylaşılacak… Daha iyi bir dünya için hayata geçirilen başarılı projeleri de sahnesine taşıyacak olan Gelecek Günü’nde sürdürülebilirlik alanındaki en son gelişmeler anlatılacak.
Türkiye’de toplumsal ve kurumsal alanlarda sürdürülebilir gelecek farkındalığı oluşturmak için 2005 yılından bu yana faaliyetlerini yürüten Fütüristler Derneği, Marketing Türkiye iş birliğiyle bu yıl “Gelecek Günü”nü 11. kez gerçekleştirecek.
Gelecek Günü ilk defa Humanity+ Leadership: MINDS konferansında, Second Life içinde, 15 Eylül 2011 tarihinde dile getirildi. Fikir, Konferans Başkanı Dr. Ben Goertzel tarafından çok beğenildi ve dünyada yayılması için girişimler başlatıldı. Tüm dünya insanlarının sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için düşünmesi, üretmesi ve geleceğe odaklanması amacıyla dünyada 2012’de Amerikalı yazar, bilim insanı ve fütürist Ray Kurzweil’in öncülüğünde “Future Day” olarak kutlanmaya başlandı. Fütüristler Derneği Türkiye’de 2013 yılında Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy Mack’in de katıldığı ilk Gelecek Günü organizasyonunu düzenleyerek 2013’ten bugüne düzenli olarak Gelecek Günü’nü kutlayan ilk fütürist organizasyon oldu. Dernek, geçtiğimiz yıllarda Gençliğin Geleceği, Kadının Geleceği, Gelecekte Mutluluk, 2040 Yılında Organik Olmak, Yok Oluştan Önce Son Çıkış gibi ana temalarla kurgulanan 1 Mart Gelecek Günü etkinliklerinde Timothy Mack, Peter Bishop, Gerd Leonhard, Cristina Dolan, Dr. Amy Zalman, Erica Orange, Jared Weiner, David Wood gibi Türkiye ve dünyadan saygın fütüristleri geniş kitlelerle buluşturdu.
Büyük uyanışa davet!
“Uyanış Hareketi” ana temasıyla 17 Kasım’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek. “Ekosistem”, “Şehir” ve “Karbon Nötr”- den oluşan üç ana bölümün yanı sıra Future Talks serisiyle Gelecek Günü 2023 ve 1 Mart 2024 Gelecek Günü öncesinde uyanış hareketinin son durumu, aciliyeti ve ciddiyetiyle ilgili bilgiler Değer Ortakları tarafından paylaşılacak. 1 Mart Gelecek Günü sonrasında seçilecek alt temalar için verilen mesajları pekiştirmek ve paydaşları harekete geçirmek amacıyla Future Talks serisi de devam ediyor.
Gelecek Günü’nde neler konuşulacak?
1) EKOSİSTEM
Toprak Uyanıyor
Toprak, ekosistemin en önemli parçalarından biri olmasının yanı sıra Türkiye kültürünün köklerinin yazıldığı Anadolu’da hayat sürmüş uygarlıkların da yaşam kaynağı… Toprağın ekosistem ve sürdürülebilirlik perspektiflerinin yanı sıra kapsamlı bir şekilde ele alınacağı Toprak Uyanıyor başlığında şu konulara yer verilecek:
- Toprağın ekosistem için önemi,
- İnsan-toprak ilişkisi,
- Tarım ve gıda sektörünün geleceği,
- Bilinçli üretim ve tüketim,
- Tüketicinin bilinçlenmesi,
- Markalar toprağa nasıl sahip çıkıyor?
