Dünya ülkelerinin şaşırtıcı yılbaşı gelenekleri: Hangisine dahil olmak isterdiniz?
Yeni bir yıl herkeste ortak bir sevinç ve umuda tekabül ediyor. Fakat elbette herkesin karşılama şekli birbirinden çok farklı. Bunu ülkeler olarak ele aldığımızda ise bol şenlikli bir tabloyla karşılaşıyoruz. Kimi gelenek aşkı çağırıyor, kimi şansı kimi ise parayı… Mesela İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışırken, İskoçya’da ilk adımı atma yarışı başlıyor ve Japonların kahkahaları çınlıyor kulaklarda. Tüm bunlar olurken Yunanistan’dan da soğan kokuları yükseliyor. İşte birbirinden eğlenceli ve komik yılbaşı gelenekleri…
Çin’de mandalina furyası
Mutluluğun ve iyi şansın sembolü olarak yeni yıl zamanı kapılarını kırmızıya boyayan Çin halkı, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar. Ayrıca bereketi sembolize eden mandalina hediye etme geleneğini de yıllardır devam ettiriyorlar.
İspanya’da üzüm yemek şans getiriyor
İspanya’da birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış geniş ve kalabalık masaların olmazsa olmazı olan üzümler yeni yılda daha da anlam kazanıyor. Yeni yılı İspanya’da geçiriyorsanız 24.00’den önce her çan çaldığında bir adet üzüm yiyerek bu geleneğe ortak olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bunu 12 kere yaparak, saat 24.00’ü gösterene kadar üzümleri ağzınızda tutmayı başarmak. Bunu yaptığınız takdirde yılınızın şanslı geçeceğine emin olabilirsiniz. Tüketilen 12 adet üzümün her birinin yılın bir ayını temsil ettiğini de ayrıca belirtelim.
Tabak kırmak sadece Sirtaki’ye has değil
Kötü enerjilerden korunmak için siz neler yapıyorsunuz? Yeni yıla girmeden önce herhangi bir saldırganlığı ve kötü niyeti geride bırakmak için Danimarkalılar kullanılmayan tabaklarını kırarak, 31 Aralık’tan önce kapılarının önlerine koyuyorlar. Kapılarının dışında kırılan tabakların sayısı ne kadar fazlaysa o kadar mutlu olacaklarına inanıyorlar.
İlk adımı kim atacak?
Yeni yıl coşkusunu iliklerinize kadar hissedeceğiniz yerlerden biri de bahçeleri ve neo-klasik yapılarıyla ünlü, masalsı Orta Çağ ülkesi İskoçya! Ülkede 1 Ocak’tan önceki gün o kadar önemli ki İskoçlar bunun için resmi bir isim bile koymuşlar: Hogmanay! Dünyanın en heyecan verici kutlamalarından biri olan Hogmanay sırasında ülke genelinde “ilk adım yarışı” başlıyor. Saatler gece yarısını vurur vurmaz eşin dostun evine ilk ayak basan olmak için yarışıyorlar. Gittikleri evlere para, ekmek, tuz, viski gibi kültürel şans ve bolluk sembollerinden götürüyorlar.
Ayrıca İskoçya’daki inanışa göre yeni yılda eve ilk gelen erkek özellikle uzun ve yakışıklı ise o eve şans getiriyor. Bu nedenle, genç İskoç delikanlıları gece yarısından sonra geleneksel İskoç eteklerini giyerek ve bir şişe viski, bir avuç kömür ve kuru meyveli, limonlu ve bademli bir kek ile kapı kapı dolaşarak akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret ediyorlar.
12 öğün yemek yemek kaloriye değil şansa dönüşüyor
Yemek yemeyi seviyorsanız, yılbaşını Estonya’da kutlamaktan mutlu olacağınız garanti. Estonyalılar yeni yıl günü şanslı sayı olarak kabul edilen 7, 9 ve 12 öğün yemek yemeye dikkat ediyorlar. Bu sayılar kadar yemeyi başarıp, ne kadar çok yerlerse bunun yeni yılda kendilerine bereket ve bolluk getireceğine inanıyorlar.
İtalya’nın şans elçisi, “aşkın rengi kırmızı”
İtalya’dan tüm dünyaya yayılan bir inanç olarak karşımıza çıkan kırmızı iç çamaşırlarını unutmak ne mümkün. Yeni yıla girerken hiç giyilmemiş bir kırmızı iç çamaşırının yeni yılda şans ve aşk getireceğine inanan İtalyanlar, kırmızı rengi doğurganlıkla ilişkilendirdikleri için yılın son gecesinde aşkın rengi kırmızıya bürünüyorlar.
Yunanistan yılbaşında soğan kokuyor
Yeniden doğuşun bir sembolü olduğuna inanan Yunanlılar, geleneksel olarak yılbaşı gecesinde kapılarının önüne soğan asmayı tercih ediyorlar.
Hollanda’ya karbonhidrat yüklemesi
Eskiyi arındırıp yeniliği güzelliklerle karşılamak amacıyla Hollandalılar yeni yıl ağaçlarını süsleyerek, tüm gökyüzünü havai fişek gösterileriyle donatıyorlar. Ülkede yeni yıla girerken Oliebollen adı verilen yağda kızartılmış hamurlar tüketiliyor. Eski Germen kabilelerinden gelen bu inanışa göre bu hamurlardan yenildiği takdirde tüm yıl boyunca kötü etkilerden uzak durulacağına inanılıyor.
