Uzmanından mobil tehdit analizi!
Kaspersky 2020 mobil tehdit analizine göre dünyada mobil cihazından saldırıya uğrayan tüm kullanıcıların üçte biri Hqwar adlı kötü amaçlı yazılım tarafından saldırıya uğramış. Özellikle finansal kötü amaçlı yazılımları sistemlere bulaştırmak için aracı görevi gören Hqwar ilk sırada yer alıyor, ardına Cebuser geliyor. Türkiye bu anlamda saldırıların sıklıkla yaşandığı ülkelerden biri.
“Türkiye kötü yazılımların hedefinde” diyor Kaspersky Güvenlik Uzmanı Victor Chebyshev ve tehlikeleri sıralıyor:
2020’de Türkiye’deki mobil kullanıcıların yüzde 4’ü kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğradı.
Yüzde 5’i reklam yazılımlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu tarz yazılımlar cihaza ve bilgilere doğrudan zarar vermese de cihazı reklamlarla doldurarak aleti neredeyse kullanılamaz hale getiriyor.
Türkiye mobil bankacılık tehditleri açısından düzenli olarak en çok hedeflenen ülkelerden biri.
Kötü amaçlı yazılımların payı azalsa da gri bölgelere yönelik tehditler artıyor, doğru yazılım derken kötü amaçlıya onay vermiş olabilirsiniz.
Kötü amaçlı yazılımlara dair algılama teknolojileri geliştikçe siber suçlular yasadışı programlar yerine yasal ancak aldatıcı programlar üretmeye yöneldi.
Gri bölge yazılımlar bazen gerçek kötü amaçlı yazılımların dağıtımı için de istismar edilebiliyor yani korumak üzere yüklediğiniz program kötü amaçlı olabiliyor. Bu nedenle yüklenen programa dikkat etmek ve güvenlik çözümleriyle telefonlarını korumalı.
Mobil tehditlere karşı alınacak tedbirleri de sıralayalım:
Uygulama tarafından istenen izinleri kontrol edin.
İstenen izin uygulamanın göreviyle uyuşmuyorsa, örneğin fener uygulaması telefon defterinize erişim istiyorsa bu kötü niyetli bir uygulamanın işareti olabilir.
Kötü amaçlı yazılımlardan ve sonuçlarından korumak için kendini kanıtlamış bir güvenlik çözümü kullanın.
Siber suçlulara sınırsız yetenekler sağlayacak rooting prosedürlerini uygulamayın.
İstenmeyen e-postalardaki bağlantıları asla ama asla tıklamayın.