Gastronomi Uyanıyor
Pandemi beraberinde birçok değişim ve radikal dönüşüm süreçlerini getirdi. Ancak doğaları gereği beklenmedik olan bu faktörlerin hepsi kötü değil… Kültür fark etmeksizin tüm insanların pandemiyle birlikte değişen ilişkileri arasında yemekle olan da var. Hareketsizlik, stok alışverişçiliği, var olanın en etkili şekilde değerlendirilmesi gibi davranış değişimleri gastronomi sektörünü kökünden etkiledi. Gelecek Günü, Gastronomi Uyanıyor bölümünde, kısa sürede sert bir değişim geçirmesine rağmen ilham veren gastronomi sektörünün temsilcilerini ağırlayacak:
- Gittikçe artan tüketici farkındalığı ile birlikte gastronomi sektörünün atık gıda konusuna verdiği önem
- Markaların gıdada israfın önlenebilmesine ilişkin paylaşımları,
- Gastronomi profesyonelleri ve markalar tarafından tüketicilerin günlük hayatlarında uygulayabilecekleri ipuçları
Moda Uyanıyor
Geçtiğimiz üç yılda sürdürülebilirlik ve gezegenimize sahip çıkma adımları birçok farklı sektör temsilcisi ve tüketiciler tarafından aktif bir şekilde atılıyor. Ancak belki de hakkında en çok konuşulan ve tüketiciler tarafından daha sürdürülebilir bir çözüm bulunması için en çok teşvik edilen sektör moda sektörü oldu. Moda sektörünün güncel bir fotoğrafının çekilip hem üretim sektörü hem de tüketicinin çabalarıyla katedilen mesafelerin daimi olmasının vurgulanacağı Moda Uyanıyor başlığında şu konular ele alınacak:
- Hazır giyim ve tekstil sektörlerinde sorumlu tüketim anlayışı
- Markalar çevre ve tüketim dostu ürünlere, üretim süreçlerine ve değer zincirine nasıl odaklanıyor?
- Değer zincirinin vazgeçilmez parçası: Tüketici…
Su Uyanıyor
İklim krizinin ulaştığı boyutların en net göstergesi olan su, yıllardır dillerde, projelerin orta yerinde ve bu kompleks örüntünün kalbinde. İçinde bulunduğu her türlü ekosistemin vazgeçilmez bir parçası olan su, aşağıdaki konu başlıkları üzerinden “Su Uyanıyor” bölümünde ele alınacak:
- Suyun ekosistem için önemi
- İnsan-su ilişkisi
- Tarım ve gıda sektörünün geleceği
- Tüketicinin bilinçlenmesi
- Markalar ve üretim sektörü suyun geleceğine nasıl sahip çıkıyor?
İklim Uyanıyor
Dünyamız ısınıyor ve dünyanın sıcaklığındaki bu artışı şu andaki taahhütlerimize rağmen durduramayacağız. Gezegenimizin daha da ısınması halinde ekosistemlerin vereceği tepkiler de çok şiddetli olacak. Bu nedenle bu muhtemel geleceğin gerçeklerini tüm yalınlığıyla ortaya koyacak İklim Uyanıyor başlığında “Küresel ısınmayı durdurabilmek için bireylere ve markalara düşenler nedir?” sorusunun yanıtı aranacak.
2) ŞEHİR
Elektrikli Araçlar / Otomotiv Uyanıyor
İklim krizine en hızlı yanıt veren sektörlerden biri otomotiv sektörü oldu dersek yanılmış olmayız. Elektrikli araçların yaygınlaşması, karbon salınımının azaltılması noktasında en güçlü adımlardan biri. Geleneksel araçlar gibi fosil yakıt kullanmak yerine elektrik motoruyla çalışan elektrikli araçların yenilenebilir enerji kaynaklarıyla şarj edilmesi ile iklim değişikliğiyle mücadele edilebilir. Elektrikli Araçlar/Otomotiv Uyanıyor başlığında şu konular ele alınacak:
- Gelecekte elektrikli araçlarla yaşanacak dönüşüm
- Elektrikli araçlar etrafında şekillenen çevresel etkilerin nasıl yönetilebileceği
- Elektrikli araçlar için markaların planları ve pazardaki penetrasyon
- Tüketicilerin elektrikli araçlara dair artan ilgisi
Mobilite Uyanıyor
Şehirler akıllanıp dönüşürken ulaşım durur mu? Mobilite tercihlerini geri dönüştürülebilir veya paylaşılabilir opsiyonlardan yana kullanan ve geleneksel yakıtları tercih edenlerin arasındaki fark açıldı. Mikromobilitenin sadece A noktasından B noktasına gitmeyi temsil etmeyip, her anlamda sürdürülebilir bir yaşam tanımının önemli bir parçası olmaya başladığı bu günlerde, Mobilite Uyanıyor/Mikrobilite başlığında ele alınacak konular ise şunlar olacak:
- Şehirlere hareketlilik veren otomotiv endüstrisinin dinamikleri nasıl değişti?
