Yemek kartı sektörü yangın yeri, restoranlar müşteri kaybetmekten endişeli…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta başında yaptığı açıklama deyim yerindeyse yemek kartı pazarına bomba gibi düştü. Erdoğan açıklamasında yemek ücretleriyle ilgili yeni düzenlemeyi duyururken çalışanlara daha önce yemek kartıyla verilen yemek ücretinin, yeni dönemde vergiden muaf olarak, nakit şekilde de verilebileceğini açıkladı. Kararla ilgili mevzuat henüz çıkmadı ancak gerek işveren gerek restoran gerekse yemek kartı şirketleri tarafında kafalar karışık… Açıklama “Yemek kartlarının sonu geliyor…” yorumlarına da neden oldu.
Yemek kartları, şirketler tarafından vergi muafiyeti nedeniyle tercih edilirken restoranlara kesilen komisyon oranları da uzunca bir süredir tartışma konusuydu. Yeni düzenlemeye göre dileyen şirketler yemek kartıyla ödeme yapmaya devam edebilecek. Ancak komisyon uygulamasında memnun olmayan şirketler, nakit bu ücreti çalışanlarının maaşına ilave edebilecek. Bu durum yemek bütçesini diğer ihtiyaçlar için de kullanılabilir hale getirirken yemek kartı sektörünün bu durumundan nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Diğer taraftan restoranlar da müşteri kaybetme endişesiyle karşı karşıya…
Yemek kartının cirodaki payı yüzde 3 ile 5 arasında değişiyor
Dünya gazetesinin görüşlerine başvurduğu sektör temsilcilerinin aktardığına göre kararın ardından müşteri kaybetme endişesine kapılan bazı restoranlar, kart yerine nakit ödemeyi tercih edilmesi halinde yüzde 7 indirim uygulamak için hazırlıklara başladı.
Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, kararın yeme içme sektörü için hem fırsat hem de bazı riskleri taşıdığını ve TURYİD bünyesinde yer alan restoranlarda yemek kartlarıyla yapılan harcamanın toplam işletmenin cirosu içerisinde yüzde 3 ila yüzde 5 oranında bir paya sahip olduğunu belirtiyor.
Demirer, “Yemek kartları ile yapılan ödemenin yerini çalışana nakit olarak ödenmesi çalışanın seçimi bunu yemeğe harcama yerine farklı ihtiyaçlarını karşılama yönünde olabilecektir. Bunun yanı sıra yine nakde elde edeceği gelirin yine bir kısmını restoranlarda harcama eğilimi olacaktır. İşletme sahiplerinin bu durumda bir kısım iş kaybı olacaktır. Nakit elde edeceği aylık 1000 TL’nin bir kısmını yine restoranlarda harcayacak olan ve ölçümlemesi de imkânsız hale gelecek olan bu harcama tutarlarından işletme sahibinin karı ise yemek kartı firmalarına ödemekte olduğu yüzde 6 ila yüzde 8 bandındaki komisyonu ödeme yükümlülüğünden kurtulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Hayaller ve hayatlar yemek kartlarında karşı karşıya!