WhatsApp gizliliğini korumak için davacı oldu!
Gizlilik sözleşmesi güncellemesi akabinde uzun süre “verileri üçüncü taraflarla paylaştığı” iddiasıyla gündeme oturan WhatsApp, yeni dijital yasa gereği kullanıcı verilerini paylaşmasını isteyen Hindistan Hükümeti’nden davacı oldu.
Facebook ve bağlantılı şirketlerle veri paylaşımı için kullanıcıların onayını isteyen WhatsApp, bu kararıyla çok konuşulmuş fakat gelen tepkiler üzerine önce kararını ertelemiş sonra da vazgeçmişti. Şimdi Hindistan Hükümeti’nin yürürlüğe aldığı yeni dijital yasa gereği kullanıcı mesajlarını hükümetle paylaşmak istemeyen WhatsApp, çözüm için davacı oldu.
Modi hükümetinin geçtiğimiz aylarda yürürlüğe soktuğu ve bu hafta içerisinde tüm sosyal medya platformlarının uyması zorunlu kılınan yasa, mesajların uçtan uca şifrelenme özelliğini kaldırırken, verilerin gerektiği durumlarda hükümet ve polislerle paylaşılmasını zorunlu kılıyor.
Yasa, WhatsApp’a “Baş Uyumluluk Görevlisi” atamak da istiyor!
Modi hükümetinin “dijital yasa” olarak adlandırdığı bu yasada aynı zamanda Hindistan’da bulunan Whatsapp yetkililerinin kolluk görevlileri ile 7 gün 24 saat iletişim halinde olması, hükümet tarafından da Whatsapp gibi platformlara Baş Uyumluluk Görevlisi adı altında içeriden bir yetkili atanması isteniyor.
Yasadaki bazı maddeler şöyle:
- Davalarda platformda yayınlanan içerik dokunulmazlığının kaldırılması
- Devlet kurumları tarafından yayından kaldırma talepleri gibi işlemler için daha kısa zaman çizelgeleri
- Şikayete geç cevap veren şirket yetkilisine cezai yaptırım uygulanması
- Hindistan’da çalışan WhatsApp görevlilerine ülkenin yasalarına uyum sağlamak için Baş Uyumluluk Görevlisinin atanması
- Kolluk kuvvetleri ile 7 gün 24 saat koordinasyon için yetkili ataması
- Kullanıcıların, devlet tarafından verilen kimlik belgelerini kullanarak bu tür platformlarda kimliklerini gönüllü olarak doğrulamasına izin vermesi
- Mesajları oluşturan kişinin platformlarında izlenebilirliğini sağlanması ve hükümetin bu mesaj içerikler için talepte bulunmasına izin vermesi
- Sakıncalı içerikleri ve daha önce kaldırılan bilgilerle tam olarak aynı olan içerikleri belirlemek ve kaldırmak için otomatik araçların etkinleştirilmesi
Uçtan uca şifreleme kalkarsa birçok servis mesajlara erişebilir
Hindistan’da yaklaşık 400 milyona yakın kullanıcısı bulunan WhatsApp, hükümetin yürürlüğe soktuğu dijital yasanın kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği belirtirken bir Facebook sözcüsü şu açıklamalarda bulundu; “Hükümetin bizden sohbet izini sürmelerinin talep etmesi, gönderilen her mesajın parmak izinin alınmasının bizden istenmesi anlamına gelmektedir. Bu da platformdaki mesajların uçtan uca şifrelenmesini bozarak insanların gizlilik hakkını temelden çiğnemektir. Kullanıcılarımızın gizliliğini ihlal eden taleplere karşı çıkıyor ve dünya çapında sivil toplum örgütleri ve uzmanlarla birlikte hareket ediyoruz.”
WhatsApp, aynı zamanda sadece tek bir mesajın izlenmesi için oluşturulan talep yüzünden birçok servisin platformdaki tüm mesajlara erişebileceğini, bu konunun yüksek risk oluşturduğunu dile getirdi. Şirket, yasasının bir an önce yürürlükten kaldırılması için Hindistan Delhi Yüksek Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Kaynak: WebTekno