- Mikro mobilite çözümleri ve iş modelleri ne gibi faydalar sağladı?
- Konu mobilite olduğunda paylaşım ekonomisi şehirlerde nasıl bir etki yarattı?
Atık Yönetimi Uyanıyor
Sahip olma ve tüketim akımının en önemli havuçlarından biri teknolojik cihazlar. Teknoloji üreticilerinin özelliklerindense boyutları giderek büyüyen cihaz modellerini tanıttığı lansman toplantılarının uyandırdığı hislerin bir zamanlar en büyük müzisyenlerin konserlerinde hissedilen heyecanla rahatlıkla kıyaslanabileceği günümüzde, bu denli büyük bir tüketimin geri dönüştürülmesi de elbette bir o kadar büyük bir sorun oluyor. Atık yönetiminin öneminin vurgulanacağı Atık Yönetimi Uyanıyor başlığında yer alacak konular ise şöyle sıralanıyor:
- Akıllı şehirlerde akıllı atık yönetimi & dijitalleşen kişi ve kurumların kullandıkları/tükettikleri tekno atık yönetimi
- Elektronik atıkların yönetimini sahiplenen markaların gelecek planları, ekosistem yönetimi ve tüketici eğilimleri
Binalar Uyanıyor
Nüfus artışı dünyanın tamamında sonuçları endişe uyandıran bir konu olmaya devam ederken özellikle İstanbul’da yürümenin dahi güçleştiği günümüzde şehirlerde artan barınma taleplerini karşılamak üzere kontrolsüz bir bina artışı yaşanıyor. Dünyada ve ülkemizde bina sayısının ve inşaatlarının yanı sıra devamlılıklarının sağlanmasında sürdürülebilir çözümlere odaklanacak olan Binalar Uyanıyor başlığında şu konular ele alınacak:
- Yeşil binalar nasıl yayınlaştırılacak?
- Bina stoku nasıl dönüştürülecek?
- Isınma ve soğutmada binaların yalıtımıyla sürdürülebilirliğe nasıl katkı sunulabilir?
- Tüketicilerde farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir yerleşim dönüşümünü hızlandırmak için kullanılabilecek araçlar neler?
Kaçış Dalgası Uyanıyor
Ekonomi, hayat refahı, kariyer fırsatları… Her bir faktör nüfusun bir bölgeden diğerine, sonu olmayan bir şekilde akışına neden olurken başlangıç ve varış noktalarındaki şehirlerde yaşam, doku ve yoğunluk değişiyor. Kaçış Dalgası Uyanıyor başlığında incelenecek konular arasında şunlar yer alıyor:
- Şehirlerde yaşam nasıl değişti?
- İnsanların şehirlerde yaşadığı zorluklar beklentilerini nasıl değiştirdi?
- Büyük şehirlerden göçün artması
3) KARBON NÖTR
Enerji Uyanıyor
2030’un birçok global kurumun faaliyet ve üretim süreçlerinde fosil yakıtları, karbon ayakizlerini ve yeniden değerlendirilemeyen atık yaratımını sıfır seviyesine indireceğini taahhüt ettiği yıl olması geleceğe dair iç rahatlatıcı sinyaller veriyor. Peki bu taahhüdün gerçekleştirilmesinin ardından dünyayı ne tür uygulamalar bekliyor?
