WhatsApp’ta nasıl bir kavgacısınız?
Söz konusu bir tartışmaysa bunu mesajlaşarak yapmak ilişkiyi uçuruma sürükleyebiliyor… Çünkü yüz yüze yapılan tonlamayı mesajla ifade etmek pek mümkün olmadığı için taraflar kendini frenlemekte güçlük çekebiliyor. Peki, WhatsApp üzerinden yapılan tartışmaların, ilişkiyi uçurumdan alma ihtimali var mı? Reichman Üniversitesi’nden araştırmacılar bu sorudan yola çıkarak uygulamanın hem savaş hem barış alanı olduğunu ortaya koyuyor...
Y ve Z kuşağı internetin, akıllı cihazların olduğu evlerde büyümüş olsa da X kuşağı, dijitalleşmenin henüz yaygınlaşmadığı analog bir dünyaya gözlerini açtı. Beş yıldan fazla süredir ilişkisi olan 35 ila 50 yaş arasındaki 18 çifti kapsamına alan çalışma, dönüşüme ayak uydurmaya çalışan X kuşağının, iletişim kurma biçimlerine odaklanıyor. Buna göre çiftler geleneksel iletişim alışkanlıklarını WhatsApp mesajlarına da yansıtıyor. Ayrıca mesajlar, yüz yüze tartışmalar sırasında da gözlemlenen şu üç çatışma modelini takip ediyor:
Kaçınma
Kavga ederken birbirlerinden kaçan ve ayrı aktiviteler yapan çiftler gibi, WhatsApp kullanan çiftler de aynı “kaçınma” davranışını sergiliyor ve bu insanların diğer insanlarla mesajlaşma olasılıkları daha yüksek. Katılımcılardan biri, “Evde kavga etmiyoruz, uyuyoruz… Buna bağlı olarak WhatsApp’ta soğuk bir barış oluyor” diyor.
Duygusal
Duygularını açıkça dışa vurmayı tercih eden insanlar ise WhatsApp tartışmalarında reaksiyonlarını mesajları art arda ünlemler koyarak bitirmeye çalışıyor ancak bu da yeterli gelmiyor. Dolayısıyla duygusal çatışma gösteren insanlar, mesajla argümanlarını desteklemekte zorlandıkları için ifadelerin anlamı belirsizleşiyor, bir diğer deyişle “havada kalıyor”…
Akılcı
Akılcı çatışma yöntemini kullanan çiftler, yazışmaları yeniden okuyarak karşı tarafın argümanını anlamaya çalışıyor, bir nevi partnerini dinlemek istiyor. Ayrıca bu çiftler, genellikle mesajlaşırken kendilerine ait bir yazı dili oluşturuyor ve bu dil sorunların çözülmesine yardımcı oluyor.
Eros tatile çıktı, nefret modası başladı!
Zaman geçtikçe yaşayış biçiminin yanı sıra aşkın tanımı ve yoğunluğu da değişiyor. “Aşk gerçekten olmazsa olmaz mı yoksa abartılıyor mu?” sorusunu odaklanan OkCupid yanıtı kapsamlı bir araştırmada aradı. Sonuçlara göre insanların kimi aşk yoksunluğu çekerken kimi korkuyor kimileri ise “nefret etmek daha kolay” diyor…