Türkiye yeni yılı nasıl kutlayacak?
Eskiye veda ettiğimiz ve yeni bir yıla girdiğimiz 31 Aralık – 1 Ocak tarihleri şüphesiz pek çok kişinin takviminde öne çıkan tarihler. Ancak bu günlerin nasıl ve kimlerle geçirildiği, hangi geleneklerin yaşatıldığı ya da kimlere hediye alındığı gibi detaylar değişiklik gösteriyor. Amazon Türkiye’nin Twentify iş birliğiyle gerçekleştirdiği araştırma pazarlamacılar için işte bu altın değerindeki bilgileri ortaya koyuyor.
Veriler yüzde 64’lük bir kitlenin her yıl yeni yıla özenle hazırlık yaptığına ve yeni yıl hediyesi satın alımlarında ilk tercihin giyim ve aksesuar ürünleri (yüzde 83) olduğuna işaret ediyor. Katılımcıların yarısından fazlası hediye almayı yılbaşının en önemli etkinliği olarak ifade ederken, hediye alınan kişiler listesinin zirvesine partnerler yerleşiyor.
Dikkat çeken verilerden biri de yüzde 36’lık bir kitlenin yeni yılı ailelerine veya sosyal çevrelerine uyum sağlamak için kutladığını söylemesi.
Öte yandan katılımcıların yüzde 65’i sadece 31 Aralık gecesi yeni yılı kutlarken, yüzde 35’i 31 Aralık gecesi sevdikleriyle birlikte kutlama yapmanın yanı sıra bu gece öncesinde farklı gruplarla çeşitli kutlamalara da katılıyor.
Gelelim en çok tercih edilen etkinliklere… Yüzde 53”lük bir oranla hediyeleşme, yüzde 37’lik bir oranla yemek planlamak ve yüzde 36’lık bir oranla ağaç süslemek en önemli etkinlikler olarak kayıtlara geçiyor.
Hediye vermek için en çok tercih edilen ürünler giyim ve aksesuarlar olurken, yüzde 64 ile parfüm ve kişisel bakım ürünleri ve yüzde 46 ile mücevherler de listelerdeki yerini alıyor.
Romantik partnerler hediyeleri topluyor
Yeni yılda hediyeleri partnerler toplarken çocuklar da bu günden nasibini alıyor. Anneler (yüzde 55) babalardan (yüzde 43) daha fazla hediye alırken kardeşlerin de (yüzde 44) popüler alıcılar olması kültürel hediye verme normlarına ve aile bağlarının değerine işaret ediyor. Katılımcıların yüzde 30’unun kendileri için hediye almayı tercih ettiklerini söylemesi de kendi kendine hediye vermeye yönelik bir eğilim olduğunu ortaya koyuyor.
Hediyeler online’dan sipariş veriliyor
Tahmin edileceği üzere hediye tercih kriterleri kullanılabilirlik (yüzde 42) ve kalite (yüzde 41) olarak öne çıkıyor. Online platformlar ise yılbaşı hediyesi satın almak için en çok kullanılan kanallar oluyor. Katılımcıların yüzde 57’si ise sevdiklerine yılbaşı hediyeleri almak için online mağazaları tercih ettiğini belirtiyor.
Araştırmada öne çıkan diğer önemli sonuçlar şöyle:
- Ne çağrıştırıyor? Yılbaşı katılımcılar için en çok yeni başlangıçları ve umutları (yüzde 27), eğlence ve kutlamaları (yüzde 21) ve Noel ağacı süslemeyi (yüzde 14) çağrıştırıyor. En baskın duygu umut (yüzde 38) olurken bunu mutluluk (yüzde 31), heyecan (yüzde 30) ve neşe (yüzde 26) takip ediyor.
- Kiminle kutluyoruz? Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 26) yılbaşı gecesini eşleri ve çocuklarıyla birlikte geçirirken bunu tüm aileleriyle birlikte geçirenler (yüzde 22) takip ediyor. Daha küçük bir kesim ise eşleri, çocukları ve diğer akrabalarıyla (yüzde 14), anne-babaları veya kardeşleriyle (yüzde 12) ve sevgilileri/partnerleri ve arkadaşlarıyla (yüzde 10) kutluyor.
- Nerede kutluyoruz? İnsanların çoğunluğu (yüzde 57) yılbaşı gecesini kendi evlerinde geçirirken bunu bir aile üyesinin evinde (yüzde 26) ve bir arkadaşın evinde (yüzde 11) geçirme alışkanlıkları takip ediyor. Açık havada kutlama yapanların oranı yüzde 6’da kalıyor.
- Hangi etkinlikleri yapıyoruz? Katılımcıların yüzde 39’unun katıldığı en önemli ev etkinliği, özel yemekler hazırlamak. Televizyonda yılbaşı programları izlemek katılımcıların yüzde 37’sinin evlerinde yaptığı bir sonraki en popüler etkinlik oldu. Tombala oynamak ve hediye vermek de katılımcıların yine yüzde 37’si tarafından tercih ediliyor.
Farklı kültürlerin kaynaştığı Türkiye’de, evlerin kapılarının önünde bolluk ve bereketi temsil eden narların kırılmasından, bazı araştırmacılar tarafından tüm dünyadaki Noel ağacı kutlamalarının atası olduğuna inanılan ve kış gündönümü kutlaması olan “Nardugan”a kadar birçok farklı kutlama da yapılabiliyor. Bunlara ek olarak kırmızı renkte çorap ve iç çamaşırı giymek, masa altında 12 üzüm yemek ve sevdiklerini öpmek de Türkler tarafından yıl boyunca şans getirdiğine inanılan yeni yıl etkinlikleri arasında yer alıyor.