- Fosil yakıtların yerini alacak yeni enerji kaynakları
- Enerji teknolojilerindeki dönüşüm
- Karbon emisyonunun nasıl azaltılabileceği ile ilgili gelecek planları
- Bu taahhütleri veren markaların dönüşüm yolculukları
Minimalizm Uyanıyor
Minimalizm özetle; en az malzemeyle, en yalın, en ekonomik ve en işlevsel çözümü sunuyor. Çalışma, bireysel ve toplum yaşam alanlarının tiny house, karavan, paylaşımlı ofisler ve evden çalışma modelleriyle global bir kabul haline geldiği şu günlerde:
- Uyanan minimalizm neleri değiştirmeye aday?
- Markalar ve elbette tüketiciler ne gibi minimalist akımlar yaratıyor?
Çevre Etiği Uyanıyor
Son yüzyılın bilim ve objektif faktörlere dayanan yaklaşımı şekil değiştiriyor. En az bu olgular kadar önem taşıyan etikler, alanı fark etmeksizin iş yapış şekillerine, eğitime ve yaşama yansıyor. Buradan hareketle Çevre Etiği Uyanıyor başlığında şu konular ele alınacak:
- Çevreyle, doğadaki ortak yaşamla ilgili sorunlarla sadece bilimsel ve teknolojik bakış açısıyla bakmayıp bu sorunları felsefe ve etik bağlamında sorgulayıp çözümler üreten çevre etiği
- İnsan doğayla ya da geniş anlamda kendi dışındaki dünyayla nasıl bir ilişkiye sahip olmalı?
Sürdürülebilir Finans Uyanıyor
Dönüşümü en sarsıcı yaşayan sektörlerden biri şüphesiz finans… Sürdürülebilirliğe dair kaygılar edinen kurumların ve endüstrilerin her biriyle yakın ilişkilere sahip hem B2B hem B2C alanda insana dokunabilen finans sektörünün;
- Endüstrilerin sürdürülebilir dönüşümündeki etkisi
- Bankacılık ekosisteminde yaşanan bakış açısı farklılığının nasıl yansımaları olacak?
- Finansman, dönüşümü nasıl sahiplenecek?
Ekonominin Devleri Uyanıyor
Hayatın birçok alanında olduğu gibi ekonomik varlık ve faaliyet konusunda da büyük duranlar ve aksiyon alanlar, bu alanın geleceğine dair gerek mesajları gerek adımlarıyla söz sahibi oluyor. Ekonominin Devleri Uyanıyor başlığında bu içgörüden hareketle;
- Ekonomiye yön veren oyuncuların gelecek uzgörüleri
- Bu kurumların sürdürülebilir dönüşüm gündemleri
- Ekonominin devleri portföylerini geleceğe nasıl hazırlıyor?
- Şirketler kendi ekosistemlerini nasıl dönüştürüyor?
Akıllı Fabrikalar Uyanıyor
Üretimin ve dolayısıyla tüketimin kalbi olan fabrikalar, sürdürülebilirlik ajandasının kilit bir kısmını oluşturuyor. Aralarında birçok sektörün tedarik süreçlerinde sürdürülebilir çözümleri tercih etmemesinin tepki alması, tüketicinin daha sürdürülebilir yollarla üretilmiş ürün ve hizmetler için daha fazla kaynak ve yatırım ayırmayı sorgusuz kabul etmesi de bulunan güncel trendler, Akıllı Fabrikalar Uyanıyor başlığının temelini oluşturdu. Bu doğrultuda Akıllı Fabrikalar Uyanıyor’da;
- Sürdürülebilirlik gündemine yetişebilmek içi fabrikaların nasıl dönüştüğü,
- Fabrikalarım verimlilik yolculuğunda alacakları aksiyonları,
- Nesnelerin interneti (IoT), otomasyon, bulut (Cloud), yapay zeka uygulamalarının (AI); verimlilik, enerji kullanımı ve sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerinin yol haritası çıkarılacak.