Almanların kaderi erimiş kurşunda saklı
Almanya’da yılbaşı şenlikleri Bleigießen veya kurşun dökme olarak bilinen bir aktivite etrafında toplanıyor. Bir mumdan çıkan alevleri kullanarak, her kişi küçük bir parça kurşun veya kalay eriterek onu soğuk bir su kabına döker. Kurşun veya tenekenin oluşturduğu şeklin tasseografiden farklı olarak o kişinin önümüzdeki yıl için kaderini ortaya çıkardığı söylenir.
Brezilyalıların Poseidon’a hediyesi beyaz çiçekler
Yeni yılda beyaz renk giymeyi tercih eden Brezilya halkı bu renk sayesinde kötülükten ve lanetli ruhlardan kurtulacaklarına inanıyorlar. Birçok Brezilyalı saflık, masumiyet, barış ve bereketin bir sembolü olarak yeni yılı kutlarken beyaz giyiniyor. Yılbaşı için siz de Brezilya’da olursanız beyaz çiçekler ve mumlarla dolu okyanusları gördüğünüzde şaşırmayın. Çünkü Deniz Tanrısı Poseidon’a sunulan bu hediyenin karşılığında Deniz Tanrısı’nın yeni yıl dileklerini gerçekleştireceğine inanıyorlar.
Flipinler’de bozuk parası olan en zengin
Filipinler her şeyin yuvarlak olmasının zenginlik getireceğine inanıyorlar. Bu sebeple bozuk para da zenginliği temsil ediyor. Yeni yıl gecesi özellikle yuvarlak yiyecekleri tercih ediyorlar. Yılbaşı gecesi sofrada yuvarlak şekilli meyvelerin olması şarttır. Hatta 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.
Japonlar tüm yıla yetecek kadar gülüyor
Japonya’da Budizm’den gelen inançlara göre temizlik ve şifa getirmesi adına tüm mabetlerde aynı anda 108 defa çan çalındığını biliyor muydunuz? Bunun yanı sıra yeni yılı karşılarken hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için kapılarının önüne ip asıyorlar. Neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek için de saatler 00.00’ı gösterdiğinde ise kahkaha atmaya başlıyorlar.
Şili’de mezarlık kampları
Şili’de tam gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin bütün yılının iş ve parayla dolu olacağına inanılıyor. Şili’de evi içeriden dışarıya süpürürseniz bir önceki yılın kötü ruhlarını da beraberinde süpürmüş olursunuz. Ayrıca her ne kadar birçok kişiye göre ürkütücü gelenek olsa da mezarlıkta gece kamp yapmak Şili halkının yılbaşı gecesinde tercih ettiği ritüellerden bir tanesi. Yeni yılı ölmüş akrabalarıyla geçirmek isteyen Şili halkı, belediye başkanı önderliğinde gece yarısı ülkenin merkez kasabasındaki Talca Mezarlığı’na giderek, klasik müzik eşliğinde mezarların başında mum yakıp oturuyorlar.
Belarus’ta ilk kimin mısırı patlarsa…
Rusya‘da yeni yıl gecesi insanlar dileklerini küçük kağıt parçalarına yazıyor, bu kağıtları yakıyor, sonra yanık kağıdı şampanya bardaklarına atıp bu şampanyaları içiyorlar.
Belarus’ta ise evlilik üzerine kurulmuş yılbaşı kutlamaları diğerlerine göre daha ön planda. Daha çok bekar kadınlara yönelik bu gelenek; kutlamadan çok insanların oynadıkları birer oyun gibi. Yılbaşı gecesi henüz evlenmemiş olan kadınlar ellerine birer mısır tanesi alıp aynı anda tavanın üzerine koyarlar. Hangisinin mısırı önce patlarsa o kişinin yıl içerisinde evleneceğine inanılıyor.
İrlandalı bekarların rüya totemi var
Evlilik üzerine kurulmuş yılbaşı ritüellerinden bir diğeri de İrlanda’da yaşanıyor. Geleneksel bir yöntem olan ökseotu sayesinde kadınların rüyalarında evlenecekleri kişileri gördükleri düşünülüyor. Bekar kadınlar, yeni yılda hem iyi şans getirmesi hem de müstakbel kocalarıyla tanışmak için ökse otu yapraklarını yastıklarının altına koyup uyuyor.
Ayrıca 31 Aralık gecesinin bitiminde eve ilk giren kişi uzun boylu, esmer ve yakışıklı bir erkekse, yeni yılda zengin olunacağına; eğer kızıl saçlı bir kadın girerse yeni yılın kötü geçeceğine inanılıyor.
Ekvador’un temizlik ritüeli
Yeni yıl arifesi şenlikleri Ekvador’da şenlik ateşleriyle aydınlanıyor. Bu şenlik ateşlerinin her birinin merkezinde çoğunlukla politikacıları, popüler kültür ikonlarını ve önceki yıldan diğer figürleri temsil eden heykeller bulunuyor. “Año viejo” ya da “eski yıl” olarak adlandırılan bu etkinlikler, dünyayı son 12 ayın tüm kötülerinden temizlemek ve gelecek iyilere yer açmak için her yılın sonunda düzenleniyor.
Kolombiyalıların seyahat provası
Kolombiya’da bulunduğunuz dönem yeni yıla denk gelirse, yolda ellerinde valizlerle dolaşan sayısız insan görmeniz mümkün. Endişe etmeyin, Kolombiya halkı göç etmiyor! Sadece yeni yılı karşılıyor. Kolombiya’da yeni yıl geleneği olarak sokaklarda boş valizlerle gezmek, bütün yılı seyahat ederek geçirecekleri anlamı taşıyor.