Yeni neslin Sabancı’sından radikal karar
Sabancı Holding de esnek çalışmayı kalıcı hale getirdi. Boston Consulting Group (BCG) Türkiye işbirliğiyle hazırlanan “İşin Geleceğine Uyum” planı topluluk bünyesindeki tüm şirketleri kapsayacak ve 7 ana başlık altında uygulanacak. Tüm çalışanlar, mevcut ve yeni eklenecek gelişim programlarıyla, gelecek için ihtiyaç duydukları yetkinlik ve becerilerle donatılacak. Beyaz ve gri yaka çalışanların yüzde 75’i tamamen ya da karma modelle uzaktan çalışmaya devam edecek. Çalışanlar farklı Sabancı şirketlerine ait lokasyonları kullanabilecek. İnternet, yemek, elektronik iş araçları gibi bazı sabit gider destekleri ve çalışma masası, sandalyesi, ergonomik ihtiyaçlara yönelik destekler verilecek. Programda çalışanlar ve aileleri için online psikolog ve rehberlik seansları da yer alacak. İki yıl içinde çalışanlara ve organizasyonlara yönelik 200 milyon TL’nin üzerinde ilave yatırım hedefleniyor.
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Türkiye’de uzaktan çalışmaya geçen ilk topluluklardan biri olduklarını, bu çalışmalara pandemi öncesinde başladıklarını söyledi. İşin Geleceğine Uyum’un sadece iş yaşamını değil, toplumsal yaşamı da yakından ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Alper ”Ana amacımız; tüm paydaşlarımızın gelişip güçleneceği bir gelecek için, ‘işlerimizin ve iş yapış biçimlerimizin geleceğini’, ‘çalışma ortamlarımızın geleceğini’ ve ‘iş gücümüzün geleceğini’ bütüncül ve insan odaklı bir bakış açısıyla ele alarak, cesur adımlar atmak, öncü ve örnek olma misyonumuzu pekiştirmek. Yaşanan tüm bu dönüşümlerin ışığında, iş dünyasının temsilcileri olarak, geleceği tasarlamamız ve çalışanlarımızı geleceğin yetkinlikleri ile donatmamız şart. Bizleri bekleyen zorlu gelecekte ancak daha çağdaş, daha kapsayıcı çalışma hayatı prensipleriyle var olabilir; katma değerli üretim konusunda ülke olarak hedeflediğimiz seviyeye bu şekilde ulaşabiliriz” dedi.
2020 yıl sonu itibarıyla Sabancı Topluluğu’nun alt işveren dâhil yaklaşık 62 bin çalışanı bulunuyor.
Tasarruf değil yatırım!
Alper uzaktan çalışma modeli ile sabit giderler, servis, ofis giderleri gibi kalemlerden 200 milyon lira tasarruf sağlandığını ancak Sabancı olarak bu sürece “tasarruf” değil, “yatırım” olarak baktıklarını söyledi. Alper, “Uzaktan çalışma ile 200 milyon liraya yakın bir tasarruf var. Biz bunun tamamını çalışanlarımıza geri döndürüyoruz. Bunu bir kenara atıp kullanabilirdik ama tamamını çalışanlarımıza geri döndürmek istiyoruz. Yani maliyet ve tasarruf birbirini dengeliyor bu dönemde” dedi. İki yıllık süreçte yapılacak 200 milyon lira yatırımın başlangıç olduğunu belirten Alper, bunun uzun vadeli bir program olduğunu ve sonrasında da bu alana yatırımlarının süreceğini söyledi.
“Her şirkete ayrı reçete yazıldı”
Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur da 7 ana başlık altında 34 alt başlık bulunduğunu aktardı. Her şirkete özgü reçete yazıldığını kaydeden Timur ”Önümüzdeki üç yıl içinde Sabancı şirketlerinin yüzde 100’ünde sadece uzaktan çalışma değil, esnek çalışma modellerinin tamamı kullanılıyor olacak. Pandemi sonrasında da kalıcı olmak üzere beyaz ve gri yaka çalışanlarımızın yüzde 75’inin tamamen ya da karma bir modelle uzaktan çalışmaya devam edecek” dedi.
Uzaktan çalışanlara verilen destek artacak
Uzaktan çalışanlara verilen destekler çeşitlendirilecek. Bazı sabit gider (internet, yemek, elektronik iş araçları vb..) desteklerinin yanında ergonomik ihtiyaçlara yönelik destekler (çalışma masası, sandalyesi, vb.) de kapsamın içinde yer alacak.
İş – Özel Hayat Destek Uygulamaları (toplantısız saatler, iletişim kuralları) , Uzaktan Çalışma Eğitimleri gibi pek çok destek de yaygınlaştırılarak devam edecek.
Tüm çalışanlar, mevcut ve yeni eklenecek gelişim programlarıyla, gelecek için ihtiyaç duydukları yetkinlik ve becerilerle donatılacaklar. Programlar belirli alanlarda, çalışanların ailelerinin erişimine de açık olacak.
Pilot olarak uygulamakta olan çevik çalışma modelleri, sadece belirli fonksiyonlarla sınırlı kalmadan, şirket geneline ve şirketler arası projelere yaygınlaştırılacak.
Esnek performans ve ödüllendirme modeli Perfx, yıl sonuna kadar tüm topluluk şirketlerinde yaygınlaştırılacak.
Kaynak: HaberTürk