Windows 11 uzaktan çalışanlara neler sunuyor?
Geçtiğimiz günlerde Microsoft, işletim sisteminin en yeni sürümü olan Windows 11’i kamuoyuna tanıttı. Pek çok kozmetik yeniliği beraberinde getirecek olan Windows 11’in en dikkat çekici özelliklerinden biri ise pandemi sürecinde hayatımıza giren hibrit çalışma ve öğrenme modelini destekleyen güncellemeleri oldu.
Windows 11 hibrit çalışma sistemini destekliyor
Dünya yeniden açılıyor, insanlar evlerinden çıkmaya başlıyor olabilir, ancak uzaktan çalışma birçok insan için varlığını sürdürmeye devam edecek. Gallup tarafından yayınlanan rapora göre, Amerikalı çalışanların büyük bir kısmı 2021 yılında da uzaktan çalışmaya devam edecek. Ayrıca, 24 Saatte İş tarafından düzenlenen ankette de Türkiye’deki çalışanların yüzde 75’i hibrit çalışma modelinden memnun olduklarını dile getiriyor.
Dolayısıyla, bu geçtiğimiz iki yıl yaşadığımız dönüşümler, bilgisayar kullanma alışkanlıklarımızda da değişikliklere sebep oldu. Görünüşe göre, kullanıcıların ihtiyaçlarının farkında olan Microsoft da işletim sistemini bu ihtiyaçlara yanıt olacak şekilde kurguluyor.
Windows 11, yeni hibrit çalışma modelinde ihtiyaç duyulan modernize edilmiş kullanıcı arayüzüyle performans artışına katkı sağlıyor. Yeni sürümün güncellenmiş modern başlangıç menüsü sayesinde kullanıcıların tavsiye edilen dokümanları ve uygulamaları bulmaları kolaylaşıyor. Bunun yanında daha büyük ve gelişmiş bir Microsoft Store sunan Windows 11 ile iş ortağı ekosistemi de yeni nesil bir inovasyon ile tanışıyor. Yeniden tasarlanan ve sadeleştirilen program sayesinde insanlara, uygulamalara, bilgiye ve oyunlara erişim hızlanıyor.
Teams görüntülü sohbet uygulamasıyla daha yakın entegrasyon, en büyük güncellemelerden biri. Windows 11 ile doğrudan görev çubuğuna yüklenen Teams, direkt mesaj, görüntülü arama veya sesli arama başlatabilmeye olanak sağlıyor.
iOS 15 ve MacOS 12 de uzaktan çalışanlar için yenilikler içeriyor
Yalnızca Microsoft değil, Apple da yeni işletim sistemini iş-yaşam dengesini daha iyi yönetmeye yardımcı olacak şekilde tasarladı. FaceTime’a Zoom benzeri özellikler getirecek olan firma, ayrıca SharePlay isimli, başkalarıyla eşzamanlı olarak film ve dizi izlemeye olanak tanıyacak bir özellik de tanıttı. 2020 yılındaki karantinalar boyunca arkadaşlarla evden film ve dizi izlemek için bin bir yöntem geliştirildiği düşünülürse, bu yeni özellik gayet isabetli olmuş.
Elbette video konferans, meselenin yalnızca bir yönü; söz konusu uzaktan çalışmak olduğunda pek çok farklı dinamik ve ihtiyaç işin içine giriyor. Apple’ın macOS Monterey güncellemesi ve Microsoft’un Windows 11’i, dijital çalışma hayatımızı kişisel meselelerimizden daha iyi ayırmamıza yardımcı olmak adına da çeşitli adımlar atmış. Örneğin Windows 11, “iş”, “kişisel” veya “oyunlar” gibi farklı temalar için ayrı masaüstleri oluşturmaya izin verecek.
Apple ise tüm cihazlarda, etkinliğe dayalı olarak, bildirimleri engellemeyi sağlayan yeni bir “Odak Modu” sunuyor. Nitekim, özellikle uzaktan çalışmanın devreye girmesiyle birlikte, iş ve kişisel yaşam birbirine girmeye ve stres seviyesi git gide yükselmeye başladı. SurveyMonkey tarafından Nisan sonunda yapılan bir ankete katılanların yaklaşık yüzde 60’ı biraz da olsa bitkin hissettiğini söylüyor. Biraz bitkin hissettiklerini söyleyenlerin neredeyse yarısı, bunun son birkaç ayda olduğunu belirtiyor.
Bu sebeple, mesai saatleri içerisinde sosyal medyadan gelen, mesai dışında ise Slack gibi iş odaklı uygulamalarından gelen dikkat dağıtıcı ve stres artırıcı bildirimleri engellemek büyük bir kaosu önleyecek gibi görünüyor.
Kalıcı olan trendler
Pandemi birçok insanın çalışma sistemlerinde değişikliğe sebep oldu. Bu güncellemeler de insanların bilgisayarlarını kullanma biçimlerinin geçen yıl içinde temelden değiştiğinin bir işareti olarak sayılabilir. Aynı zamanda, bu yenilikler teknoloji şirketlerinin ürünlerini uzun vadeli davranış değişikliklerine nasıl uyarladığının da bir örneği.
Pandemi olsun ya da olmasın, bu özelliklerin birçoğu öyle ya da böyle günün birinde Windows ve macOS’a gelmiş olacaktı. Ancak kesin olan şu ki, bir yılı aşkın süredir uzaktan çalışma, bilgisayarları hem iş hem de yaşam için kullanma şeklini büyük ölçüde değiştirdi. Şirketlerse bu konuda aksiyon alıp artık kalıcı olduklarına inandıkları bu yeni trendlere göre sistemlerini değiştiriyorlar.