Influencerlar, çiftçiler ve 850 bin esnafı kapsayan Vergi Usul kanunu onaylandı!
Sosyal medyada içerik üretmek ve buradan bir gelir elde etmek hayatlarımızda yeni bir dinamik olduğundan içerik üreticilerinden influencerlara hem gelirleri hem de vergi yükümlükleri gündemden düşmeyen bir konu haline gelmişti. YouTuber’ların gelirlerine göre bir vergi ödediği biliniyor ancak şu ana kadar sosyal medyadan gelir elde edenler için resmi olarak bir vergilendirme bulunmuyordu. Geçtiğimiz haftalarda meclise taşınan konuda nihai karara ulaşıldı ve Vergi Usul Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı…
Meclis’te kabul edilen düzenleme ise yalnızca influencerları değil 850 bin esnafı kapsıyor. Gelir vergisi muafiyeti getiren düzenlemeye göre; çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna tutulacak. Dijital ortamda vergi takiplerinin inceleme ve denetimlerinin alt yapısı oluşturulacak, konaklama vergisinin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2023’e ertelenecek. Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak. Küçük esnaf olarak ifade edilen ve 850 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.
Sosyal içerik üreticilerine “şart” var!
Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getirilecek. Buna göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak.
Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibariyle yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun ‘muhtasar beyanname’ ve ‘vergi tevkifatının yatırılması’ başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak.
Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak. Mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel olmayacak
Tarım Sektörü, Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak
Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Yıllık beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi, mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek.
Elektronik ortamda vergi dairesi kurulacak
Fiziki ortamdan bağımsız olarak elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenerek mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince yapılan işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafından da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler yapma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki veriliyor.
Teklif ile yabancı memleketlerde bulunan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, vergi dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklar tarafından doğrudan yurtdışı temsilciliklerine gönderilecek.
Kaynak: T24
Resmi Gazete’de yayınlanan kararın tamamını okumak için tıklayın!