Y kuşağını en iyi anlayan markalar
Marketing Türkiye adına VeriNays’ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre enflasyonun etkisiyle hem yaşam tarzlarını sadeleştiren hem de birikiminden kısan Y kuşağı daha iyi şartlarda yaşayabilmenin hayalini kuruyor şimdilerde. Ancak her ne kadar harcamalarını kıssalar da bir şekilde Trendyol uygulamasına girmeden duramıyorlar. Hayatlarına yeni aldıkları başka köklü markalar da var elbette, bir de “kendime yakın hissediyorum” dedikleri…
Yüzde 30 sıfır birikimle ilerliyor
Enflasyonun etkisiyle hem yaşam tarzlarında sadeleşme olduğu hem de birikimlerin kısıldığı görülüyor. Toplam kitlenin yüzde 30’u hiç birikim yapamadığını belirtirken yaş arttıkça harcamaların da arttığı ve birikim yapma oranının azaldığı kaydediliyor. Birikim yapabilenlerin ana motivasyonlarının ise gelecekte daha rahat şartlarda yaşamak ve kişilerin çocuklarına daha iyi bir yaşam sunma isteği olduğu görülüyor. İşin yatırım boyutuna baktığımızda geleneksel yatırım araçlarının revaçta olduğu ancak kripto ve borsa yatırımlarına temkinli yaklaşıldığı sonucu çıkıyor karşımıza.
Zara mesafe tanımıyor
Katılımcılara kendilerini en iyi anlayan/en yakın hissettikleri markalar sorulduğunda giyim markaları öne çıkıyor. Bu kapsamda Zara, Mavi ve LCW en sık belirtilen markalar. Arçelik de giyim markalarının arasında kendine yer bulmayı başarıyor.
13 yıldır Trendyol gibisi gelmedi
Son olarak tüketicilere geçmişte hayatlarında olmayan fakat son yıllarda hayatlarına giren markalar sorulduğunda bu sefer e-ticaret markası Trendyol zirveye yerleşiyor. Onu sırasıyla Xiaomi, Mavi, Zara ve Amazon takip ediyor.
Markalar yorgunluğa karşı daha çok kolaylık sunmalı
- Bireylerin kendilerini orta yaşlı olarak görmelerindeki en belirleyici unsurun “geçmiş” kavramındaki vurgu olduğu görülüyor. Gençlik dönemini geride bırakma ve onunla bir nevi vedalaşma bu dönemi ağırlaştıran temel duygu olarak karşımıza çıkıyor.
- Özellikle kendilerini geçmiş referansıyla değerlendirdiklerinde artık eskisi gibi olamama, öncesinde rahatlıkla gerçekleştirilen fiziksel aktivitelerde bugün güçlük çekme gibi nedenler, kişileri artık sağlığın eskisi gibi olmayışıyla ilgili buruk bir duyguya itiyor.
- “Zaman” kavramının hayatın orta döneminde başka şekilde işlediği; geçmişe bakıldığında kaçırılan zamana hayıflanılan, gelecek söz konusu olduğunda muğlaklığını koruyan ve gittikçe kısalan bir yerden ele alınıyor.
- Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu sosyokültürel, ekonomik ve duygusal atmosfere bakıldığında, bu yaş grubunun döneme özgü “yorgunluk” hissiyle başa çıkmakta güçlük çektiği görülüyor. Yorgunluk, atalet ve geleceğe dair kısırlaşan hayallerin karşısında, üretmek, kaçırdığı zamanı telafi etmek ve kalan zamanını yarattığı değerler ile anlamlı şekilde geçirmek isteyen bu kitlenin yaşadığı sıkışmayı çözecek hamleler yapılması gerekiyor. Bu açıdan markaların yorgunluk duygusu karşısına “kolaylık”, “akışkanlık” ve “anlam” gibi duyguları koyması düğümü çözmeye yardımcı olabilir.
Araştırmanın metodolojisi:
Türkiye’de orta yaş dönemine ait güncel dinamikleri anlamak adına Marketing Türkiye için Verinays’ın gerçekleştirdiği “Y Kuşağı Orta Yaş Krizinde” araştırması CAWI data toplama yöntemiyle gerçekleştirildi. Bu kapsamda Türkiye geneli illerde ikamet eden, 30-55 yaş aralığında toplam 500 kişi (ağırlıklı beyaz yaka) ile görüşüldü.
Halkımız “Cumhuriyet Değerlerini Taşıyan Markalar”ı belirliyor
Cumhuriyeti değerli kılan, sahip olduğu değerlerdir… Değerler bireyi odağına alır ve toplumsal hayatın her alanında güçlü kılar. Marketing Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılını iş dünyasının tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte kutlamayı amaçlayarak “Cumhuriyet Değerlerini Taşıyan Markalar” araştırmasını başlattı. Bu kapsamlı araştırma 100. yaşına ulaşan Cumhuriyetimizin kuruluş değerlerinin günümüz Türkiye’sinde bulduğu karşılığın tespit edilmesi ve kavramların geçmişten bugüne hizalanması için tasarlandı. Çalışma Cumhuriyet değerleriyle toplum için fayda üreten markaları da gözler önüne serecek.