Uzaktan çalışmak güzel de çalışanların halleri nasıl?
Marketing Türkiye için 365 Derece Araştırma’nın Danışmanları Prof. Dr. Beril Durmuş, Dr. Murat Bolelli ve Dr. Hüseyin Ekizler tarafından gerçekleştirilen “İK Perspektifinden COVID-19 Araştırması” çalışanların pandemi sürecinde evden çalışma nedeniyle sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşadıklarını ve buna bağlı olarak kayda değer düzeyde performans kayıpları olduğunu gösteriyor. İşte o çarpıcı araştırmanın şirketlere “gör” dediği gerçekler…
Ofis ortamı iyi geliyor
Araştırmanın bulguları evden çalışmaya bağlı olarak çalışanların sosyal, fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşadıklarını gösteriyor. En önemli üç problem şöyle sıralanıyor:
Evden çalışanlarda daha yüksek düzeyde yaşanan bu sıkıntıların, hibrit ve ofisten çalışanlarda daha düşük düzeyde olduğu görülüyor. Uzaktan çalışmanın avantajları olsa bile özellikle sosyal, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçların karşılanması bağlamında yeterli olmadığını, birikerek büyüyen söz konusu gereksinimlerin çalışanların iş performansını olumsuz etkileyecek seviyelere ulaştığını gösteriyor. Tüm bu etkiler birleşerek aşağı yönlü, içinden çıkılması güç bir düşünce sarmalının oluşmasına neden oluyor. Çalışanlar sadece sosyal, fiziksel ve psikolojik açılardan zorlanmakla kalmıyor, aynı zamanda hayatlarını normal akışlarında devam ettirebilmeleri ve hedeflerine ulaşmaya yönelik beklenen düzeyde performans gösterebilmeleri için desteğe ihtiyaç duymalarına yol açıyor. “Fiziksel, psikolojik ve sosyalleşme problemlerinin evden çalışanlarda daha yüksek, hibrit ve ofisten çalışanlarda ise göreceli olarak daha düşük düzeyde rapor edildiği görülüyor.”
Uzaktan çalışanlar yalnız
Bunun bir sonucu olarak çalışanların pandemi süreci boyunca önemli ölçüde değişen yaşam ve iş koşullarıyla özellikle duygusal bağlamda zorluklarla başa çıkmanın yollarını kendi başlarına bulmak zorunda kaldıkları görülüyor. Çalışanların aradığı çözümlerin kişisel ve profesyonel alanlarda uyumsuzluklar ve sorunlara neden olduğu anlaşılıyor. Araştırmanın ilgi çekici bir sonucu da öngörülenin aksine çalışanların bağlı bulundukları ilk amirlerin uzaktan çalışma sistemini iyi kullanamadığını ve sanal görüşmelere alışık olmama ve yadırgamanın bireysel performanslarını olumsuz etkilediğini düşünmemeleri. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde çalışanların yaşadıkları kişisel ve işle ilgili sorunların uzaktan çalışma koşullarında sergilenen liderlik eksikliğinden veya sanal çalışmaya ilişkin teknik yetersizliklerden değil, daha çok psikolojik ve sosyal nedenlerle ilişkili olduğunu söylemek mümkün.
Düzeni değişen çalışma düzeni
Pandemi döneminde işletmelerin çalışma düzenlerini değiştirdikleri, yeni koşullara uyum sağlayabilmek için çoklu iş sistemlerini uygulamaya aldıkları görülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 35’i evden çalışmaya geçildiğini, yüzde 44,1’i kısmen evden kısmen ofisten çalıştıklarını, yüzde 20,9’u ise ofisten çalışmaya devam ettiklerini belirtiyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Özel sektör çalışanlarından oluşan 637 katılımcıyla gerçekleştirilen “İK Perspektifinden COVID-19 Araştırması”sı pandemi koşullarında çalışma hayatına ve çalışanların durumlarına ilişkin bilgiler sunuyor. Katılımcıların yüzde 63,7’si bekar, yüzde 57,8’i kadın, yüzde 89,6’sı lisans veya lisansüstü eğitime sahip, yüzde 83,7’si ise Y kuşağına mensup bireylerden oluşuyor. Çalışma Marketing Türkiye için 365 Derece Araştırma’nın Danışmanları Prof. Dr. Beril Durmuş, Dr. Murat Bolelli ve Dr. Hüseyin Ekizler tarafından gerçekleştirildi.